In premiera, turistii care vor vizita Westminster Abbey dupa incoronarea Regelui Charles vor avea sansa de a merge, la propriu, pe urmele monarhului. Vor pasi in sosete pe mozaicul din 1268 unde este asezat scaunul incoronarii de peste 700 de ani.
Ceremonia de incoronare a Regelui Charles se apropie cu pasi repezi, avand loc pe 6 mai 2023 in Westminster Abbey din Londra. Administratorii celebrei biserici unde au fost incoronati toti conducatorii englezii din ultimii 900 de ani au pregatit o serie de evenimente speciale dedicate turistilor.
Vizitele ghidate vor incepe pe 15 mai, la o saptamana dupa incoronare, si vor dura pana la sfarsitul lunii iulie.
Vizitatorii Westminster Abbey vor avea ocazia de a merge, la propriu, pe mozaicul unde va fi amplasat scaunul pe care va fi incoronat Regele Charles. Tururile ghidate vor avea loc in perioada 15 mai – 29 iulie si ofera o sansa rara de a pasi intr-un loc in care au acces foarte putini oameni fara titluri nobiliare sau religioase.
Vanessa Simeoni, conservator-sef la Westminster Abbey a declarat ca „este o ocazie atat de rara. Nimeni, in afara de clerici, nu urca in acest loc”.
Oficialii abatiei au declarat ca sectiunea din podeaua bisericii cunoscuta sub numele de pavajul Cosmati, unde a fost asezat timp de aproximativ 800 de ani tronul in care sunt incoronati monarhii britanici, va fi expusa in timpul incoronarii lui Charles pe 6 mai, dupa ce a fost ascunsa in ultimul secol sub covoare, din cauza degradarii.
Potrivit lui Scott Craddock, seful departamentului de experiente pentru vizitatori de la Westminster Abbey, aceasta vizita „le va oferi oamenilor posibilitatea de a simti cum este sa se afle in acea scena centrala a incoronarii.”
Tinand cont de importanta, pretiozitatea si vechimea mozaicului, vizitatorii vor fi nevoiti sa se descalte si sa mearga in sosete pe podeaua Cosmati.
Pavajul Cosmati a fost instalat la cererea lui Henry al III-lea, fiind amenajat in 1268. Este realizat din modele geometrice de marmura, piatra, sticla si metal, fiind amplasat in zona altarului. A fost acoperit cu covoare la incoronarile din ultimii 150 de ani, inclusiv la cea a Reginei Elisabeta a II-a in 1953 si la cea a Regelui George al VI-lea (bunicul Regelui Charles) in 1937. Din 2008 a trecut printr-un proces de conservare de doi ani, fiind dezvaluit in 2010.
„Din ce ne amintim, va fi pentru prima data cand abatia invita vizitatorii sa se plimbe pe pavajul Cosmati, unde va fi asezat scaunul incoronarii pentru incoronarea Majestatii Sale Regele, sambata, 6 mai”, a declarat un purtator de cuvant al Westminster Abbey.
Tururile vor fi ghidate de expertii de la Westminster Abbey care vor explica istoria si semnificatia pavajului Cosmati.
In afara Italiei, pavajul este considerat cel mai bun exemplu care a supravietuit al acestui tip rar de mozaic cunoscut sub numele de Cosmati, dupa numele familiei italiene care a perfectionat tehnica de lucru.
In cadrul tururilor ghidate, vor avea acces grupuri de cate maxim 10 persoane, biletele vor costa 15 lire sterline plus intrarea standard in biserica.
Programul special de evenimente de la Westminster Abbey pentru incoronare include, de asemenea o expozitia in Chapter House care explica si ilustreaza elementele cheie ale unei slujbe de incoronare si artefactele sale istorice.
Vizitatorii se vor putea bucura si de ceaiul de dupa-amiaza care este servit la Cellarium Café and Terrace din 21 martie pana in 31 iulie si include o selectie de produse sarate, scones Earl Grey, prajituri delicioase si, bineinteles, o selectie de ceaiuri speciale.
In anumite zile de miercuri din fiecare luna vor avea loc serate tematice cu spectacole de poezii, muzica, dans, costume si produse artizanale.Printre temele abordate se numara Monarhia (17 mai), Marea Britanie moderna (21 iunie) si Muzica (26 iulie).
Ceremonia de incoronare va fi urmata duminica, 7 mai, de un concert si un spectacol de lumini la Castelul Windsor, iar saptamana aceasta a fost deschisa lista publica pentru cele 10.000 de bilete gratuite oferite pentru eveniment publicului larg, pentru care va puteti inscrie aici.
Fiul si mostenitorul Reginei Elisabeta a dorit sa urmeze o etica similara de recunoastere a eroilor comunitatii si de reunire a oamenilor, incurajand petrecerile de strada duminica, 7 mai, si o zi de evenimente de voluntariat luni, 8 mai.
Din informatiile oficiale confirmate de reprezentantii Familiei Regale, ceremonia va fi mai scurta decat cea dedicata Reginei Elisabeta din 1953 si va „reflecta rolul monarhului in prezent cu mesajul de a privi spre viitor”. La fel ca mama sa, regele va fi incoronat in prezenta liderilor religiosi, a altor reprezentati ai caselor regale, a parlamentarilor si a sefilor de stat straini.
Dupa ceremonie, Regele si Regina Consort vor fi insotiti de alti membri ai familiei la balconul Palatului Buckingham pentru a incheia evenimentele ceremoniale ale zilei.
Incoronarea are sase parti – recunoasterea, juramantul, ungerea, investirea, intronizarea si omagierea.
In timpul recunoasterii, monarhul se afla in teatru – partea centrala a abatiei – si se intoarce spre nord, sud, est si vest pentru a se „arata poporului”. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, il va declara apoi “rege fara de tagada”. Acest ritual dateaza din epoca anglo-saxona.
Al doilea este juramantul de incoronare, in cadrul caruia regele va promite sa domneasca in conformitate cu legea, sa exercite justitia cu mila si sa sprijine Biserica Angliei.
Apoi i se va prezenta Sabia de Stat si va declara la altar: „Lucrurile pe care le-am promis mai inainte, le voi indeplini si le voi pastra. Asa sa-mi ajute Dumnezeu”, inainte de a saruta Biblia si de a semna juramantul.
Urmeaza cea de-a treia parte – ungerea – care reprezinta procesul de binecuvantare si consacrare a noului monarh cu ulei sfant – actul central al ceremoniei religioase. Regele isi va scoate roba purpurie si se va aseza in Scaunul Regelui Edward.
Regele va fi imbracat in vesminte speciale si i se vor prezenta globul, inelul de incoronare, sceptrul si toiagul.
Asezat in Scaunul Regelui Edward, va fi incoronat cu Coroana Sfantului Edward, inainte ca adunarea sa strige „God Save the King”.
Urmeaza intronizarea, in cadrul careia monarhul va fi ridicat pe un alt tron de catre arhiepiscopi, episcopi si „alti egali ai regatului”.
Etapa finala a incoronarii regelui este cunoscuta sub numele de omagiu. In cadrul acesteia, Arhiepiscopul de Canterbury, Printul de Wales si alti printi de sange regal ii aduc un omagiu regelui, punandu-si mainile intre ale acestuia si sarutandu-i mana dreapta.