Trenduri culinare pentru 2022: alimente care ajuta imunitatea, ceaiul de la ora cinci, intoarcerea la retetarul bunicii, restaurante deschise mai putine zile pe saptamana si colaborari intre chefs
Al doilea an de pandemie si restrictii in zona horeca continua trendul de a gati acasa/ a comanda mancare acasa, la care se adauga interesul din ce in ce mai ridicat pentru alimentatie sanatoasa care sa dezvolte sistemul imunitar si sa ofere in acelasi timp o stare de bine adaptata la nevoile fiecaruia.
National Restaurant Association puncteaza pentru al doilea an consecutiv importanta alimentelor care ridica imunitatea, la care se adauga conceptul de fast-food, insa dedicat produselor din plante.
Piata pe baza de plante continua sa creasca, iar proteinele pe baza de plante care pot fi folosite in sandvisuri, intr-un amestec pentru mic-dejun si burgeri fac parte din noile tendinte. De asemenea, consumul in crestere de plante care sa ofere o alternativa la meniul pe baza de carne ar putea simplifica si lanturile e aprovizionare, amprenta de carbon si posibilitatea de a planta/recolta local, fara a fi nevoie sa fie aduse de la distante mari.
National Restaurant Association mai puncteaza si ambalajele ca trend al anului 2022, care devin din ce in ce mai sustenabile, mai sigure – in special pentru transportul prin delivery – si care pastreaza termic mancarea in conditii optime.
Compania Pinterest a analizat continutul a peste 400 de milioane de utilizatori pentru a oferi primele trenduri culinare ale lui 2022: ceaiul de la ora cinci va fi noul happy hour, concluzia fiind bazata pe cautarile utilizatorilor dupa expresii ca „estetica petrecerilor cu ceai” sau „ceaiuri de baut”, care se observa la toate categoriile de varsta.
Alte predictii ale Pinterest despre tendintele alimentare includ prajituri elaborate – mai ales dupa ce toata lumea a experimentat coptul, fie in banana bread sau paine propriu-zisa – si mancaruri ancestrale, pe care le definesc drept retete ale bunicilor. Reprezentantii Pinterest au mentionat ca in 2021 s-au dublat cautarile dupa „prajituri neobisnuite”, iar „idei de prajituri artistice” au fost pe locul 3 in cautarile utilizatorilor.
Una dintre cele mai mari publicatii din lume dedicate industriei culinare, Food and Wine, a intrebat mai multi chefs despre tendintele lui 2022: restaurante deschide mai putine zile pe saptamana – poate 4-5 zile in loc de sapte, meniuri simplificate cu mai putine ingrediente si importanta producatorilor locali sunt cele mai comune raspunsuri.
Dupa doi ani pandemici si nesiguri din toate punctele de vedere, industria horeca mentioneaza pentru Food and Wine ca programul se va scurta, astfel incat angajatii sa poata beneficia de mai mult timp cu familia – conform principiului work-life balance, sau lucra in regim part-time in alta parte.
De asemenea, cei intervievati de publicatie noteaza si faptul ca toata materia prima s-a scumpit, ceea ce ii obliga sa simplifice meniurile, dar totodata sa si gandeasca colaborari cu producatori locali, astfel incat sa se sustina reciproc.
Totodata, Food and Wine mentioneaza si faptul ca 2022 va fi un an al colaborarilor intre chefs, o tendinta care deja se observa si in Romania, cu evenimente „la patru maini”, unde chefs sunt invitati sa pregateasca masa impreuna in evenimente dedicate.