Skip to content

Top 10 ecranizari pentru 2013

2012 a fost un an bogat in ecranizari, atat decente cat si excelente. Am avut Cloud Atlas, Les Miserables, The Hunger Games, Anna Karenina, Cosmopolis, Life of Pi, On the Road si bineinteles, The Hobbit.

Nici anul acesta nu stam rau la acest capitol. Pana acum au fost transformate in imagini, mai mult sau mai putin reusite, carti precum Warm Bodies, The Company You Keep,  Admission, Beautiful Creatures si dezamagitorul The Host.

Sa vedem 10 titluri care merita citite dar si vizionate. Am facut o selectie cat mai variata, care sa contina atat literatura adevarata, cat si best-sellere sau romane pentru adolescenti.

The Great Gatsby
Romanul lui Scott Fitzgerald a mai avut parte de o multime de ecranizari. Cea din acest an are in spate o echipa valoroasa: regizorul Baz Luhrman si actorii Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Jason Clarke si Isla Fisher. In rest, povestea ramane neschimbata: Nick Carraway, un scriitor aspirant se muta in New York unde este fascinat de vecinul sau milionar Jay Gatsby, un barbat cu un trecut misterios. Nick este atras de stilul de viata al acestuia si devine martorul unei tragedii.

War world Z
World War Z: An Oral History of the Zombie War este un best-seller de care nu auzisem pana sa se vorbeasca de ecranizare, scris de Max Brooks, fiul lui Mel Brooks si Anne Bancroft. Romanul lui Brooks are actiunea plasata candva in viitor, la zece ani de la izbucnirea unui Razboi Mondial impotriva Zombilor si este format dintr-o serie de interviuri luate supravietuitorilor acestui masacru. Filmul a intrat in atentia publicului pentru ca-l are ca protagonist pe Brad Pitt, care il interpreteaza pe Gerry Lane, un angajat al Natiunilor Unite care calatoreste prin lume incercand sa opreasca o epidemie a mortilor vii care risca sa distruga omenirea.

Carrie
 „Carrie” lui Stephen King, va prinde viata pentru a doua oara. Remakeul filmului din 1976, este regizat de Kimberly Pierce (Boys dont cry) si le are ca protagoniste pe Chloe Grace Moretz si Julianne Moore. In rest, povestea ramane neschimbata, doar ca este adusa in zilele noastre: Carrie este o adolescenta timida, tinuta din scurt de o mama exagerat de credincioasa, care este tinta batjocorii colegilor de clasa. In timpul balului de absolvire acestia merg prea departe cu o gluma, iar in Carrie se trezesc niste puteri telekinetice … care dezlantuie haosul. Se pare ca filmul va fi mai mult un thriller psihologic si se va concentra pe relatia mama-fiica si nu e de mirare avand in vedere ca la carma se afla o femeie-regizor.

Enders game
Ender’s Games este ecranizarea unui celebru roman cu acelasi nume scris de Orson Scott Card. In prim plan avem povestea lui Ender Wiggin, interpretat de Asa Butterfield (Hugo) un copil timid de 10 ani cu un IQ devastator, care este inrolat intr-o scoala de elita unde este pregatit sa lupte impotriva unei invazii extraterestre. Aici va fi instruit de catre legendarul erou Mazer Rackham, care vede il el salvatorul omenirii.

The Hunger Games: Catching Fire
Ecranizarea primei parti din The Hunger Games, trilogia fantasy pentru adolescenti scrisa de Suzanne Collins s-a bucurat de un oarecare succes si nu e un secret ca anul acesta vom vedea cea de-a doua parte. Dupa ce au castigat impreuna cea de-a 74-a editie a Jocurilor Foamei si au sfidat Capitoliul, Katniss si Peeta se intorc acasa, in Districtul 12. Aici afla ca trebuie sa-si paraseasca iar prietenii si familia si sa porneasca in turul invingatorilor prin toate cele 12 districte. Pe drum cei doi vor observa ca oamenii, din ce in ce mai nemultimiti, incep incet sa se revolte iar cei din Capitoliu cred ca ei sunt sursa acestui rebeliuni. Asa ca in timp ce presendintele Snow se pregateste pentru cel de-al 75-lea concurs, Katniss si Peeta trebuie sa convinga pe toata lumea ca sunt intr-adevar indragostiti..

