Un studiu dezvaluie ca tinerii LGBTQ+ sunt de trei ori mai predispusi la depresie decat colegii lor. Prejudecatile colegilor si lipsa de sprijin din partea familiei accentueaza simptomele.
O echipa de cercetatori ai programului american Healthy Minds a realizat intre 2007 si 2022 unul dintre cele mai mari studii cu privire la sanatatea mintala a studentilor de la universitatile din SUA. Rezultatele au fost publicate recent si dezvaluie ca persoanele care apartin minoritatilor sexuale sau de gen sunt mult mai predispuse la tulburari depresive decat ceilalti colegi ai lor.
In cadrul studiului au fost realizate sondaje la care au participat peste 480.000 de studenti cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Tinerii care fac parte din comunitatea LGBTQ+ reprezinta o cincime din totalul studentilor americani si jumatate din numarul celor care au declarat ca se confrunta cu depresia.
27% din studentii LGBTQ+ sufera de depresie, comparativ cu 8,5% din studentii heterosexuali. Este o rata de 3 ori mai mare si reprezinta o tendinta la nivel global, nu doar in SUA.
Specialistii sustin ca inegalitatile cu privire la sanatatea mintala a tinerilor LGBTQ+ incep de la varsta de 10 ani si se accentueaza pe masura ce ajung la maturitate. O teorie aflata la baza acestui argument este ca persoanele LGBTQ+ au un nivel mai ridicat de stres social, lovindu-se mai des de stigmatizare, discriminare si de un mediu in care nu sunt sustinuti, inclusiv in familie, la scoala sau in cadrul sistemului de sanatate.
De asemenea, prejudecatile si victimizarea joaca un rol important in cumularea stresului si a dezvoltarii problemelor de sanatate mintala.
Dr. David Pagliaccio, profesor asociat la New York State Psychiatric Institute si unul dintre cercetatori, a declarat: „Acest studiu evidentiaza nevoia critica de interventie pentru a sprijini sanatatea mintala si bunastarea tinerilor adulti in timpul studiilor, in special a celor care sunt LGBTQ+. Pe masura ce ratele de auto-identificare incep sa creasca, abordarea rapida a unor solutii pentru a crea medii academice inclusive este din ce in ce mai mare.”
Potrivit unui alt sondaj realizat de organizatia studenteasca IGLYO, tinerii LGBTQ+ din Europa cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani sustin ca mediul scolar a avut un impact negativ asupra sanatatii lor mintale.
Principalele surse ale depresiei sunt discriminarea din partea colegilor si lipsa de apartenenta. In cele mai extreme cazuri, tinerii sunt supusi violentei verbale sau fizice repetate in cadrul scolii. Abuzurile pot continua dincolo de timpul petrecut la facultate, prin intermediul retelelor de socializare. Aestea duc in cele din urma la tendinte suicidale.
Potrivit cercetatorilor, lipsa de actiune a autoritatilor si a conducerii institutiilor scolare a dus la cresterea ratei de depresie si a violentei. Acestia recomanda implementarea unor programe de incluziune sociala si o politica interna care nu tolereaza discriminarea. In cadrul universitatilor, cluburile dedicate tinerilor LGBTQ+ au devenit de asemenea un instrument eficient pentru a cere drepturi si a monitoriza situatia studentilor din comunitate.