Trend 2021 turism: slow travel. Transilvania devine un promotor al acestui tip de turism
Odata cu noul context mondial, s-au redefinit si vacantele turistilor: majoritatea destinatiilor a adoptat regulile de distantare sociala, la fel si institutiile culturale, iar goana dupa bifarea obiectivelor turistice a devenit o activitate imposibil de realizat. Calatoriile pe indelete, in tihna, cu grija fata de mediul inconjurator si fata de comunitatea pe care o descoperim in vacanta s-au potrivit cu criza pandemica.
Slow travel este o miscare globala prin care turistii aleg locuri mai putin comerciale, unde incearca sa se integreze in comunitatea locala prin sprijinirea micilor antreprenori locali, inchirierea pe o perioada mai lunga de timp pentru a se putea bucura de specificul locului si alegerea unui transport sustenabil, fie plimbarile pe jos, mersul cu bicicleta sau cu trenul.
Conceptul de slow travel este o ramura a miscarii slow food aparuta in anul 1980 ca urmare a deschiderii unui restaurant McDonald’s in Roma. Protestul incuraja oamenii sa se intoarca la placerile gastronomice locale, urmand pasii bucatariei sustenabile: retete locale facute cu ingrediente locale de catre localnici. Miscarea gastronomica a devenit baza pentru alte activitati a caror importanta este data de transformarea timpului petrecut intr-o constientizare a consumului, dar si a raportului omului ca fiinta cu tot ce este in jur.
Slow travel este despre a incetini si a profita la maximum de fiecare moment al vacantei prin acordarea unui timp mai indelungat pentru odihna si relaxare, fara a avea un program fix stabilit anterior sau un orar pe care sa-l respecti cu strictete. Conceptul inseamna sa gasesti viteza potrivita cu care sa te poti concentra pe lucrurile esentiale, reduce amprenta ecologica si evitarea risipei si a pierderilor, iar energia sa fie canalizata catre ceea ce este cu adevarat important si poate duce la dezvoltatea personala.
Transilvania rurala si autentica poate fi descoperita la Cincsor in judetul Brasov, intr-un intreg ansamblu istoric format dintr-o biserica fortificata, o veche scoala, o cladire parohiala evanghelica si alte cateva case traditionale.
Biserica fortificata din Cincsor a fost pentru prima oara mentionata in 1421, iar in prezent este restaurata si poate fi vizitata. Vechea Scoala Evanghelica a fost construita in 1910 in stilul Art Nouveau, restaurata si transformata in casa de oaspeti, oferind posibilitatea de a va bucura de viata la tara.
Pe langa cele patru dormitorare, aveti la dispozitie o zona de relaxare in salonul din vechea cancelarie, o veranda spatioasa si luminoasa pentru servirea meselor si o biblioteca frumoasa pentru care povestea caselor de oaspeti din Cincsor a devenit faimoasa in ultimii ani.
Toate spatiile, restaurate si mobilate cu piese autentice sasesti, sunt folosite pentru cazarea turistilor. Pe langa vechea Scoala Evanghelica, turistii pot innopta in casa taraneasca, casa Frank – fosta casa cu pravalie a instaritei familii cincsorene Frank si in vechea casa parohiala.
Bucataria traditionala locala este foarte gustoasa, iar preparatele sunt realizate cu maiestrie si creativitate din ingrediente locale atent selectionate de chef Adrian Boscu, care reinterpreteaza retete vechi intr-un stil modern si sanatos. Pentru rezervari, accesati www.transilvania-cincsor.ro.
Cabana „La noi la munte” din satul Matisesti, comuna Horea, judetul Alba, ofera o paronama spectaculoasa de la 1050 m altitudine, asupra vaii si muntilor Apuseni.
„La noi la munte” este destinatia ideala pentru cei care iubesc arhitectura rustica, simplitatea unei case vechi din lemn, natura, drumetiile si in acelasi timp traditiile romanesti, cat si serile reci de iarna petrecute langa soba. Constructia veche de 60 de ani a fost restaurata pastrand din elementele originale si este amenajata in stil traditional, cu accente vintage si moderne, avand o capacitate de 7 persoane. Casa dispune de 3 camere matrimoniale, 2 bai, o bucatarie complet utilata, 3 terase, dintre care una in aer liber si ofera acces la un ciubar afara, cu vedere la munte.
Privelistea uimitoare din mansarda este spre satul Fericet, locul in care se gaseste Casa Memoriala Horea. Drumul pana la cabana este un traseu pitoresc care merita vazut, ideal pentru masina, motor sau bicicleta. Tot de aici se poate vizita Biserica din Matisesti si Rezervatiile naturale Izbucul din Matisesti si Pestera Dirninii.
Pe Valea Avrigului, in judetul Sibiu, este amplasata cabana Anna Charisma Chalet, ideala pentru o gasca numeroasa de prieteni care doresc sa-si petreaca sarbatorile de iarna intr-un loc elegant, in mijlocul padurii.
Locul are o istorie remarcabila si a suferit diferite schimbari de-a lungul deceniilor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1939, cehii il foloseau pentru a furniza apa pentru fabrica de arme secreta situata in localitatea Mirsa din apropiere. Accesul la cabana se realizeaza printr-un pod suspendat. Turistii se pot caza in 5 suite si un penthouse, toate decorate cu rafinament si mobilier de lux.
Chalet-ul include si un bar, o zona de luat masa si o bucatarie comuna. Penthouse-ul este o adevarata opera de arta. In camera de zi se gaseste un semineu central si o zona de dining separata. De la balcon, oaspetii se pot bucura de privelisti uluitoare ale varfului Suru.
In curte exista amenajat un semineu exterior, unde, chiar daca este frig, turistii au la dispozitie paturi imblanite. De asemenea, exista posibilitatea vizionarii unui film la cinematograful din aer liber. Proprietatea de 11.000 mp cuprinde si cateva cascade, printre care „Cascada Ingerilor”, cu o cadere de apa de 15 metri.