In Scotia, un nou autoportret al lui Vincent Van Gogh a fost descoperit, cu ajutorul razelor X, sub o pictura mai putin cunoscuta a artistului. Lucrarea a fost ascunsa peste 100 de ani.
Un nou autoportret al lui Van Gogh a fost descoperit in urma unei examinari cu raze X a lucrarii ”Cap de taranca”, pictata in 1885. Lucrarea a fost cercetata cu prilejul unei expozitii care va avea loc la Academia Regala a Scotiei din Edinburgh iar descoperirea a fost facuta de catre conservatorii de la Galeriile Nationale ale Scotiei.
Autoportretul a fost ascuns mai bine de un secol sub zeci de straturi de lipici si carton. Practica nu a fost una straina pentru Van Gogh, artistul si-a refolosit panzele pentru a economisi bani si picta adesea alte subiecte pe spatele lor.
Imaginea descoperita il reprezinta pe artistul olandez cu o privire intensa, fixata catre privitor, poarta o palarie cu boruri si o esarfa legata usor in jurul gatului. O parte a autoportretului este invaluita in umbra in timp ce urechea stanga, pe care si-a taiat-o in 1888 in mijlocul unei dispute, este redata clar.
”Momente ca acestea sunt incredibil de rare, a fost un soc sa descoperim autoportretul lui Van Gogh sub aceasta pictura. Cand am vazut rezultatul examinarii cu raze X nu ne-a venit sa credem. Van Gogh a fost unul din cel mai importanti si cunoscuti artisti din lume si descoperirea este una semnificativa pentru ca ne spune si mai multe despre viata pictorului” spune Frances Fowle, profesoara si curatoare la Galeriile Nationale ale Scotiei.
In prezent, starea autoportretului de sub pictura este necunoscuta, insa expertii sunt de parere ca a fost facut in timpul unui moment cheie din cariera lui Van Gogh prin care pictorul a adoptat noul stil care este vizibil astazi in toate picturile sale importante.
Cercetatorii de la Galeriile Nationale ale Scotiei cauta noi metode de a dezlipi straturile de carton pentru a ajunge la autoportret fara a deteriora pictura de la suprafata. In acelasi timp, se presupune ca autoportretul a fost realizat dupa ce pictorul s-a mutat la Paris si a inceput sa fie influentat de catre miscarea impresionista.
”Experienta de la Paris a avut o influenta majora si un efect profund asupra pictorului olandez. El a adoptat o paleta mult mai colorata si un stil mult mai expresiv care poate fi admirat astazi in toate picturile sale”, spune un reprezentat al Galeriilor Nationale ale Scotiei intr-un comunicat oficial.
Dupa ce a trecut prin diverse maini si a participat la o expozitie din Amsterdam, pictura a intrat in colectia Galeriilor Nationale ale Scotiei in 1960 ca parte a unei donatii din partea unui avocat instarit din Edinburgh.
”Cap de taranca” reprezinta o femeie din satul Nuenen din sudul Olandei unde artistul a trait si lucrat din decembrie 1883 pana in noiembrie 1885. Se presupune ca Van Gogh si-a pictat mai tarziu autoportretul pe spatele picturii si ca acesta a fost acoperit la inramare pentru ca era considerat nefinisat, insa acest lucru nu poate fi dovedit pana la analize mai aprofundate ale lucrarii.
In timp, pictura a trecut pe la mai multi proprietari, iar conform unor documente de epoca, a participat in cadrul unei expozitii din 1905 de la Muzeul Stedelijk din Amsterdam, la 15 ani dupa moartea artistului. A ajuns in scotia in 1951 cand a intrat in colectia lui Alexander si Rosalind Maitland care au donat-o mai apoi Galeriilor Nationale ale Scotiei.
Pictura va face parte din expozitia ”A Taste for Impressionism” care va avea loc la Academia Regala a Scotiei din Edinburgh. Alaturi de ea vor fi afisate si imagini cu autoportretul descoperit prin razele X.
In 1888, Van Gogh a plecat din Paris si s-a mutat in Sudul Frantei unde a pictat „Dormitor din Arles”, „Floarea soarelui”, „Noapte instelata” si faimoasele autoportrete cu urechea bandajata.
Tablourile create pe masura ce starea sanatatii mintale i se deteriora sunt considerate punctul culminant al carierei lui.
In ziua de 27 iulie 1890, Van Gogh s-a impuscat in piept si a murit la 30 de ore dupa accident. Glontul nu l-a omorat, a reusit sa ajunga la spitalul Auberge Ravoux unde lipsa unui chirurg pe sectie a dus la stingerea acestuia din viata pe parcursul a doua zile. Conform spuselor fratelui sau care a fost alaturi de el in acele ore, ultimele cuvinte ale lui Van Gogh au fost „Tristetea va ramane pentru totdeauna.”
In timp ce arta se concentreaza tot mai mult pe productiile contemporane, popularitatea lui Van Gogh este in continua crestere iar lucrarile sale, inclusiv schitele, sunt vandute pentru sume de bani din ce in ce mai mari. Dupa expozitia-imersiva care s-a dovedit a fi marea vedeta a pandemiei, putand fi vizitata in conditii de distantare sociala, chiar si din masina in unele cazuri, creatiile pictorului olandez inspira noi inovatii in lumea artei: parfumuri care vor insoti tablourile, imagini recreate din drone sau miniaturi realizate cu laserul.