Skip to content

La Timisoara se monteaza “Fluturii sunt liberi” in interpretare mimico-gestuala. Spectacolul este disponibil online gratuit .

Unul dintre cele mai jucate texte din Romania, ”Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, este montat la Timisoara in regia Anei Maria Ursu, cu dublare in limbaj mimico gestual.

Spectacolul ii are in distributie pe Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea si Ioan Codrea si este povestea unui tanar nevazator, Don Baker, care incearca sa se desprinda de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei si sa traiasca independent, sa se indragosteasca, la fel ca orice alt tanar de varsta lui.

Totodata, in cadrul proiectului ”Teatru accesibil tuturor” organizatorii vor realiza un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru, care va fi disponibil online pentru orice teatru de stat sau independent din tara.

De-a lungul anilor, textul „Fluturii sunt liberi” a fost montat in multe teatre dn tara, iar actori ca Alex Calin sau Vlad Logigan au facut roluri exceptionale in ipostaza tanarului orb, Don.

Versiunea de la Teatrul Excelsior, cu Alex Calin in rolul principal, a fost si ea subiectul unei actiuni umanitare cand spectatorii au contribuit la fondurile necesare pentru realizarea unor manuale in limbaj Braille pentru tinerii nevazatori.

Angela Mate si Otniel Florut sunt interpretii spectacolului de la Timioara. Angela asigura interpretarea mimico-gestuala, in timp de Otniel este vocea care ofera descrierea narativa a actiunilor care nu pot fi percepute altfel de catre persoanele nevazatoare.

Spectacolul va avea loc duminica, 7 februarie 2021, de la ora 19.00, unde Teatrul Basca impreuna cu Asociatia Ceva de Spus, invita iubitorii de cultura la primul spectacol de teatru din Timisoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilitati, care va fi difuzat online pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro dar si pe paginile de Facebook ale celor doua organizatii.

Dupa difuzarea premierei in spatiul online, vor urma mai multe reprezentatii, iar spectacolul de teatru va fi inregistrat radiofonic si va fi distribuit online gratuit, pentru ca alte persoane cu dizabilitati de vedere sa poata beneficia de acesta.

Conform legislatiei din Romania, toate persoanele cu dizabilitati pot participa in mod gratuit la acte culturale, printr-o solicitare prealabila, institutiile avand mentionat in regulamentul de ordine interioara cate locuri pot aloca per fiecare spectacol. Situatia este similara si pentru evenimentele culturale private, organizatorii fiind cei care decid numarul de locuri disponibile conform cu spatiul disponibil.

Initiative similare de a aduce mai aproape cultura prin limbaj mimico-gestual au inceput in Romania inca din 2005, printr-un program creat de un profesor din Galati pentru copiii cu deficiente. An de an, spectacolul creat de acestia pentru persoane cu dizabilitati similare s-a imbunatatit, ulterior Teatrul Muzical „Nae Leonard” fiind parte din proiect.

Primul spectacol de teatru in limbaj mimico-gestual a avut loc in Bucuresti in 2017, la Godot Cafe, unde Alexandru Nagy si Stefan Pavel au jucat in „Buzunarul cu paine”, un spectacol despre oameni si caini, un exercitiu de vointa intr-o lume care ne indeamna spre pasivitate si nepasare. 

Anul acesta, si Teatrul Nottara a organizat un eveniment pentru persoanele hipoactustice, cu poezii de Mihai Eminescu recitate de actorii teatrului, de Ziua Culturii Nationale. Dan Bordeianu, Ioana Calota-Philippide, Ion Grosu, Raluca Juganaru, Filip Ristovski, Razvan Banica, Ion Haiduc si Daniela Minoiu au fost pe scena pentru acest proiect facut in colaborare cu Asociatia Nationala a Surzilor.

Citește în continuare