Un bust din Roma Antica, din anul 27 i.Hr., a fost cumparat de la un magazin second-hand cu 35 de dolari. Ar putea fi o sculptura extrem de valoroasa cu Sextus Pompei, unul dintre fiii lui Pompei cel Mare, inamicul lui Iulius Cezar.
In urma cu 4 ani, Laura Young a cumparat un bust al unui personaj roman de la un magazin second-hand Goodwill din Austin, Texas. Young vaneaza chilipiruri si obiecte vintage si le vinde in magazinul ei de vechituri numit ”Temple of Vintage”.
Fiind o clienta fidela a magazinelor second-hand, Young cauta mereu obiecte mai speciale pe care sa le arate clientilor ei. Astfel in 2018 a dat de un bust din marmura a carui identitate nu este confirmata in intregime. Unii experti spun ca ar putea sa fie Sextus Pompei, unul dintre fii lui Pompei cel Mare care a purtat si pierdut un razboi civil cu Iulius Cezar, fiind considerat unul dintre marii sai inamici.
Young a cumparat sculptura la un pret de 35 de dolari gandindu-se ca o poate vinde ca obiect de gradina deoarece era murdara si afectata de trecerea timpului.
Ulterior, a inceput sa vorbeasca cu specialisti de la muzee si case de licitatii pentru a descoperi originea obiectului. In cele din urma, Jörg Deterling, un consultant de la Sotheby’s a reusit sa identifice bustul drept o piesa rara din perioada Iulio-Claudiana care a durat intre 27 i.e.n si 13 e.n.
In urma cercetarilor, Deterling a descoperit si cea mai recenta aparitie a sculpturii: intr-un inventar al regelui Ludwig I de Bavaria in 1833. Era unul dintre obiectele expuse in ”Pompejanum”, o replica 1:1 cu o vila din orasul antic Pompeii construita pentru curtea regala. Vila inca exista in orasul Aschaffenburg, insa a fost bombardata intens in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Cladirea a fost restaurata in anii 1960, dar bustul nu a fost recuperat. Se presupune ca acesta ar fi fost furat de catre un soldat american care l-ar fi transportat pe teritoriul Statelor Unite.
Bustul a fost gasit de Young pe podeaua magazinului, sub o masa. L-a cumparat iar pentru a-l transporta acasa cu grija l-a protejat cu centura de siguranta a masinii.
”In trecut am gasit multe lucruri interesante la Goodwill. La un moment dat am cumparat o pictura chinezeasca pe care am vandut-o mai apoi la un pret de 63.000 de dolari la Christie’s” spune Young.
Cumparatoarea a fost pusa in contact de Deterling cu autoritatile germane, iar bustul va fi returnat Federatiei Germane in 2023. Administratia Bavariana a Palatelor, Gradinilor si Lacurilor Detinute de Stat se va ocupa de recuperarea sculpturii, iar Young va fi mentionata pe o placa comemorativa odata cu instalarea ei inapoi in Pompejanum.
Young a fost entuziasmata sa primeasca aceste vesti si mai ales sa descopere ca un obiect prafuit dintr-un magazin second-hand a fost recunoscut drept o capodopera antica datorita ei. Un astfel de bust este extrem de rar si ar putea valora milioane de euro.
”Am ramas cu un gust dulce-amar dupa ce am aflat ca bustul trebuie returnat si ca nu voi putea sa-l pastrez sau sa-l vand. In orice caz, sunt foarte fericita pentru ca am reusit sa fac parte din istoria sa lunga si complicata.”, a declarat Young.
Pana la returnarea in Germania, sculptura antica va fi expusa la Muzeul de Arta din San Antonio, Texas pentru a le multumi celor implicati in recuperarea operei pierdute.
Bustul va putea fi vazut pana in mai 2023 la Muzeul de Arta din San Antonio alaturi de o colectie impresionanta de antichitati si obiecte de epoca.
”Este o poveste interesanta, a carui intriga este Al Doilea Razboi Mondial, diplomatia internationala, regalitatea bavariana, arta antica mediteraneana si vanatoarea de obiecte invechite. Insa dintre toate aceste lucruri, cel mai remarcabil e grija si respectul pe care unii dintre noi o au fata de pastrarea si conservarea operelor de arta” spune Emil Bellew Neff, directorul Muzeului de Arta din San Antonio.