Timisoara Capitala Culturala Europeana cauta artisti care sa picteze 7 pereti din complexul studentesc
Asociatia Timisoara 2021, prin editia din acest an a programului Memoriile Cetatii, cauta sapte artisti talentati pentru sapte picturi murale, care sa dea culoare si sa infrumuseteze caminele din complexul studentesc din Timisoara.
Organizatorii programului lanseaza un apel pentru pictori, graficieni, artisti murali care sa-si imagineze si apoi sa reprezinte tema principala din acest an: istoricul, specificul si spiritul orasului Timisoara. Se incadreaza orice forma de interpretare care se refera la principiile si elementele din componenta orasului si care contureaza modul de perceptie, de la ce inseamna un oras pentru locuitorii sai, ce reprezinta un oras modern si inovator, pana la istoria Timisoarei, care trebuie sa ramana in memoria tuturor prin prezentarea sa in spatiul public.
Editia a III-a a proiectului Memoriile Cetatii din acest an se va desfasura la Complexul Studentesc din Timisoara, o zona unde locuiesc tineri din diferite colturi ale tarii.
Acesta va deveni gazda pentru o serie de interventii produse in locuri de intalnire a studentilor si a comunitatii, pentru a facilita si incuraja interactiunea oamenilor cu spatiul public in care traiesc, temporar sau permanent.
Ideea programului Memoriile Cetatii este crearea, in anul detinerii titlului de Capitala Europeana a Culturii, a unui traseu de arta murala prin care localnicii si vizitatorii sa redescopere spiritul Timisoarei, istoria si momentele importante din viata comunitatii.
Construit ca un spatiu cu posibilitati multiple – locuire, cercetare, agrement – campusul reprezinta si un nod de legatura prin care artistii isi pot aduce aportul vizavi de felul in care Timisoara se dezvaluie. Atentia directionata catre aceasta zona reprezinta un interes de intelegere si integrare a modului in care comunitatea deja stabilita si cea in proces de tranzitie se raporteaza la dimensiunile orasului.
Cei 7 artisti selectati vor primi fiecare cate un premiu de 15.000 de lei, cu conditia de a-si pune in practica picturile murale castigatoare in perioada 5-15 noiembrie.
Artistii care doresc sa participe isi pot trimite proiectele pana pe 25 octombrie 2020, la adresa [email protected]. Jurizarea si anuntarea castigatorilor se va derula intre 26 si 28 octombrie.
Anul trecut, zidurile a doua blocuri, doua licee si un punct termic din 5 cartiere din Timisoara au prins viata datorita unor picturi murale realizate de castigatorii concursului de murale Memoriile Cetatii 2019.
Dintre cei 46 de artisti care si-au inscris proiectele au fost selectati Lost Optics, KSELEQOQYNQYSHY (Casele cu Ochi Inchisi), LUX, Bianca Stancu si Horatiu Christian Pavelescu. Impreuna cu echipa Tm2020, din juriu au facut parte Andrei Condoros, Claudiu Toma, Mihai Zgondoiu, Andreea Sasaran si Corina Nani.
KSELEQOQYNQYSHY a realizat o interventie murala inspirata dupa romanul lui George Orwell – „Ferma Animalelor”, pe care artistul il recontextualizeaza in vederea constientizarii permanente a greselilor anterioare din istorie.
La liceul Auto din Timisoara, artistul LUX a pictat un portret al Evei in momentul in care aceasta musca din mar, marcand trecerea dintr-un sistem de valori la altul – mai bun… sau nu, reinterpretand mitul de creatie ca fiind o prima definitie a revolutiei.
In cadrul celei de-a doua editii a proiectului Memoriile Cetatii, Alina Bohoru si Mircea Popescu au pictat un tramvai care circula prin cartierele timisorene, iar Bianca Stancu a pornit de la ideea de cladire martor − un spatiu care oglindeste ideologiile vremii purtand in sine schimbarile societatii romanesti si a persoanelor care-l locuiesc. Aceasta a pictat fatada unui bloc marcat de urmele gloantelor trase la Revolutie.
In 2019, Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii a derulat impreuna cu partenerii sai peste 400 de evenimente culturale la care au participat peste 130.000 de persoane.