Una dintre cele mai sofisticate terapii anti stres e si in Romania: terapia prin plutire
Terapia prin plutire este o metoda usoara de calmare si vindecare a corpului, prin care stresul de zi cu zi este lasat in urma, intr-o experienta de relaxare intr-un spatiu intim si linistit. Este o terapie alternativa, bazata pe sarea Epsom, despre ale carei beneficii am mai povestit si pe care o gasiti in diverse locatii din Bucuresti precum The Float Room ori Happy Float.
Terapia prin plutire se face prin plutirea in apa calda sarata intr-un bazin special amenajat
Terapia prin plutire a aparut in urma cercetarii efectuate de John Lilly, desi initial acesta nu a fost interest de terapie, ci mai mult de efectul pe care privarea senzoriala il are asupra mintii si a corpului uman. Persoanele care foloseau bazinele cu apa in fazele incipiente ale cercetarii au descoperit insa, ca experienta le facea mare placere si ca starea de relaxare era si o stare in care se vindecau de multe afectiuni precum stres, anxietate, durere, inflamatii, insomnie si decalaj de fus orar.
Prin urmare s-au creat bazine cu apa pentru uz comercial si centre comerciale de floating care ofereau terapia prin plutire, deschise in doar cateva tari incepand din 1980, pana in prezent, cand exista sute de centre de floating in intreaga lume. In majoritatea cazurilor aceste centre de floating ofera tratamente de ingrijire si in special de eliminare a stresului.
Cercetarile despre terapia prin plutire (in opozitie cu cercetarile asupra efectului singular de izolare) au inceput in SUA la Universitatea de Stat din Ohio, unde plutirea in apa a dovedit ca poate imbunatati creativitatea la muzicienii de Jazz, acuratetea la trasul cu arma, concentrarea inainte de examene si eliminarea stresului, printre altele.
Plutirea stimuleaza creierul sa elibereze endorfine
In urma eliberarii acestora durerile va sunt ameliorate si conduc spre o stare de bine. Se pare ca dupa o ora de plutire in organismul vostru se va activa puternic activitatea emisferei drepte, oferind o dinamizare a creativitatii, imaginatiei, intuitiei, plutirea ajutand la eliminarea unor dependente si obiceiuri nesanatoase, totodata specialistii spun ca plutirea ajuta la eliminarea excesului ponderal. Acestea se intampla datorita mediului in care sunteti expusi in timpul terapiei. Temperatura in bazinul de plutire este de 35-36°C exact aceeasi cu temperatura corpului. Astfel, nervii periferici (ai pielii) nu mai percep nici o senzatie de separare de mediu. Solutia salina contribuie si ea la crearea acestei senzatii, magneziul din sarea amara fiind absorbit foarte repede prin piele, echilibrand astfel nivelul mineralelor din corp.