O pictura de Gustav Klimt redescoperita dupa un secol, adjudecata pentru 30 de milioane de euro. Furata in timpul Holocaustului, “Portretul domnisoarei Lieser” este considerata una dintre cele mai frumoase creatii de Klimt.
Un portret realizat de Gustav Klimt in ultimul an de viata a fost redescoperit anul trecut de specialisti, dupa mai bine de un secol de la disparitia sa. Este una dintre cele mai rare piese ale artistului austriac si printre cele mai valoroase lucrari din Europa Centrala.
Pictura, denumita „Portretul domnisoarei Lieser”, a fost vanduta prin intermediul casei de licitatii Im Kinsky din Viena si adjudecata pentru 30 de milioane de euro.
Desi este un rezultat de licitatie impresionant, lucrarea a fost achizitionata pentru pretul minim cerut de specialisti — 30 de milioane de euro. Expertii sustineau ca portretul ar putea valora pana la 50 de milioane de euro insa piata de arta se afla in scadere in acest moment iar colectionarii sunt reticenti in cheltuirea unor sume colosale de bani.
Portretul este printre ultimele lucrari realizate de Klimt inainte de moartea sa din 1918. Specialistii sunt de parere ca a fost pictat in 1917, a fost comandat de Adolf Lieser, un industrialist evreu, drept cadou pentru aniversarea de 18 ani a fiicei sale, Margarethe Constance Lieser, reprezentata in lucrare. Familia Lieser apartinea aristocratiei vieneze, fiind printre patronii si sustinatorii lui Klimt.
Desi nu este confirmata identitatea tinerei din portret, casa de licitatii este de parere ca ar putea reprezenta alte doua femei din familia Lieser: Helene Lieser, fiica cea mare a lui Henriette Amalie Lieser-Landau (sora lui Adolf Lieser) sau fiica mai mica, Annie Lieser.
Lucrarea a fost recuperata dupa al Doilea Razboi Mondial si reintrodusa in colectia privata a unui descendent al familiei Lieser. Proprietarii de drept si-au pierdut viata in timpul Holocaustului.
Istoricii de arta sustin ca artistul a inceput sa picteze portretul cu cateva luni inainte de la atacul cerebral care a dus in cele din urma la moartea lui. Acestia sustin ca lucrarea are cateva zone neterminate deoarece Klimt nu a reusit sa o finalizeze.
Ulterior, portretul a fost gasit in atelierul lui Klimt si a fost daruit familiei Lieser. Dupa 1925, orice mentiune a lucrarii a disparut din inventarele proprietarilor, specialistii sunt de parere ca a fost furata de nazisti si pierduta in timpul Holocaustului, fiind recuperata de catre descendentii familiei. Casa de licitatii sustine ca a fost cumparata in anii 1960, fiind transmisa din generatie in generatie pana in prezent.
Lucrarea a fost vazuta pana la inceputul acestui an numai in fotografii alb-negru, in cataloagele cu operele lui Klimt. Inainte de a fi oferita spre vanzare, pictura a fost prezentata publicului intr-o serie de expozitii itinerante in Elvetia, Germania, Marea Britanie si Hong Kong.
Pictura a fost fotografiata in 1925 cu prilejul unei mari expozitii Klimt de la Viena (cand a fost imprumutata de la familia Lieser). Ulterior, nu a mai fost realizata alta imagine a lucrarii, cercetatorii au presupus ca ar fi fost pierduta sau chiar distrusa in decursul timpului.
Casa de licitatii a declarat intr-un comunicat de presa ca „Redescoperirea acestui portret, unul dintre cele mai frumoase din ultima perioada de creatie a lui Klimt, este o senzatie. O pictura de o asemenea raritate, semnificatie artistica si valoare nu a mai fost disponibila de piata de arta din Europa Centrala de zeci de ani.”