Skip to content

Studiourile de la Hollywood castiga bani din trailere false de pe YouTube, realizate de inteligenta artificiala. Trailere precum “Titanic 2”, strang peste 10 milioane de vizualizari. 

Una dintre cele mai mari dispute care a macinat Hollywood-ul in ultimii ani este legata de Inteligenta Artificiala. A dus la cea mai lunga greva din istoria industriei cinematografice americane. In ultimele luni, mai multi actori si regizori importanti au pledat, fara efect, catre presedintele Donald Trump sa  implementeze o legislatie clara pentru a proteja industria filmului de efectele nocive provenite ca urmare a utilizarii Inteligentei Artificiale. 

Recent, o investigatie a publicatiei Deadline a scos la iveala modul in care studiourile de la Hollywood, care au promis ca vor proteja actorii de pericolele pe care le reprezenta AI pentru carierele lor, capitalizeaza deja pe urma miilor de trailere false postate pe YouTube, majoritatea generate cu ajutorul Inteligentei Artificiale. 

Trailerele false au devenit o realitate digitala paralela unde filmele pe care fanii si le doresc devin brusc tangibile, momentan doar pentru cateva minute.  

Desi momentan cei mai avizati pot recunoaste semnele evidente ale unui videoclip fabricat de Inteligenta Artificiala, multe dintre aceste trailere sunt atat de bine realizate incat pot induce in eroare pana si profesionistii. 

Un exemplu notabil a fost cand televiziunea nationala franceza a prezentat un astfel de trailer AI al noului film Superman, cu luni inainte ca Warner Bros. sa publice primele imagini oficiale. James Gunn, regizorul filmului, nu a fost deloc incantat si a reactionat pe retelele de socializare cu trei emoji-uri de voma.

Surpriza a venit de fapt dupa raspandirea trailerului in toata presa internationala cand Warner Bros. Discovery nu doar ca nu a luat masuri pentru a opri trailerul — sau alte videoclipuri similare — ci a optat sa castige bani din ele. In loc sa invoce incalcarea drepturilor de autor, studioul a ales sa negocieze cu YouTube pentru a directiona veniturile din reclame catre propriul buzunar. La fel au procedat si studiourile Sony si Paramount.

Jurnalistii de la Deadline au contactat reprezentantii mai multor studiouri importante de la Hollywood insa au refuzat sa comenteze despre aceasta practica ascunsa. Pe YouTube exista o multime de canale dedicate trailerelor realizate cu AI, fiecare videoclip foloseste imagini cu actori cunoscuti, prelucrate pentru a continua povestile din filme de succes precum Titanic sau Barbie. Videoclipurile sunt monetizate, deci vizualizarile se transforma in incasari pentru detinatorul contului de YouTube si pentru studioul care detine drepturile asupra personajelor/povestii originale.

Desi s-ar putea argumenta ca astfel de trailere contribuie la promovarea filmelor, in fapt devalorizeaza filmele originale, creeaza confuzie si afecteaza perceptia asupra produsului final.

Trailere pentru Titanic 2 au strans peste 10 milioane de vizualizari. In total, trailerele false insumeaza miliarde de vizionari.

Un exemplu este canalul VJ4rawr2 care a strans peste 400 de milioane de vizualizari. Este detinut de un individ care vrea sa ramana anonim si care a declarat pentru Deadline ca a renuntat la locul de munca in 2015 pentru a se dedica strict continutului postat pe YouTube. Un exemplu celebru din portofoliul sau este trailerul “Titanic 2: Jack’s Back”, lansat in 2018 si devenit viral. In videoclip, Leonardo DiCaprio este gasit inghetat in ocean si reinviat in New York-ul contemporan, alimentand fanteziile celor deveniti fani ai povestii de iubire dintre Jack si Rose.

Printre cele mai populare “creatii” VJ4rawr2 se numara un trailer in care Tom Cruise alearga din New York pana in Los Angeles, dar si unul in care Macaulay Culkin revine la vila din Singur Acasa pentru a-si infrunta familia care l-a abandonat in copilarie. Daca la inceput VJ4rawr2 se baza mai degraba pe montaje cu materiale video deja existente, treptat au aparut creatorii de trailere false, generate in softwareuri bazate pe Inteligenta Artificiala.

Astfel de forme de continut raspand unei curiozitati pe care o avem cu totii: “Ce-ar fi daca… personajul X si-ar continua povestea?”. Desi in unele cazuri este vorba despre inventii care nu au legatura cu filmele sau serialele originale neaparat: Leonardo DiCaprio ca personaj in Squid Game sau un trailer cu Henry Cavill in rolul lui James Bond care a fost preluat de presa internationala.

Cel mai cunoscut exemplu de profesionalizare a acestui fenomen este canalul Screen Culture, condus de Nikhil P. Chaudhari din India. 

Are o echipa de 12 editori profesionisti si produce pana la 12 videoclipuri pe saptamana, canalul a acumulat peste 1,4 miliarde de vizualizari si i-a adus castiguri de milioane de euro. Pe Instagram, Chaudhari isi afiseaza stilul de viata luxos, cu masini sport si vacante exotice, un semn clar ca YouTube poate fi o mina de aur pentru cei care stiu sa exploateze algoritmii platformei.  

Problema nu este doar la nivel de drepturi de autor, este si la nivel de deformare a realitatii. Unele trailere postate pe Screen Culture — toate false, generate cu Ai — apar mai sus in rezultatele de cautare decat trailerele oficiale.  Acest lucru se datoreaza inclusiv perfectionarii modelelor AI din ultimele luni. Diferenta dintre un trailer fals si unul autentic a devenit tot mai insesizabila, mai ales in privinta calitatii si acuratetii vocilor.

In unele cazuri este vorba si despre sexualizarea exagerata a unor personaje asa cum s-a intamplat cu micuta Riley Andersen din animatiile “Inside Out” 1 si 2 care a apare intr-un trailer fictiv “Inside Out 3” intr-o versiune adulta, cu un decolteu exagerat.

Dupa publicarea investigatiei Deadline, YouTube a decis sa blocheze monetizarea canalelor Screen Culture si KH Studio, considerate vinovate de incalcarea politicilor platformei. Insa continutul poate fi accesat in continuare iar pentru alte canale de YouTube este si monetizat.

Citește în continuare