Un tablou rar al lui Botticelli estimat la 40 de milioane de dolari va fi scos la licitatie. Este un portret al lui Hristos, considerat una dintre cele mai mari capodopere din ultima parte a carierei lui Botticelli.
Tablourile geniului renascentist Sandro Boticelli ajung foarte rar in licitatii, majoritatea sunt posesii extrem de pretioase care sunt pastrate in colectiile celor mai muzee din lume.
Sotheby’s a anuntat ca tabloul „Omul durerilor”, unul dintre putinele semnate de Botticelli, va fi scos la vanzare in ianuarie 2022 cu un pret estimativ de 40 de milioane de dolari. Licitatia face parte din evenimentul anual „Masters Week” in care pot fi cumparate creatii ale pictorilor considerati adevarati maestri ai artei, cei pentru care oamenii traverseaza oceane pentru a le vedea in realitate.
„Omul durerilor” este una dintre ultimile capodopere ale lui Botticelli ramase in colectii private.
A fost creata in ultima parte a secolului XV, inceputul secolului al XVI-lea cand artistul era puternic influentat de Girolamo Savonarola, un calugar dominican cu o mare influenta in societatea vremurilor care era considerat fanatic.
In cartea despre vietile artistilor, Giorgio Vasari afirma ca Botticelli a renuntat la pictura pentru ca devenise un adept al sectei lui Savonarola (care ajunsese conducatorul de facto al Florentei, fiind executat ulterior in 1498). In realitate, se stiu cel putin 2 lucrari realizate ulterior, una fiind „Omul Durerilor” iar cealalta „Nasterea lui Hristos” din 1501 care este singura pictura datata si semnata de artist.
Tabloul este considerat de specialisti drept o reprezentare ideala a stilului lui Botticelli din ultima parte a vietii sale cand era inspirat de simbolismul crestin si de spiritualitatea vizionara. Este un portret al lui Hristos dupa inviere care va fi expus pe rand in Hong Kong, Los Angeles, Londra, Dubai si New York, in orasele in care Sotheby’s organizeaza cele mai mari licitatii de arta.
Lucrarea apartine unui colectionar american si a aparut ultima oara intr-o licitatie in 1963 cand s-a vandut pentru un pret relativ modest de 10.000 de lire sterline.
Ulterior, a fost listat intr-un catalog publicat de Ronald Lightbown in 1978 care cuprinde toate lucrarile lui Botticelli si a fost expus in 2009-2010 intr-o retrospectiva de la Muzeul Städel din Frankfurt. Expozitia a oferit sansa unor specialisti sa il analizeze mai indeaproape si sa il claseze drept un tablou autentic al maestrului florentin.
„Omul durerilor” (The man of sorrows) va fi scos la licitatie la un an dupa cea mai recenta lucrare a lui Botticelli vanduta in spatiul public. „Young Man Holding a Roundel” – „Tanarul care tine un medalion” a fost vandut in ianuarie 2021 cu suma record de 92,2 milioane de dolari, devenind cea mai scumpa lucrare a lui Botticelli si una dintre cele mai pretioase picturi ale Renasterii.
Mai jos puteti citi mai multe despre miliardarul care a vandut tabloul si motivele pentru care cei mai bogati oameni din lume investesc deseori in tablouri atat de scumpe.
Cea mai recenta descoperire din lucrarile lui Botticelli a fost facuta in urma cu 2 ani cand a fost autentificata intr-un muzeu din Cardiff.