Astazi incepe TIFF 2022 si timp de 10 zile cinefilii se vor bucura de filme rare, uneori controversate, de concerte din multe zone muzicale. Avem instalatii care ne duc catre viitorul cinematografului si discutii cu cineastii romani ai momentului.
Cel mai mare festival de film din estul Europei aduce anul acesta in prime vizionari in Romania productiile autohtone Marocco (regia Emanuel Parvu), film aflat in competitia oficiala TIFF care a fost in selectia festivalului San Sebastian 2021, Metronom (regia Alexandru Belc), recent premiat pentru regie in sectiunea Un Certain Regard la Cannes si care acum este prezentat, cu sprijinul Vodafone, in afara competitiei, dar si filmul lui Florin Piersic Jr, Nimic despre dragoste.
Metronom-ul lui Alexandru Belc este o poveste inspirata de realitate, cand mai multi adolescenti ajung in atentia Securitatii pentru ca au scris la Europa Libera pentru dedicatii.
Intamplarea e un barometru care masoara integritatea copiilor, dar si iubirea a doi dintre ei, Securitatea negociindu-le dur libertatea.
De altfel, va fi o editie ancorata la realitatea momentului cu prezentarea filmului Navalny (r. Daniel Roher) despre principalul oponent al lui Vladimir Putin, documentar care va fi comentat de Mircea Geoana, Secretar General Adjunct NATO. De altfel, luni pe 20 iunie va avea loc Ukrainian Street Food Day, un evenient la care Adi Hadean va pregati, alaturi de bucatari din Ucraina, preparate traditionale din tara vecina, Toate fondurile stranse în urma acestui eveniment vor fi donate initiativei #SolidarSocial, care livreaza mese calde refugiatilor.
TIFF aduce in atentie anul acesta si cineastele din Romania, tot mai prezente in competitii internationale, de la Anca Damian (Insula), Monica Stan (Imaculat), Alina Grigore (Blue Moon) si Ligia Ciornei (Clouds of Cernobyl).
Filmul Insula, al Ancai Damian, e in premiera pentru Romania, dupa ce a avut premiera mondiala la Rotterdam IFF, sectiunea Big Screen Competition si chiar in aceasta saptamana a avut premiera franceza in competitia de la Annecy.
Insula este o animatie care reinterpreteaza scrierile lui Gellu Naum despre singuratati (“multa lume, dar putini oameni”, spunea Naum) si Robinson Crusoe, preluand teme din spectacolul omonim creat de Ada Milea in 2008 pe muzica lui Alexander Balanescu. Premiera va fi însotita de expozitia de realitate augmentata „In cautarea Paradisului A.R.”, organizata în perioada 17 – 26 iunie la Muzeul de Arta din Cluj.
Tot in zona experientelor digitale memorabile, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, Vodafone aduce in Piata Unirii din Cluj-Napoca o instalatie digitala care imbina unele dintre cele mai iubite opere de arta cinematografica alaturi de puterea tehnologiei. Instalatia digitala interactiva scoate in evidenta laturi ale tehnologiei despre care se vorbeste prea putin: frumusetea si simplificatea, experientele digitale avand puterea sa ii aduca într-un singur loc pe cei dragi, indiferent de distanta si vremuri.
In zona muzicala, una dintre cele mai asteptate experiente este concertul legendarului Eliades Ochoa, fondator al Buena Vista Social Club, care va avea loc pe 24 iunie in Iulius Park in aer liber.
Devenit faimos în întreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitaristi ai generatiei sale” (The Guardian), o figura emblematica a muzicii latino-americane. Compozitor si interpret al unor melodii inconfundabile precum „Píntate Los Labios Maria”, „Chan Chan” sau „El Cuarto de Tula”, muzica lui Ochoa este strans legata de istoria intensa a Cubei. Un adevarat pastrator de traditii, Eliades Ochoa este castigatorul a numeroase premii Latin Grammy si unul dintre personajele principale ale documentarului regizat de Wim Wenders în 1999, nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club. Filmul va avea o proiectie speciala la TIFF2022 pentru a marca prezenta artistului la Cluj.
foto Nicu Cherciu