La 77 de ani de la confiscarea bunurilor de catre nazisti, un colectionar evreu primeste inapoi un tablou de Camille Pissarro
Tabloul „La Cueillette des pois”, pictat in 1887 de catre Camille Pissarro, aflat in prezent la Muzeul Orsay din Paris va fi restituit proprietarului de drept, Simon Bauer, prin cei 18 mostenitori ai sai, dupa trei ani de procese.
O retrospectiva a lucrarilor lui Camille Pissarro din 2017 a muzeului Marmottan din Paris a ajutat la regasirea tabloului din colectia lui Simon Bauer
Tabloul „La Cueillette des pois” a aparut la expozitia organizata de muzeul Marmottan in februarie 2017, avand ca proprietari sotii Toll, colectionari americani. Acestia au achizitionat tabloului impresionistului Pissarro la o licitatie organizata de Christie’s din New York in 1995, pentru care au platit 800.000 de dolari, si i-au ignorat provenienta. Desi tranzactia a fost legala, de curand, tribunalul francez a decis sa innapoieze lucrarea familiei Bauer, avand la baza o ordonanta data de Curtea de Casatie in aprilie 1945, care vizeaza restituirea bunurilor victimelor. La randul lor, sotii Toll vor apela la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a rezolva conflictul, mentionand ca nu sunt suparati pe mostenitorii Bauer pentru ca li s-a facut dreptate, ci pe faptul ca investitia lor s-a pierdut din cauza regimului de la Vichy si a deciziilor istorice luate acum mai bine de 70 de ani.
Simon Bauer a fost deposedat in timpul ocupatiei naziste de 93 de lucrari importante si vandute ulterior, insa ultima dorinta a colectionarului a fost sa-si recupereze o parte dintre lucrari.
Documentele vremii mentioneaza in colectia lui Bauer 11 tablouri semnate de Pissarro, 4 de Alfred Sisley, 4 de Eugene Boudin, unul de Edgar Degas si unul de Berthe Morisot. Nepotul sau, Jean-Jacques Bauer, incearca sa reintregeasca colectia familiei, descoperind pana acum inca un tablou de Pissarro care i-a apartinut bunicului la colectionarul german Cornelius Gurlitt, in 2013.
Camille Pissarro este unul dintre pilonii principali ai curentului impresionist, contribuind la formarea artistica a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat. De asemenea, desi prea putin remarcat, a influentat si aparitia picturii moderne din secolul al XX-lea. La inceputul carierei, Pissarro a locuit in Venezuela si a pictat portrete ale oamenilor bogati de acolo, insa si-a dorit sa ajunga la Paris, in epicentrul artei, lucru care s-a si intamplat dupa doi ani. Desi efervescenta Parisului il fascina, tot peisajele vazute atat in Caraibe, tara sa de provenienta, cat si in America de Sud i-au ramas intiparite. Asadar, si-a gasit la Paris un grup de artisti pasinati de plimbarile in natura (Gustave Courbet si Jean Francois Millet), Franta rurala (Camille Corot) si mai tarziu, pictori dedicati scenelor din viata reala, cu oameni din paturi sociale diferite.
Alte lucrari de Camille Pissarro