In absenta turistilor, trasurile trase de cai din Viena livreaza mancare celor care au nevoie
Viena, capitala muzicii, orasul lui Mozart, Beethoven si Schubert, dar mai ales a valsurilor lui Strauss este transformata la randul ei de restrictiile impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus. Dupa ce hotelul Intercontinental Viena a luat decizia de a pregati 300 de mese gratuite destinate varstnicilor, cativa birjari care pe vremuri plimbau turistii s-au oferit sa sprijine initiativa hotelului transportand zilnic mancarea. Incepand de luni, grupul va trece la livrarea catre personalul medical aflat pe schimbul de noapte al unuia din spitalele apropiate hotelului Intercontinental din Viena.
Plimbarea cu Fiaker, denumirea acestor trasuri vieneze, reprezinta una din modalitatile relaxante la care multi turisti apeleaza pentru a explora centrul orasului
Cei care sunt la carma acestora poarta in continuare traditia si prin intermediul costumelor de epoca. Termenul birja (fiacru) isi are originea in limba franceza şi se refera la locul de staţionare al birjelor pentru transportul pasagerilor in oraş, din Rue de Saint Fiacre, Paris. Denumirea acestuia s-a modificat in anul 1721 cand au fost numite „fiacru” si au inceput a fi numerotate.
Succesul acestui mijloc de transport a inceput in Viena intre aniii 1860 şi 1900, cand pe strazile orasului erau deja prezente peste 1.000 de fiecare. Conducatorii acestor trasuri erau adesea persoane cunoscute de societate aparand pe scena cantand. Aprecierea acestora a crescut gratie discretiei de care au dat dovada in timp, avand in vedere ca multi domni apelau la acest mijloc de transport pentru a se plimba cu diverse domnite. Plimbarea cu trasura a pastrat acel ceva din aerul burghez al vremurilor de odinioara, iar turistii apeleaza de fiecare data la ea pentru a vizita monumentele istorice ale Vienei, vizitiii fiind in prezent si ghizi.
Cabinele acestor trasuri au la randul lor o frumoasa istorie care s-a transformat in muzeu. Fiakerhaus, cladirea care care era depoul acestora gazduieste acum Muzeul Fiaker si este situat pe strada Veronikagasse, in Viena.
Vizitiii au fost intotdeauna oameni respectati. In muzeu exista o pictura in ulei care arata il arata pe celebrul vizitiu Aschenbrunner care conducea trasura in care se afla tarul Nicolae I al Rusiei prin portile Ballhausplatz.
Inainte de secolul al XVII-lea trasurile erau utilizate pentru comertul intre orase
Prima licenta de fiaker vieneza a fost eliberata in 1693, in timpul domniei lui Leopold I. Acesta interzicea in mod special efectuarea calatoriilor de peste patru mile in afara orasului, iar pana in 1822 nu a fost ridicata aceasta restrictie. Existau si alte reguli. Niciun pasager nu avea voie sa poarte o torta sau o lampa printr-un oras sau padure decat daca se intuneca. Fiecare solicitant de licenta fiaker trebuia sa arate ca a fost in comertul de transport de cativa ani si ca stie sa conduca. De asemenea, el trebuia sa detina o cantitate rezonabila de proprietati si sa aiba un caracter bun. In acelasi timp, nu i se permitea sa fie asociat cu nicio alta forma de comert si au fost scutiti de serviciul militar.