Unul dintre cele mai avangardiste teatre din lume are spectacole gratuit online. Teatrul Schaubühne este considerat cel mai cool din lume.
Unul dintre cele mai avangardiste si mai cunoscute teatre din lume, Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin, condus de regizorul Thomas Ostermeier, este unul dintre locurile care au mutat online spectacolele din portofoliu.
Productiile teatrului berlinez sunt indraznete si propun o alta viziune asupra teatrului, spectacolele poarta semnatura unor regizori cu o influenta majora asupra teatrului mondial.
Programul online gratuit propus de teatrul Schaubühne se desfasoara sub denumirea de “Masuri coercitive” si ofera in fiecare seara, incepand cu ora 19.30 si pana la miezul noptii, spectacole din arhiva sa, avand subtitrare in limba engleza.
Toate informatiile sunt disponibile aici.
Spectacolele din in aceasta saptamana sunt “Trust” de Falk Richter si “Orlando”, dupa Virginia Woolf, intr-o productie semnata de regizorul Katie Mitchell.
Regizorul Thomas Ostermeier este cunoscut publicului din Romania. Vine des in tara, atat ca invitat special in dezbaterile privind artele spectacolului, cat si cu productii de la teatrul Schaubühne, fiind prezent la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru, dar si pe scenele teatrelor din Bucuresti, Craiova, Cluj si Sibiu.
In 2007, regizorul Thomas Ostermeier a ajuns in Festivalul National de Teatru cu doua spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen si „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, productii ale Teatrului Schaubuhne din Berlin, urmand ca numeroase alte spectacole sa fie prezente pe scenele din Romania.
Este creatorul a peste 50 de spectacole care s-au jucat peste tot in lume, la Atena, Barcelona, Dublin, Buenos Aires, Londra, Oslo, Moscova, New York, Quebec, Sidney, Tel Aviv sau Tokyo.
Artist asociat al Festivalului de la Avignon, detinatorul Premiului Europa pentru Noi Realitati Teatrale, Thomas Ostermeier a devenit de ani buni un nume foarte cunoscut si in Romania, dupa ce cateva dintre creatiile sale s-au jucat la Bucuresti, Craiova, Cluj si Sibiu.
Ministerul Francez l-a numit „Officier des Arts et des Lettres” în 2009, iar in 2015 a fost promovat la gradul de „Commandeur”. In Germania este, din 2010, numit Presedintele Consiliului de CulturaGermano-Francez (Deutsch-Französischer Kulturrat – DKFR).
Thomas Ostermeier a debutat cu spectacole montate pe scena studioului Die Baracke, legat de Deutsches Theater, pe care a fost invitat sa-l conduca in 1996.
El s-a impus prin demersul radical si prin incercarea de a uni teoria cu practica teatrala.
In 1999, a fost numit la conducerea celebrului teatru Schaubühne, aflat atunci in pragul falimentului, dar redevenit astazi un punct de reper al teatrului modern. In 2004 a fost artist asociat al Festivalului de la Avignon, dupa ce in 2000 a primit premiul „Nouvelles Réalités théâtrales“.
In 2011, Bienala de la Venetia i-a acordat Leul de Aur pentru ansamblul operei.
Viziunea regizorului asupra teatrului actual este surprinsa si in cartea “Teatrul si frica”, tradusa in limba romana de Editura Litera si disponibila aici.