Artistul elvetian Ugo Rondinone a deschis o expozitie spectaculoasa cu „humansky” la Petit Palais din Paris. Sculpturile sunt suspendate deasupra vizitatorilor.
Artistul de origine elvetiana Ugo Rondinone expune pentru prima data la Petit Palais din Paris in cadrul primei editii a targului de arta contemporana „Paris+ par Art Basel”.
Expozitia cuprinde doua ansambluri de lucrari noi si vechi ale artistului, la care se alatura o instalatie video, tema principala fiind bazata pe contactul dintre corpul uman si elementele naturii: pamantul, focul, apa si aerul.
Lucrarile suspendate deasupra vizitatorilor din Petit Palais fac parte din seriile de opere produse de Rondinone inca de la sfarsitul anilor 1980. Expozitia este curatoriata de catre Juliette Singer, responsabila de proiecte de arta contemporana din partea Petit Palais si Erik Verhagen, profesor de istoria artei contemporane la Université Polytechnique Hauts-de-France.
Primul ansamblu expus a fost denumit ”humansky”, o serie spectaculoasa de sapte sculpturi care reprezinta oameni suspendati in aer.
Sculpturile au fost decorate cu un „camuflaj”, asa cum il numesc curatorii, care imita imaginile cu cerul senin si reprezinta apa si aerul, primele elemente care intra in contact cu bebelusii la nastere.
Seria de corpuri a fost expusa anterior si la Scuola Grande San Giovanni Evangelista din Venetia, in cadrul ”Burn Shine Fly”, un vernisaj care a avut loc simultan cu editia de anul acesta a Bienalei de la Venetia.
Al doilea ansamblu de lucrari de la Petit Palais este format din sculpturi realizate dintr-un amestec de ceara transparenta si pamant adunat de pe sapte continente. Lucrarile infatiseaza de fapt trupurile unor dansatori aflati in repaus si au fost create la scara umana pentru a parea cat mai realiste si pentru a reda o stare profunda de meditatie.
Corpurile neinsufletite din expozitie prind viata in instalatia video prezentata in Petit Palais. Filmul este proiectat pe sase monitoare amplasate in interiorul unui spatiu cilindric, construit din lemn carbonizat, reprezentand focul ca element de baza al universului.
Filmul reprezinta dansul a 18 dansatori in jurul unui foc din desert, iar pe fundal se aude o mantra din regiunea africana Magreb. Coregrafia a fost conceputa cu ajutorul artistului franco-marocan Fouad Boussouf, pe langa cei 18 dansatori au participat si 12 percutionisti care au inregistrat coloana sonora a instalatiei.
„Inspiratia initiala a venit de la un poem al lui John Giorno care se numeste «Tu trebuie sa arzi pentru a straluci», care face referire la un proverb budist despre coexistenta vietii si a mortii, care aminteste in acelasi timp si de mitul vechi al phoenixului care renaste din cenusa. Phoenixul este in acelsi timp si un simbol asociat cu soarele, si renaste prin flacari.” a declarat Ugo Rondinone despre conceptul dansului in jurul focului.
Expozitia s-a deschis pe 18 octombrie si poate fi vizitata gratuit pana pe 8 ianuarie 2023.
Ugo Rondinone s-a remarcat pe scena internationala de arta inca din anii 1990, cele mai cunoscute lucrari ale sale fiind o serie de totemuri din pietre vopsite in culori stridente.
Artistul s-a nascut in 1964 la Brunnen, o localitate din centrul Elvetiei si provine dintr-o familie de italieni. La varsta de 19 ani s-a mutat la Zurich unde a devenit ucenicul lui Hermann Nitsch, un artist contemporan austriac foarte apreciat si controversat care a expus si in Romania la Muzeul de Arta Recenta.
In 1986, Rondinone si-a inceput studiile la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. A fost unul dintre artistii selectati de catre MOMA din New York pentru a face parte din programul „PS1’s International Studio Program” prin care s-a mutat la New York, unde traieste si lucreaza si astazi.
Practica artistica a lui Rondinone se concentreaza pe multidisciplinaritate, abordeaza mai multe medii artistice, de la sculptura, desen, pictura, fotografie pana la film, arhitectura si sunet. In acelasi timp, este un artist care experimenteaza cu materiale neconventionale si exploreaza teme care tin de spiritualitate si de relatia oamenilor cu natura si mediul inconjurator. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este o sculptura land-art de dimensiuni mari denumita Seven Magic Mountains.
Artistul a colaborat recent si cu Louis Vuitton, fiind invitat sa creeze o geanta ArtyCapucines din colectia in editie limitata a casei de moda franceze.