« Trei kilometri pana la capatul lumii » vizionari si dezbateri in tara. Proiectii in Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj alaturi de Asociatia Accept in Luna Istoriei LGBT. Prima discutie pe 24 octombrie in Bucuresti
Trei kilometri pana la capatul lumii va putea fi vazut intr-o serie de proiectii speciale urmate de dezbateri pe marginea temelor din film. Proiectiile organizate in parteneriat cu Asociatia Accept si Institutul Francez din Romania vor avea loc la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti dupa urmatorul program:
- 24 octombrie, ora 20:30, cand proiectia va avea loc in cadrul Lunii Istoriei LGBT si va fi urmata de o discutie despre procesul de coming out cu Iaromira Popovici (parinte), Gabriel Gherman (activist trans) si Ciprian Chiujdea (actor);
- 16 noiembrie, ora 20:00, cand dupa film discutam despre infractiunile motivate de ura si relatia dintre institutiile statului si persoanele queer;
- 20 noiembrie, ora 20:30, cand seara va fi incheiata de o discutie despre religie, spiritualitate si comunitatea LGBTQ.
Proiectii similare vor fi organizate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
„Ne bucuram sa avem proiectia filmului Trei kilometri pana la capatul lumii, inclusa in Luna Istoriei LGBT de anul acesta. Tema abordata reprezinta un bun punct de pornire a unor discutii relevante nu doar pentru comunitatea LGBTQ din Romania, ci pentru noi toti ca societate. Intelegerea celui de langa noi este posibila daca nu pierdem din vedere dragostea fata de semeni, care ar trebui sa guverneze relatiile si interactiunile noastre.” a spus Victor Ciobotaru, director executiv Accept.
Intre timp filmul poate fi vazut in cinematografele din tara si isi continua traseul festivalier, fiind prezentat recent la Festival Lumière, BFI London si, nu mai tarziu de seara trecuta, la Chicago IFF, unde a avut premiera nord-americana.
Trei kilometri pana la capatul lumii ne face cunostinta cu Adi, un adolescent dintr-un sat din Delta Dunarii, care, prin eforturile parintilor sai, invata la Tulcea. Venit acasa in vacanta de vara, acesta se simte bine alaturi de familia sa si de prietena lui cea mai buna, Ilinca. Atunci cand familia este confruntata violent cu un adevar pe care nu il pot nici intelege, nici accepta, dragostea neconditionata pe care Adi ar trebui sa o primeasca de la parintii sai dispare brusc, iar lui Adi ii ramane o singura solutie.
Filmul distribuit in Romania de Independenta Film si FAMart a fost selectat in Competitia Oficiala de la Cannes unde a fost premiat cu Queer Palm si este propunerea Romaniei la Premiile Oscar 2025.
Produs de Miruna Berescu, prin casa de productie FAMart, filmul ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor), Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Domestic), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D., Moartea Domnului Lazarescu), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor).
Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Parvu, dupa debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2018, pentru cel mai bun regizor si cel mai bun actor principal (Serban Pavlu) si lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.
Trei kilometri pana la capatul lumii este regizat de Emanuel Parvu dupa un scenariu semnat de Emanuel Parvu si Miruna Berescu, imaginea filmului este semnata de Silviu Stavila (Marocco, Marfa si Banii, Niki Ardelean – colonel in rezerva), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia si costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferata).
Filmul este produs de Asociatia FAMart cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si este finantat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-productia a fost asigurata de Chainsaw Europe Studio.