Skip to content

Timpul petrecut in natura, in apropierea apei, in asa numite zonele albastre, ajuta la sanatatea mintala.  Aceste zone albastre pot fi gasite si in orase

Ati auzit fara indoiala ca a bea opt pahare de apa pe zi este benefic pentru sanatate si observam adedesea ca sportivii, chiar si cand nu sunt in competitive, au apa langa ei si se hidrateaza tot timpul.

Apa este esentiala pentru buna functionare a muschilor nostril, dar, conform ultimelor cercetari, apa ne ajuta si pentru echilibru si liniste mentala.

Cercetatorii au desccoperit ca simpla apropiere de apa – oceane, lacuri, rauri, iazuri si poate chiar fantani – este benefica si pentru sanatatea dumneavoastra, asa ca luati asta in calcul pentru zilele de vacanta ramase.

Iesitul in aer liber, daca se poate in compania altor persoane, ajuta la crearea unui sentiment de comunitate si bunastare si poate reduce stresul si anxietatea.

Bine, o iesire pe litoralul romanesc cand nu e loc pentru stat pe nisip sau in apa, s-ar putea sa genereze ceva stres.

Spatiile in aer liber care includ apa, supranumite de cercetatori „spatii albastre”, pot fi deosebit de benefice. Mai multe studii efectuate in ultimul deceniu confirma efectul pozitiv al apropierii de corpuri de apa.

Un studiu realizat in Marea Britanie, care a cerut unui numar de 20 000 de utilizatori de smartphone-uri sa isi urmareasca mediul si starea de bine la intervale aleatorii, a constatat ca persoanele din zonele marine sau de coasta erau semnificativ mai fericite decat cele din zonele urbane.

Un alt studiu a constatat ca oamenii prefera fotografiile cu locuri in care apare apa in detrimentul celor in care nu apare apa, chiar daca fotografiile prezinta spatii verzi frumoase.

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale spatiilor albastre, spatiilor care au apa pe o suprafata intinsa.

 Promoveaza calmul

Spatiile albastre naturale merg de obicei mana in mana cu lumina naturala a soarelui, aerul proaspat si nivelurile scazute de poluare, zgomot, trafic si aglomeratie. Aceste medii mai calme si mai linistite promoveaza sentimente de liniste, ne ajuta sa ne deconectam de la rutina noastra zilnica si sa punem pauza fluxului neintrerupt de ganduri care ne trec prin cap.

Stimuleaza vindecarea

Apropierea de apa ne stimuleaza simturile, ceea ce poate fi vindecator din punct de vedere psihologic. Privitul la un lac linistit, la un parau curgator sau la un ocean aparent infinit poate fi calmant, iar schimbarile de lumina si vant pot avea un efect hipnotizant asupra suprafetei apei.

Zonele acvatice sunt adesea bogate in sunete linistitoare create de valuri si de viata salbatica, iar inmuierea degetelor de la picioare sau plimbarea degetelor de-a lungul marginii apei creeaza o conexiune fizica reconfortanta cu natura.

 Incurajeaza activitatea fizica

Persoanele care locuiesc in apropierea apei sau care cauta spatii albastre tind sa fie mai active fizic. Chiar daca nu intra in apa sa inoate sau sa faca surf, este mai probabil sa se implice in activitati precum mersul pe jos sau cu bicicleta.

Pe langa faptul ca va stimuleaza sanatatea fizica, exercitiile fizice elibereaza endorfine, hormonii „simtirii bune” generati de activitate.

Promoveaza un somn mai bun

Respiratia in aerul marii este asociata cu un somn mai bun. Un studiu a constatat ca oamenii dorm in medie cu 47 de minute mai mult noaptea dupa o plimbare pe malul marii.

Spatiile albastre sunt peste tot, inclusiv in mijlocul oraselor. Nu trebuie sa locuiti langa apa pentru a obtine aceste beneficia, spun cercetatorii. Chiar si simplul fapt de a fi in aer liber in preajma fantanilor decorative, a parcurilor sau a curtilor cu elemente acvatice poate avea beneficii ale spatiului albastru.

Citește în continuare