Turnul Eiffel va fi vopsit intr-o nuanta aurie pentru Jocurile Olimpice din 2024. Istoria constructiei include ajutorul decisiv al unui inginer roman.
Cele 19 straturi de vopsea vor fi indepartate de pe turnul Eiffel din Paris. Astfel, simbolul capitalei franceze isi schimba culoarea maronie pe care o are din anul 1968.
Turnul va fi vopsit intr-o nuanta de galben-maro, nuanta pe care insusi Gustave Eiffel si-a dorit-o pentru monument.
“Renovarea va oferi turnului o alta nuanta decat suntem obisnuiti, mai aproape de culoarea aurie, la timp pentru Jocurile Olimpice”, spune Patrick Branco Ruivo CEO-ul companiei care se ocupa de renovarea turnului.
Turnul este format din 18.000 de piese metalice imbinate cu ajutorul a 2,5 milioane de nituri, iar renovarea sa este estimata la 50 de milioane de euro.
Indepartarea straturilor este, insa considerata periculoasa, din cauza prezentei plumbului, asa ca vor fi nevoie de masuri suplimentare de protectie a muncitorilor.
La fiecare sapte ani, Turnul Eiffel primeste cate un nou strat de vopsea, cu rol de protectie impotriva vantului, ploii, razelor soarelui si poluarii, dar si pentru mentinerea aspectului.
Lucrarile de renovare actuale au inceput in 2019 si vor fi finalizate in 2022, cand noua nuanta de auriu va fi vizibila pe intreg turnul. In acest moment, nuanta aurie poate fi zarita vag in zona varfului.
Pentru muncitorii care lucreaza la renovare lucrarea este una marcanta. “Majoritatea timpului ne miscam in jurul turnului ca si cum ne-am misca de-a lungul unui traseu urias de tiroliana”, spune pentru AFP Antoine Olhagaray, unul dintre muncitorii care lucreaza la inaltime.
“Si mai e si vederea de sus”, adauga colegul sau, Charles-Henri Piret. “Nu se intampla ca in fiecare zi sa atarni de o sfoara la o inaltime de 300 de metri”.
Turnul Eiffel a fost inaugurat in anul 1889, cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, care a marcat 100 de ani de la Revolutia Franceza. Acesta a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Pănculescu.
Vasile Alecsandri a fost cel care l-a recomandat lui Gustave Eiffel pe tanarul inginer roman, intr-un moment in care Eiffel se afla intr-un impas in timpul lucrarilor pentru turn. Era nevoie de o constructie stabila, care sa fie gata la timp pentru centenarul Revolutiei Franceze. In Franta nu a gasit solutii la acel moment, asa ca Gustave Eiffel a mers personal in Romania pentru a-i cere sfatul lui Gheorghe Pănculescu. Romanul i-a atras atentia francezului dupa ce a realizat planurile pentru executarea drumului feroviar Predeal-Ploieşti, constructie finalizata de un asociat al lui Eiffel, Gouilloux.
In 1879, Panculescu locuia in casa lui de la Valenii de Munte. Acea casa a fost ulterior cumparata de Nicolae Iorga, iar astazi in ea se afla un muzeu dedicat istoricului roman.
Doua saptamani a petrecut Gustave Eiffel in Romania, iar in tot acel timp a lucrat impreuna cu Panculescu la planurile pentru turn. Inginerul romanul i-a explicat colegului sau francez tehnica sa de asamblare a elementelor, care s-a dovedit a fi eficienta. Intors in Franta, Eiffel a mai avut nevoie de cativa ani pentru pregatiri si proiectari, apoi ansambalele turnului au fost montate folosind tehnologia lui Gheorghe Panculescu.