In week-end, la Timisoara va puteti bucura de Baroque Reloaded. Va avea loc un concert de muzica baroca pe apa si o instalatie care va conecteaza in timp real cu publicul din orasul austriac Linz.
Timisoara se transforma cu fiecare zi a programului Capitala Europeana a Culturii prin zecile de evenimente care au loc saptamanal in orasul de pe Bega. In timp ce Sibiul a reusit sa se reinventeze prin intermediul spectacolelor de teatru in perioada in care a fost inclus in acelasi program, Timisoara mizeaza pe arta contemporana si pe intersectia dintre arta si tehnologia, pastrand traditiile si valorificand radacinile culturale ale orasului.
In acest week-end, aceste doua directii — traditie si inovatie — sunt prezente in Timisoara prin doua evenimente care v-ar putea face finalul de saptamana mai placut, cu energie buna.
Sambata, de la ora 17:00 pe raul Bega va avea loc un concert de muzica baroca, intr-un context de spectacol, cu instrumente si costume de epoca.
In data de 22 iulie 2023, cu incepere de la ora 17:00, va avea loc cel de-al doilea concert pe Raul Bega, in cadrul proiectului „Baroque Watermusic. Concertul este realizat cu instrumente muzicale si costume de epoca, pe o ambarcatiune amenajata in stil baroc, care va naviga pe apa, in timp ce publicul va asculta muzica de pe maluri.
Instrumentistii sunt muzicieni profesionisti din Romania, Ungaria si Elvetia, vor canta alaturi de soprana Narcisa Brumar, de la Opera Nationala Romana Timisoara, solista a acestei institutii.
Proiectul se desfasoara in perioada aprilie – septembrie 2023 si face parte din traseul „Baroque Reloaded”, care se afla in agenda culturala actualizata a Capitalei Culturale Europene 2023.
Baroque Watermusic consta intr-o serie de trei concerte lectie, sustinute la Facultatea de Muzica si Teatru din Timisoara, precum si cinci concerte de muzica veche, realizate pe o ambarcatiune amenajata in stil baroc, care navigheaza pe Bega.
In cadrul celor trei concerte lectie, vor fi prezentate instrumente de epoca, tehnici de interpretare specifice acestora, precum si repertoriul muzicii vechi.
Cele cinci concerte de pe Bega vor prezenta publicului un repertoriu inedit de muzica veche, vocal-instrumentala, realizata pe instrumente de epoca si cu costume de epoca. Instrumentele prezentate sunt lauta, viola da gamba, fluierul baroc, viori baroc si clavecinul.
In acelasi timp, tot in cadrul Baroque Reloaded, Muzeul National de Arta Timisoara gazduieste o instalatie de arta care va conecteaza in timp real cu iubitorii de arta contemporana din Linz.
Muzeul National de Arta Timisoara si Centrul de Arta si Tehnologie Ars Electronica din Linz gazduiesc simultan, in perioada 23 Iulie – 17 Septembrie 2023, instalatia „I, HUMAN”. Proiectul face parte din Bidbook-ul programului „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” prin care s-a castigat titlul sub care se desfasoara toate aceste evenimente.
In data de 23 iulie 2023, incepand cu ora 18:00, in Sala Baroca a muzeului va fi prezentata pentru prima data in Romania instalatia „I, HUMAN”, semnata de artista Saint Machine. Prin intermediul ei, publicul din Timisoara se va putea conecta in timp real cu publicul orasului Linz.
Instalatia este conceputa ca o sculptura modulara asemanatoare unei retele neuronale, care detecteaza emotiile si transforma empatia vizitatorilor in lumina coerenta ce influenteaza procesele vitale ale unei populatii de microorganisme.
Conceptul din spatele lucrarii simbolizeaza fragilitatea ecosistemului planetei noastre a carui supravietuire depinde de coeziunea umana. Este o tema regasita in multe lucrari de arta expuse zilele acestea la Timisoara insa Saint Machine a reusit sa o transpuna intr-un mod inovator, utilizand arta si tehnologia pentru a sublinia cat de departe merge conexiunea dintre oameni.
Lucrarea foloseste coeziunea umana drept continut si lumina laser drept mediu purtator al continutului informational pentru a influenta conditiile de hranire ale unei populatii de euglene in cadrul experimentului de bio-fotonica desfasurat in timp real la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser din Magurele.
Vizitatorii au astfel rol dublu, atat de subiecti umani in cadrul experimentului, cat si de observatori in timp real ai experimentului la care participa.
Proiectul Baroque Reloaded by MNArT, desfasurat de Muzeul National de Arta Timisoara, vizeaza explorarea patrimoniului cultural al Banatului prin formule inovatoare de arta contemporana. Acestea sunt situate la interferenta dintre principiile formale baroce si noile genuri artistice sinestezice — precum instalatii multimedia, interventii site-specific, activitati participative — capabile sa transpuna colectiile permanente ale muzeului, arhitectura palatului baroc care gazduieste salile muzeului si spatiile conexe (foaier, curtea din Piata Unirii), intr-o experienta multisenzoriala in care vizitatorul este activ implicat.
Asa cum este cazul cu majoritatea lucrarilor de arta contemporana, privitorul este plasat in postura de a chestiona tot ceea ce cunoaste despre realitate si aparenta, ratiune si simtire, prin relatia dintre fondul patrimoniului MNArT si noile tehnologii.
Instalatia „I, HUMAN” va fi succedata de o serie de lucrari multimedia, precum „Incremental God” — expusa deja in cadrul unor expozitii internationale de prestigiu —, cat si lucrari video noi, precum „Emotional Sediments”, „Feast” sau „Her Voice” realizate de Saint Machine in colaborare cu artistul Sergiu Negulici si compozitorul Mitos Micleusanu.
Proiectul Baroque Reloaded va continua pana in luna decembrie.