Un oras din nordul Croatiei vinde case la pretul de 10 lei si ofera fonduri de 15.000 de lei pentru renovare.
Un oras din nordul Croatiei afectat de depopulare vinde case abandonate la pretul de 10 lei, ca o solutie pentru a atrage noi rezidenti.
In trecut, orasul Legrad era al doilea cel mai populat centru teritorial din Croatia dar s-a aflat intr-un constant declin demografic de la dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar din urma cu 100 de ani cand a fost transformat intr-un punct de frontiera la granita cu Ungaria. Astazi orasul are in jur de 2250 de locuitori, jumatate fata de cati erau in urma 70 de ani.
Primarul Ivan Sabolic a declarat ca localitatea „a devenit un oras de granita care are cateva drumuri folosite ca legaturi de transport. Insa populatia a fost in declin constant.”
Astfel, au fost scoase la vanzare 19 case parasite sau locuri de constructie nefinalizate, fiecare la pretul de 10 lei (1 coroana croata). In cateva luni, au fost vandute deja 17 proprietati insa o parte dintre ele sunt afectate de faptul ca au fost lasate neingrijite.
Unora dintre case le lipsesc ferestre, usi, peretii sunt acoperiti cu mucegai iar structurile se afla in diverse stadii de degradare. Insa primarul din Legrad a gasit o solutie pentru aceasta problema si planuieste sa ofere 16.415 lei pentru orice renovare de care va fi nevoie. Pe langa casele abandonate, au fost scoase la vanzare si resedinte private care se afla in stare buna. Pentru acestea, municipalitatea va acoperi 20% din costuri sau pana la 23.000 de lei.
Exista 3 conditii pentru a putea cumpara o casa in Legrad: persoanele sau cuplurile trebuie sa fie stabili din punct de vedere al veniturilor financiare, sa fie sub varsta de 40 de ani si sa se angajeze ca vor ramane in oras cel putin 15 ani.
Dupa primele anunturi publice, primarul a declarat ca a primit deja oferte din Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia de la oameni care isi doresc sa se relocheze in Croatia. Problema imigratiei este una complexa in Croatia asa ca momentan oferta este disponibila la nivel local. Cei care se vor muta in Legrad se vor putea angaja in domeniul alimentar, cel forestier sau in industria metalurgica.
Croatia este una dintre tarile in care s-au filmat unele dintre cele mai frumoase filme, le puteti descoperi mai jos.
Problema depopularizarii ramane una dintre cele mai mari din sudul si sud-estul Europei iar Romania este una dintre cele mai afectate state de mirajul vietii mult mai civilizate din Occident.
Un raport publicat de Comisia Europeana in februarie 2020 estima ca populatia Romania va scadea de la 19,35 de milioane de oameni pana la 15 milioane de locuitori pana in 2070. Noile date publicate de Eurostat in urma cu cateva zile arata ca emigrarea va fi mult mai accentuata, estimarile indica o scadere pana la 13,65 milioane de locuitori.
Alte tari care si-ar putea pierde peste 20% din populatia activa, capabila sa lucreze sunt Bulgaria, Letonia, Polonia, Croatia si Ucraina. Problema este activa si in sate mai mici din Italia sau Japonia acolo unde guvernul ofera case gratuit celor care sunt dispusi sa locuiasca in ele si sa le ingrijeasca pe o perioada determinata printr-un contract.