Tot ce trebuie sa stiti despre un peeling chimic: ce presupune si cui se recomanda
Peelingul chimic este o procedura non-invaziva care va ajuta sa indepartati stratul superior deteriorat al epidermei, iar in urma acesteia veti ajuta tenul sa produca mai mult colagen si sa evitati o serie de probleme cu care acesta se poate confrunta precum hiperpigmentarea, acneea, ridurile si rozaceea.
Peelingul chimic solutioneaza porii dilatati si indeparteaza celulele moarte ale pielii, aducand celule sanatoase la suprafata
Acest tratament este o modalitate eficienta si este recomandat sa apelati la acesta odata cu trecerea anilor intrucat sustine procesul de regenerare a celulelor moarte si previne semnele de imbatranire, deteriorare produsa de soare si efectele poluarii din mediu.
Se efectueaza exclusiv cu ajutorul unui medic dermatolog care va aplica un mix de substante chimice in mai multe straturi, in functie de profunzimea necesara. Acest tratament cosmetic poate fi aplicat pe fata, brate, gat respectiv spate. In urma acestei exfolieri, pielea va fi mai catifelata, mai putin ridata si deteriorata.
Pentru a obtine rezultate optime este insa esentiala pregatirea tenului. In general este bine sa intrebati medicul dermatolog, pentru ca aceasta etapa variaza in functie de tipul de ten si problemele cu care va confruntati. In linii mari este bine sa evitati expunerea la soare, exfolierea cu cel putin o saptamana inainte de aceasta procedura si sa nu folositi produse pe baza de retinol, isotretinoin sau hidroxiacizi.
Procedura chimica poate fi incercata in situatia in care doriti sa tratati:
- ridurile si liniile fine
- daunele cauzate de soare pe piele
- cicatricile post-acnee
- hiperpigmentarea pielii
- cicatricile
- melasma
- roseata pielii ori nuanta neuniforma a pielii.
Exista trei tipuri diferite de peeling chimic pe care medicul dermatolog le poate efectua pacientilor
Procedeele chimice sunt impartite in categorii bazate pe profunzimea in care acestea penetreaza pielea. Echilibrul pH-ului pielii noastre este cuprins intre 4,5 si 5,5. Daca un produs cu un pH mai mare decat nivelul nostru natural este aplicat la nivelul epidermei, atunci este considerat alcalin – iar alcalinul este un teren benefic pentru reproducerea bacteriilor. Cu cat este mai scazut nivelul de pH al pielii, cu atat este mai acid si mai agresiv este peelingul.
Daca optati pentru o exfoliere mai blanda a pielii in care se folosesc acizi slabi veti avea parte de un peeling superficial care actioneaza asupra stratului exterior al epidermei. Peelingul bland poate fi obtinut atat din acizi alfa cat si beta-hidroxi (cum ar fi acidul glicolic).
Cel mediu in schimb, patrunde asupra straturilor mijlocii ale epidermei si este considerat a fi cel mai eficient pentru a indeparta celulele deteriorate. La pol opus se afla peelingul profund care penetreaza complet straturile mijlocii ale epidermei si sunt recomandate pielii imbatranite.
Deoarece dupa aplicarea unui tratament cosmetic chimic pielea este mai sensibila la razele ultraviolete, pentru a evita hiperpigmentarile care pot aparea in urma procedurii, va recomandam sa efectuati aceste tratamente in sezonul rece.