Cine a inventat turta dulce. Povestea desertului care a devenit simbol al Craciunului in intreaga lume
Nelipsita din targurile de Craciun din toate colturile lumii, turta dulce este unul dintre deserturile cele mai vechi. Primele scrieri despre turta dulce le gasim in antichitate la egipteni si greci, care o foloseau la ceremonii.
Alte surse mentioneaza ca istoria turtei dulci isi are inceputurile prin anul 992, atunci cand un calugar armean s-a retras in Franta, luand dupa el si retetele a mai multor produse de patiserie. Cel mai apreciat desert a fost cel aromatizat cu ghimbir, un ingredient descoperit in Orientul Mijlociu, adus in Europa pe Drumul Matasii.
Emigrantii germani au adus turta dulce in Suedia prin secolul al XIII-lea, unde istoricii mentioneaza calugaritele care au vandut-o ca si remediu impotriva indigestiei, dar si ca decor pentru ferestre, aluat fiind modelat in diferite forme.
Retea traditionala cuprindea firimituri de paine, iar amestecul se punea in forme de lemn, ce erau apoi sculptate cu glazura simpla pentru cei mai saraci sau cu vopsea aurie comestibila pentru regi si imparati.
Incepand cu secolul al 16-lea, englezii au inlocuit firimiturile de paine din turta dulce cu faina si au adaugat oua si indulcitori, iar Regina Elisabeta I a avut idea de a face turta dulce in forme de omuleti. Astfel, a devenit un desert pe care regina il prefera atunci cand facea cadouri, in special in vizitele oficiale peste hotare.
Astazi, reteta cuprinde unt gras, zahar brun, faina de secara si de grau, scortisoara, nucsoara, cuisoare macinate, enibahar macinat, zahar vanilat si ghimbir.
In functie de tara unde este preparat, desertul are forme si denumiri diferite: in Polonia e numit „pierniczki” (un biscuit subtire, crocant), in Cehia i se spune „pernik”, in Scandinavia „pepparkakor”, in timp ce nemtii prefera „lebkuchen”, mentioneaza publicatia Historia.
Turta dulce este considerata o forma de arta in Nürnberg, Ulm si Pulsnitz in Germania, Torun in Polonia, Tula in Rusia, Pest in Ungaria, Pardubice si Praga in Cheia si Lyon in Franta, unde breslele de coacere a turtei dulce sunt datate incepand cu Evul Mediu.
Casuta de turta dulce a aparut in Germania, prin 1800, dupa povestea fratilor Grimm, „Hansel si Gretel”.
Dupa ce fratii Grimm au descris o casa decorata cu bomboane si creme, brutarii germani au inceput sa coaca turta dulce si sub forma de casute. Primii colonisti germani au adus aceasta traditie la caselor de turta dulce in America, unde se si desfasoara acum majoritatea competitiilor de decorare a casutelor dulci.