Reteaua secreta de tuneluri subterane din Colosseum este deschisa publicului pentru prima data. Zona subterana se deschide sambata, 26 iulie si poate fi accesata cu biletul Full Experience Colosseum.
Vechile tuneluri subterane ale celebrului Colosseum din Roma s-au deschis publicului pentru prima data. Acestea sunt situate sub podeaua Colosseumului, unde exista o intreaga lume, cu pasaje masive boltite unde erau tinuti gladiatori, oameni inrobiti si animale salbatice. Ultimele batalii date in Colosseum au fost purtate acolo in secolul al V-lea d.Hr.
Un proiect major de restaurare inceput in 2018 permite acum vizitatorilor sa exploreze unele dintre tunelurile originale care traverseaza arena printr-o noua pasarela accesibila de 160 de metri. Acestia pot explora camerele, pot vedea puturile de ridicare care au ridicat animale si oameni prin trapa pentru a infrunta multimea si pot afla mai multe despre monumentul vechi de 2000 de ani.
Zona subterana se deschide sambata, 26 iulie si poate fi accesata cu biletul Full Experience Colosseum. Acesta marcheaza a doua faza a proiectului de restaurare in curs. Prima faza a presupus o curatare a fatadei Colosseumului, iar partea finala va reface galeriile, va instala un nou sistem de iluminat si va introduce un nou centru de vizitatori in 2024.
Mai mult, exista si un proiect separat de restaurare prin care se va construi o noua podea retractabila de 3000 de metri patrati, care va permite vizitatorilor sa treaca prin atractia principala pentru prima data de la sfarsitul anilor 1800.
Podeaua originala din lemn, acoperita cu nisip, a fost indepartata cand arheologii au inceput sa excaveze nivelurile subterane ale arenei, dar noua podea de inalta tehnologie o va inlocui. Fabricat din otel inoxidabil si acoperit cu lemn Accoya, acesta va fi retractabila si poate fi utilizat in diferite configuratii pentru a fi gestionat de la distanta. Podeaua este reversibila, deci poate fi indepartata daca planurile pentru Colosseum se schimba in viitor.
Constructia Colosseum-ului a fost inceputa de imparatul Vespasian in anii 72-73 si incheiata de fiul sau, Titus, in anul 80. Fratele acestuia, Domitian, completeaza arena, in anii 81-83, cu alte ziduri subterane, pentru tunelurile folosite de sclavi si animale.
Numele de “Colosseum” a devenit popular din doua motive: arena avea proportii uriase, iar pozitia ei era apropiata de Colosul lui Nero, o statuie enorma a fostului imparat, al carui palat de alaturi (Domus Aurea) a fost distrus de succesori pentru a face loc unor edificii noi.
Arena se acoperea cu velarium, o panza sustinuta printr-un sistem de franghii, avand in mijloc o deschizatura circulara. Marinari romani manevrau respectiva panza pentru a proteja spectatorii de soare si ploaie.
Colosseum-ul a intrat dupa 1749 sub protectia bisericii catolice, fiind considerat un loc sacru, unde primii crestini au fost martirizati, si tot atunci au inceput restaurarile succesive, ce vor culmina in 1930 cu expunerea publica a sitului.
Dupa calculele arheologilor, spatiile din interior masurau in total 30.000 de metri, ceea ce ar fi permis accesul unui numar chiar de peste 70.000 de spectatori.