Skip to content

Tot ce trebuie sa stiti despre calatoriile pe timp de canicula. Valurile de caldura din Europa vor stabili noi recorduri de temperatura si vor afecta milioane de turisti. Incendii de vegetatie in Italia, atractii turistice inchise in Grecia si Spania si greve pe mai multe aeroporturi importante.

Europa este afectata in prezent de valurile de caldura Cerberus si Charon care au determinat autoritatile din mai multe tari aflate printre cele mai populare destinatii de vacanta sa emita avertismente pentru turisti si localnici deopotriva. Va invitam sa aflati tot ce trebuie sa stiti despre cum ar putea afecta vremea de afara planurile dvstra de calatorie.

In zilele urmatoare, se estimeaza ca temperatura ar putea ajunge la 48 grade Celsius in unele parti din Italia si Spania, in timp ce Grecia se va confrunta, de asemenea, cu o caldura extrema. Toate acestea se intampla in timp ce turistii se indreapta in numar record spre litoralul Marii Mediteraneene.

Turistii au fost avertizati sa fie atenti, in timp ce sudul Europei este cuprins de un val de caldura in care temperaturile au depasit cu mult 40 de grade Celsius, iar in Italia a fost raportat decesul unui pictor stradal.

In conditiile in care temperaturile depasesc cu mult 40 de grade Celsius, au fost raportate mai multe cazuri de turisti care s-au prabusit in cele mai vizitate orase ale continentului european. Caldura sufocanta provoaca perturbarea planurilor de calatorii si starneste ingrijorari legate de sanatate. Vestea proasta este ca se preconizeaza ca va fi si mai cald in urmatoarea saptamana.

Pentru a evita ca planurile de vacanta sa fie date peste cap de canicula, este bine sa va hidratati si sa va informati cu privire la locul si momentul in care va fi cel mai cald – si daca trebuie sa ramaneti in casa in timpul zilei. 

Ministerul Afacerilor Externe a emis zilele trecute doua avertizari legate de calatoriile in Croatia — coduri rosu si portocaliu de canicula pentru regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka, Split si Dubrovnik — si Grecia — cod rosu de canicula pentru intreg teritoriul tarii, cu temperaturi care vor atinge valoarea de pana la 43 de grade Celsius.

Cele mai afectate zone ale Europei sunt Spania, Italia, Franta, Grecia, Croatia si Turcia – cu temperaturi care se estimeaza ca se vor apropia de 50 grade Celsius in unele parti ale continentului.

Termometrele ar putea atinge 45°C sau 48°C in unele zone din Sicilia si Sardinia, in Italia, si Cordoba si Sevilla. Temperaturile incep sa creasca si in Grecia si se preconizeaza ca vor ajunge pana la 44°C in unele parti ale tarii in urmatoarele zile. Primul val de caldura a fost numit „Cerberus”, dupa numele cainelui monstru cu trei capete care pazeste portile lumii subterane in mitologia greaca. Va fi urmat de Charon, dupa numele luntrasului care ii ducea pe muritori in Infernul lui Hades.

In Spania, sunt asteptate zilele viitoare temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Conform inregistrarilor prin satelit, saptamana trecuta temperatura la sol a depasit 60 de grade Celsius in unele zone. 

In Italia, 10 orase au fost plasate in alerta rosie de vreme extrema, de la Bolzano, in nord, intinzandu-se spre sud pana la Bologna, Florenta si Roma. Se asteapta ca Sicilia si Sardinia sa fie afectate de cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata in Europa.

In Grecia, autoritatile au interzis accesul in rezervatiile naturale si in paduri pentru a reduce riscul de incendii, in timp ce municipalitatile au deschis zone cu aer conditionat in cladirile publice pentru ca oamenii sa se poata adaposti de caldura. Temperaturile vor ajunge pana la 45°C, mai multe destinatii populare in randul turistilor sunt inchise si orele de lucru sunt ajustate. De asemenea, autoritatile din Atena au inchis temporar Acropole pentru a proteja turistii..

