Skip to content

Tilda Swinton isi curatoriaza propria expozitie retrospectiva la Amsterdam. Va include noi creatii regizate de Pedro Almodóvar, Luca Guadagnino si Jim Jarmusch.

Incepand cu 28 septembrie 2025, Tilda Swinton va expune o retrospectiva a propriei cariere prin intermediul unei expozitii intitulate “Tilda Swinton – Ongoing”, gazduita de Eye Filmmuseum din Amsterdam si curatoriata de actrita. 

Proiectul nu este doar o retrospectiva a unei cariere cinematografice impresionante, ci mai ales o celebrare a prieteniilor si colaborarilor artistice care au hranit, modelat si inspirat parcursul de peste patru decenii al actritei britanice. 

Swinton si-a construit identitatea prin metamorfoza si curaj.

Actrita marturiseste ca expozitia ii ofera sansa de a-si revedea cariera intr-o noua lumina, de a reflecta asupra propriului parcurs care a inclus deopotriva filme experimentale de autor si productii hollywoodiene cu bugete uriase. Dincolo de rolurile care au facut-o celebra, Swinton va pune accentul pe ceea ce ea numeste „bedrock and battery”. Este vorba despre stabilitatea, inspiratia si sustinerea pe care i le-au furnizat colaborarile de lunga durata legate de-a lungul carierei.

De la debutul in 1986, in “Caravaggio” de Derek Jarman – un portret pasional al pictorului italian – Swinton a devenit sinonima cu transformarea si experimentul, fiind considerata rapid o actrita cameleonica. A fost protagonistul androgin din “Orlando” (1992) in regia lui Sally Potter, avocatul obosit si stresat din “Michael Clayton” (2007), vampirul visator din “Only Lovers Left Alive” (2013) al lui Jim Jarmusch si vrajitoarea atemporala din “Doctor Strange“ (2016). 

Abilitatea de a-si schimba infatisarea, tonul vocii si energia au ajutat-o sa obtina roluri cu interpretari multiple in acelasi film: in “The Eternal Daughter” (2022) de Joanna Hogg sau in “Suspiria” (2018) de Luca Guadagnino, unde a jucat trei roluri distincte. Sub straturi de machiaj, elemente de prostetica si accente diferite, Swinton devine de nerecunoscut in productii precum “Snowpiercer” (2013) de Bong Joon-ho — unde a jucat alaturi de actorul roman Vlad Ivanov — sau in recentul “Problemista” (2024) al lui Julio Torres. 

„Nu prea arat ca oamenii din filme. Arat mai degraba ca oamenii din picturi.”, declara ea in 2014. Aceste abilitati au ajutat-o sa devina muza principala a unui dintre cei mai talentati fotografi in viata, Tim Walker, care a provocat-o la fiecare sedinta foto la care au lucrat impreuna. 

In expozitia de la Amsterdam, Tilda va prezinta opt lucrari concepute cu regizori si artisti apropiati.

Expozitia exploreaza temele recurente din universul ei artistic: natura, memoria, stramosii si spiritele, prietenia si alianta creativa. Pentru a reda aceste dimensiuni, Swinton va prezenta opt lucrari – dintre care sase sunt complet noi – realizate impreuna cu colaboratori alesi cu grija. Cinci dintre aceste lucrari sunt co-regizate de cineasti cu care Swinton a construit relatii artistice profunde.

Este vorba despre Pedro Almodóvar, cu care Swinton a lucrat in The Room Next Door (2024), o drama despre doua prietene care se confrunta cu moartea; Luca Guadagnino, alaturi de care a realizat cinci filme; Joanna Hogg, prietena din copilarie si partenera de creatie inca din 1986; Jim Jarmusch, care a regizat-o de patru ori; si Apichatpong Weerasethakul, care a distribuit-o in “Memoria” (2021).

Una dintre lucrari va lua forma unei instalatii-performance create alaturi de curatorul de moda Olivier Saillard, pe baza unor artefacte din arhiva personala a actritei. 

O alta lucrare, axata pe originile si identitatea lui Swinton, va fi realizata de Tim Walker, care a colaborat recent cu ea pentru o serie inspirata de picturile lui John Singer Sargent.

Lucrarea finala este un omagiu emotionant adus lui Derek Jarman, mentorul si partenerul ei de la inceputurile carierei. Swinton va prezenta materiale inedite din arhiva cu filmari pe 8mm a cineastului, pe care le-a curatoriat personal, aducand in atentie contributia decisiva a acestuia la formarea sa ca artist.

Expozitia va fi deschisa la Eye Filmmuseum, pe IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, intre 28 septembrie 2025 si 8 februarie 2026.

In paralel cu expozitia, cinematografele muzeului Eye vor proiecta o selectie de scurtmetraje si lungmetraje in care Swinton joaca roluri principale. Programul va include opere de Derek Jarman si Joanna Hogg, dar si Masterclass-uri dedicate colaborarii cu Almodóvar si Weerasethakul, cu accent pe dinamica dintre actor si regizor in procesele artistice colective.

Proiectul de la Amsterdam nu este prima incursiune a actritei in universul expozitional. In 2019, ea a conceput si coordonat prezentarea “Orlando” la Aperture Foundation din New York, reunind 50 de fotografii semnate de 11 artisti, inspirate de romanul Virginiei Woolf, care a stat si la baza filmului din 1992. 

De asemenea, Swinton pregateste o expozitie dedicata designerului britanic Marianna Kennedy, care se va deschide la Christie’s Paris in luna mai.

Citește în continuare