Tendinte de design interior pentru 2021: minimalism, industrial, sustenabilitate
In anul 2020 parcursul firesc al lucrurilor s-a schimbat in numeroase industrii si nici lumea designului interior nu a fost ocolita de schimbari radicale. Tocmai pentru ca o mare parte a omenirii a trebuit sa invete cum sa traiasca prin prisma restrictiilor si sa-si adapteze conditiile de trai la facilitatile si comoditatea propriului camin, tendintele de design interior pentru anul 2021 se vor remarca prin cateva schimbari notabile, menite sa usureze si sa imbunatateasca vizibil calitatea timpului petrecut in casa.
Va prezentam mai jos principalele tendinte de design interior pentru anul viitor.
Stilurile vechi vor fi readuse la lumina in 2021 si se vor remarca tendinte cunoscute din anii trecuti, insa readaptate nevoilor din prezent sau inclusiv proiecte de design interior cu elemente din anii ’60.
De multe ori se intampla ca imobilul sa fie cel care dicteaza stilul in care va fi amenajat, acest lucru aplicandu-se si in cazul stilului rustic-vogue, deoarece o serie de elemente cheie precum grinzile de lemn, pardoselile vechi autentice sau prezenta unui semineu pot da contur unui astfel de design. Un interior rustic-vogue este ideal pentru persoanele care adora confortul modern, dar care vor in acelasi timp sa se bucure de originalitate, romantism si un echilibru al noului in combinatie cu vechiul.
Stilul vintage este adeseori definit in principal de reconditionarea unor obiecte vechi si de punerea acestora in valoare in spatiul care urmeaza sa fie decorat. Acesta isi are originile inca din secolul al XIX-lea si presupune un amestec deosebit de placut estetic intre piese cu design avantgardist si alte elemente pline de personalitate, dar si functionalitate. Stilul vintage nu trebuie confundat cu stilul retro (care face referire strict la prima jumatate a secolului XX) si este caracterizat totodata si prin prezenta podelelor din lemn deschis, a materialelor naturale sau a pieselor de mobilier tapitate.
Stilul minimalist aparut in anii ’60 are la baza binecunoscuta sintagma „less is more”, ca un manifest si o reactie la uzul de prea multe detalii si tonuri colorate ale stilurilor care l-au precedat.
Acesta se pastreaza in tendintele de design interior si in anul 2021 si este in totala antiteza cu inghesuiala din dulapuri, decorurile aglomerate, obiectele fara intrebuintare sau detaliile pompoase. Un camin decorat in stil minimalist prespune intai de toate alocarea unui spatiu cat mai larg, ferestre masive, iar cea mai cunoscuta alegere in materie de culori este combinatia dintre alb si gri grafic. Veti intalni in propunerile de design minimalist materiale precum ceramica, sticla, piatra, lemnul texturat sau otelul cromat.
Devenit foarte popular in designul interior la inceputul anilor 2000, stilul industrial revine in prim plan in anul 2021.
Exista mai multe opinii cu privire la punctul de plecare al stilului industrial in lumea designului interior, insa printre cele mai pronuntate pareri se numara si aceea conform careia acesta a aparut la sfarsitul anilor ’60, cand atat in Europa, cat si in Statele Unite, oamenii au descoperit ca interiorul fabricilor demult inchise sau parasite poate reprezenta o solutie in recladirea unor camine.
Acest stil se caracterizeaza prin utilizarea caramizilor, a metalelor si a lemnului, dar si a materialelor recuperate sau reciclate, iar mobilierul in stil industrial se remarca prin rezistenta deosebita in timp. Se caracterizeaza prin elemente din otel, cupru, tabla, fier, piatra, aluminiu, iar la capitolul paleta de culoare, se vor remarca nuantele de gri, negru, alb, in general cele neutre. Stilul industrial este caracterizat totodata si de liniile patrate, formele dreptunghiulare si lipsa accesoriilor neesentiale.
In 2021 se remarca si stilul arts and crafts, originar din Marea Britanie din jurul anului 1860, si presupune, in esenta, revenirea la metodele traditionale de realizare a artei prin folosirea formelor medievale, romantice, folclorice sau chiar simple.
Practic, acest tip de stil combina mestesugul cu motivele medievale, dar si cu influentele folclorice sau romantice, asadar este considerat a fi, intr-o mare masura, opusul stilului industrial.
Bucatariile anului 2021 sunt reprezentate de o combinatie perfecta intre util si luxos.
Marmura se numara printre principalele tendinte ale anului 2021 la capitolul de design al bucatariilor, si este perceputa ca fiind o intoarcere a luxului, readaptata la nevoile prezentului. Insertiile de lemn, incadrarile corpurilor suspendate in rame de lemn in nuante deschise sau medii, reprezinta o alta noua aparitie in sugestiile pentru anul 2021. Desi considerate demodate in ultimii ani, lemnul si finisajele din lemn natural in bucatarie isi recapata locul in topul tendintelor.
Culoarea neagra va fi o alegere inspirata pentru bucataria anului 2021, care denota lux, si poate fi folosita atat pentru pereti cat si pentru mobila sau alte suprafete de lucru precum blaturile sau mesele.
Daca pana in prezent, o insula de mobilier in bucatarie facilita categoric pregatirea, servirea alimentelor dar si cresterea in volum a spatiilor de depozitare, anul 2021 vine cu o propunere: insula dubla. Desigur, spatiul destinat amenajarii bucatariei trebuie sa permita integrarea unei astfel de piese.
Mobilierul fara manere, cu mecanisme integrate de push-open, ramane si in anul 2021 in materie de design al bucatariilor.
Daca multa vreme ati fost obisnuiti cu detalii argintii pentru robinete, chiuveta, dar si electrocasnice, noutatile in materie de design interior includ si prezenta detaliilor aurii, care se integreaza perfect spre exemplu intr-un blat de culoare alba sau chiar neagra.
De la sustenabilitate, stil industrial si accente negre, pana la reintoarcerea in timp, la stilul vintage, acesta sunt doar cateva caracteristici de design interior pentru baile anului 2021.
Desi evitat cu desavarsire in trecut, lemnul castiga un loc binemeritat in tendintele anului viitor in ceea ce priveste designul bailor si va fi folosit atat pe post de pardoseala cat si pe pereti, blaturi pentru chiuvete si mobilier.
Marmura sau placile de faianta cu aspect marmorat vor fi, de asemenea, la mare cautare in amenajarea bailor si vor oferi un plus de spatiu in cazul in care se va opta pentru culori foarte deschise, indeosebi alb.
Ca si in cazul bucatariilor, detaliile metalice in nuante aurii vor fi prezente si in amenajarea bailor printre care robinetele, dusul sau alte detalii precum recipientele de sapun lichid, savoniera si chiar tevi lasate la vedere.
In 2021 nu vor lipsi din tendinte nici plantele de interior.
Experienta anului 2020, alaturi de nevoia intregii omeniri de a se reconecta cu natura, aduc in prim plan in tendintele de design interior din 2021 integrarea in decor a cat mai multe plante si elemente naturale. Specialistii spun ca plantele de apartament nu au fost niciodata mai la moda ca in prezent si propun sa nu lipseasca din caminele anului viitor ghivecele suspendate, plantele taratoare sau specii precum ferigile, iedera sau muschiul de padure.