Mood indigo
Mood indigo este ecranizarea romanului suprearealist “L’écume des jours” scris de Boris Vian. Protagonistii sunt Romain Duris si Audrey Tautou iar actiunea filmului este plasata intr-o lume fantastica unde poti calatori pe norisori dar unde te poti imbolnavi grav pentru ca iti cresc flori pe piept. Asa pateste si Chloe, protagonista acestui film fantezist, care la scurt timp dupa casatoria cu Colin, un tanar care a inventat un instrument muzical olfactiv, se imbolnaveste din cauza unui nufar care creste in interiorul ei. Colin isi dedica tot timpul, banii si imaginatia unui singur scop: acela de a-si salva tanara sotie.

Safe haven
Avem si-o ecranizare pentru doamnele si domnisoarele romantice: Safe Haven este un romance inspirat din romanul scriitorului Nicholas Sparks care mai are cateva titluri ce sigur nu va lasa indiferenti – A Walk to remember, Dear John, Nights in Rodanthe, The last song. Pus in imagini de suedezul Lasse Hallmstrom, filmul ne povesteste despre Katie (Julliane Cough) , o tanara femeie care se muta intr-un satuc din North Carolina si care trezeste suspiciunea localnicilor pe care ii tine la distanta. Totusi nu ramane indiferenta la farmecul lui Josh Duhamel, un tanar vaduv cu doi copii care incearca sa se apropie incet de ea. Secrete din trecut o impiedica sa fie fericita si ii pun viata in pericol.

Filth
FILTH este o adaptare a unui roman de Irvine Welsh, autorul celebrului roman Trainspotting . In prim plan il avem pe James McAvoy, Bruce Robertson, un politist plin de vicii – obsedat sexual, santajist, cocainoman, alcoolic – care investigheaza o crima comisa din motive rasiale, si spera sa fie promovat intr-o functie superioara, maninpulandu-i pe toti cei din jur in functie de interesele proprii.

Venus in Furs
Zilele acestea, Roman Polanski se prezita la Cannes cu cel mai nou film al sau, Venus in Fur. Filmul este inspirat dintr-o piesa de teatru de pe Broadway, care la randul ei este adaptarea romanul Venus in Furs, scris prin 1870 de Leopold von Sacher-Masoch, opera ce a dat nastere termenului masochism. Polanski a mutat actiunea din New York la Paris iar in rol principal a distribuit-o pe sotia lui, Emmanuelle Seigner. Filmul va avea doar doi actori: Vanda, actrita care vine sa dea o proba pentru un film erotic si care face tot ce-i sta in putere sa il convinga pe regizor ca este cea mai potrivita pentu acest rol. Incet-incet, atractia pe care regizorul o simte fata de aceasta actrita se transforma intr-o adevarata obsesie.

The Hobbit: The Desolation of Smaug
Mai e mult pana pe 12 decembrie cand va avea premiera cea de-a doua parte a ecranzarii romanului fantasy de J.R.R. Tolkien, The Desolation of Smaug. Filmul reia povestea din exact punctul in care a lasat-o primul film: Hobbitul Bilbo Baggins, insotit de cei 13 dwarfi, isi continua calatoria spre tinta lor: Muntele singuratic, acum barlogul infioratorului Smaug.

Promitatoare sunt si ecranzarile: Horns, The Mortal Instruments: City of Bones, The reluctant fundamentalist, The wolf of Wall Street, The secret Life of Walter Minty si As I lay dying.

Aveti aici un top personal al celor mai bune ecranizari facute vreodata.

Citește în continuare