Un robot face reproduceri dupa tablouri celebre, primul tablou este o copie dupa Van Gogh. Anul trecut, cu ajutorul Inteligentei Artificiale a fost terminata Simfonia a 10-a a lui Beethoven.
Joel Willick, student la inginerie mecanica in anul trei la Northeastern, a programat un robot pentru a crea desene si picturi bazate pe alte opere de arta. Robotul poarta numele Bob ROS, in onoarea regretatului artist si gazda a emisiunii PBS „The Joy of Painting”, dupa cum mentioneaza newsletter-ul Civilisation.
„Am inceput sa lucrez cu roboti de la o varsta frageda. Eram intr-o echipa First Lego League cand eram in scoala generala si eram in echipa First Robotics Challenge a liceului meu”, a povestit Willick pentru o publicatie locala, St. Louis Jewish Community, mentioned totodata ca si-a dorit de mic sa creeze roboti.
Willick a programat cu succes un brat robot pentru a crea desene si picturi bazate pe operele de arta ale altor artisti.
„Incep cu Van Gogh pentru ca imi plac stilul si compozitia lui. Lucrarile sale au o textura grozava, cu prim-planuri si fundaluri clare, ceea ce le face o practica buna”, a spus Willick.
Pentru a construi robotul, Willick a folosit un brat robotizat Kinova disponibil deja la vanzare si l-a reprogramat astfel incat sa preia acele intrari de fotografii brute, sa le proceseze si sa le foloseasca pentru a determina cum sa plaseze loviturile de pix sau de vopsea pe panza.
„Cred că Bob Ross are o influență bună asupra filozofiei de proiectare a robotului, deoarece greșelile pe care le face robotul fac parte din arta pe care o creează”, a spus Willick. „Îmi place caracterul organic al desenului. Liniile sale trasate, nu par a fi plasate pe o grilă. Arată ca linii organice netede, așa cum le-ar desena un om.”
Pentru picturi, Bob ROS ia o imagine si alege opt culori, apoi descompune imaginea in felii in acele culori, strat cu strat, si picteaza fiecare strat pe rand, permitandu-si sa picteze peste zonele pe care stie ca le va picta din nou. Rezultatul final este un tablou frumos stratificat cu textura, asa cum ar face un pictor adevarat, mentioneaza publicatia locala St. Louis Jewish Community.
Pana acum, Willick a realizat doua tablouri mari, unul este „Noaptea instelata”, iar celalalt, un autoportret al lui Van Gogh.
In aceeasi directie a Inteligentei Artificiale care „realizeaza” proiecte de arta, anul trecut Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale si a fost interpretata in octombrie 2021 in Bonn, orasul natal al compozitorului.
Datorita colaborarii dintre o echipa de istorici muzicologi, compozitori si informaticieni, cea de-a 10-a simfonie a lui Beethoven a fost finalizata dupa 2 ani de cercetari. Grupul de cercetatori a recurs la o companie specializata in software-uri de Inteligenta Artificiala, Playform AI, care a reusit sa invete mai multe computere puternice intregul proces de creatie, alaturi de toata opera muzicala a artistului german. Computerele au reusit sa ordoneze schitele compozitiei folosindu-se de tiparul pe care Beethoven il are in opera sa muzicala, astfel s-a reusit finalizarea simfoniei.
Mai multe despre acest proiect la link-ul de mai jos.