Datorita TIFF, Cluj Napoca este UNESCO City of Film, fiind parte din reteaua oraselor creative UNESCO. Mai au aceasta titulatura alte 21 de orase din lume, printre ele Cannes (Franta) si Gdynia (Polonia)
Alaturi Cannes (Franta) si Gdynia (Polonia), Cluj-Napoca a intrat in reteaua oraselor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, devenind primul oras din Romania membru al acestei prestigioase structuri internationale.
Clujul primeste aceasta titulatura in anul in care Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de editii, marcand doua decenii in care a contribuit masiv la transformarea orasului intr-unul dintre cele mai active din Romania, din punct de vedere cultural.
Orasul are potentialul de a-si reinvia propria istorie: la inceputului secolului XX, „Hollywood-ul transilvanean”, cum era supranumit Clujul, producea zeci de filme, sub conducerea lui Jenő Janovics, fondatorului studiourilor Transylvania. In acest sens, planurile pe urmatorii ani includ lansarea primului fondul regional de film din Romania, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional de Excelenta pentru Industriile Creative (CREIC) si stimularea industriei locale de film.
„Ma bucur ca aceasta titulatura consfinteste influenta majora pe care brandul TIFF a avut-o asupra orasului in ultimii 20 de ani. Primul eveniment cultural major din Cluj a deschis calea catre alte proiecte mari, a influentat generatii de copii si tineri, a modelat mentalitati si a impulsionat turismul si dezvoltarea unor afaceri locale, a pus in valoare locuri devenite acum simbolice pentru oras. TIFF-ul a avut un impact puternic asupra profilului cultural al orasului, a determinat aparitia unor noi facultati de film. Clujul este, fara dubii, orasul filmului”, declara Tudor Giurgiu, presedintele TIFF.
Reteaua de orase creative UNESCO, creata in 2004, cuprinde aproape 300 de orase din peste 80 de tari.
Lista celor 49 de orase care se alatura retelei Creative Cities a fost publicata pe 8 noiembrie, trei dintre ele primind titulatura de City of Film. In total, exista 21 de orase de film UNESCO care se intind pe tot globul, din Japonia pana in America de Sud, reteaua incurajand parteneriatele si schimbul de idei. Fiecare oras al filmului vine cu o mostenire cinematografica unica.
Cluj-Napoca este singurul oras din Romania care detine mai multe cinematografe de tip one screen functionale si care atrag un numar mare de spectatori. Totodata, trei universitati locale detin specializari in domeniul media si arte vizuale: Universitatea „Babes-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru si Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Stiinte si Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema si Media) si Universitatea de Arta si Design.