In Croatia, se asteapta ca maxima sa fie de  37 de grade Celsius, in Turcia, la Istanbul s-a inregistrat deja o temperatura maxima de 33 de grade Celsius care va creste in zilele urmatoare.

In Italia situatia este din ce in ce mai dramatica, pe de o parte au pornit incendiile de vegetatie si pe de alta parte exista zone cu inundatii din cauza averselor in exces.

Madrid

Furtunile din nordul Lombardiei au provocat inundatii, au doborat copaci si au smuls acoperisuri de pe cladiri. Peste 200 de pompieri au intervenit in situatii de urgenta in capitala regionala Milano, Varese, in apropiere de aeroportul Malpensa, Lecco, langa Lacul Como, Sondrio, situat in Alpi, si Bergamo.

Ministerul Afacerilor Externe a emis doua avertizari legate de calatoriile in Italia. Pe de o parte este vorba despre perturbari ale zborurilor de pe aeroportul Catania – Fontanarossa unde toate zborurile programate pe Vincenzo Bellini sunt suspendate din cauza unui incendiu.

Se recomanda calatorilor sa contacteze companiile aeriene, pentru a afla noutati referitoare la zborurile programate in acest interval, o parte dintre curse putand fi preluate de aeroportul din Palermo. Si in acelasi timp, autoritatile locale italiene au anuntat zilele trecute o serie de greve ale personalului feroviar si aeroportuar, ai pilotilor angajati ai companiei aeriene Malta Air – care opereaza Ryanair — si ale pilotilor si asistenților de zbor ai companiei Vueling, care pot cauza intarzieri sau anulari de zboruri.

Vara trecuta, valurile de caldura extrema au contribuit la peste 60.000 de decese in Europa, potrivit unui raport publicat la inceputul acestei saptamani.

Studiul, realizat de Institutul pentru Sanatate Globala din Barcelona (ISGlobal) si publicat in revista Nature Medicine, a estimat ca 61.672 de decese au fost cauzate de caldura extrema in Europa intre 30 mai si 4 septembrie 2022.

Cea mai ridicata temperatura din istoria Europei a fost inregistrata la Syracuse, in Sicilia, in august 2021, la 48,8C.

Aerul cald care afecteaza Europa in aceste zile este pus de specialisti atat pe seama tiparului meteorologic El Niño si cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera dar si pe seama anticiclonului Cerberus care se deplaseaza la presiune ridicata din Sahara, prin nordul Africii si in Mediterana. Unul dintre directorii Organizatiei Mondiale a Meteorologilor a declarat ca ne aflam deja intr-un teritoriu neexplorat pana acum iar vestile sunt ingrijoratoare pentru planeta.

Principalele riscuri cauzate de caldura sunt deshidratarea si supraincalzirea. 

Acestea reprezinta o amenintare mai mare pentru persoanele care sunt mai vulnerabile, cum ar fi persoanele in varsta, bebelusii si persoanele cu afectiuni cardiace si respiratorii existente. Dar alertele de sanatate din Italia, de exemplu, recomanda tuturor, indiferent de cat de sanatosi sunt, sa evite lumina directa a soarelui intre orele 11.00 si 18.00.

Potrivit medicilor americani, pe masura ce temperatura corpului creste, inima trebuie sa lucreze mai mult pentru ca sangele sa circule in mod corespunzator. De asemenea, transpiratia elimina fluidele si sodiul din organism, asa ca este esential ca oamenii sa bea mai multa apa si sa ramana in zone mai racoroase, de preferat in interior.

Simptomele care pot fi semne de epuizare sau de insolatie din cauza caldurii sunt starea de lesin, greata, dureri de cap, transpiratia abundenta, umflarea mainilor si a picioarelor. Se recomanda ca daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, sa cresteti aportul de apa si sa vizitati cea mai apropiata clinica sau institutie medicala pentru a solicita ajutor imediat.

Daca ati putea fi considerat vulnerabil, atunci este recomandat sa va anulati calatoria. Au existat deja numeroase cazuri raportate de turisti care au lesinat in mijlocul unor atractii turistice populare. Precautie este cuvantul de baza in perioada urmatoare.

Citește în continuare