Skip to content

Vandalismul in lumea artei continua. Peste o capodopera de Picasso de la National Gallery din Londra a fost lipita fotografia unei mame cu un copil din Gaza. Protestatarii au aruncat vopsea rosie in galerie.

Doi tineri activisti pentru drepturile omului au fost arestati dupa ce au incercat sa vandalizeze „La Maternité” — „Maternitatea” —, una din cele mai faimoase picturi create de Pablo Picasso, expusa la National Gallery din Londra. Peste sticla care protejeaza lucrarea au lipit o fotografie cu o mama palestiniana si fiica sa in incercarea de a atrage atentia asupra pericolelor prin care trec familiile din Gaza.

Inainte de a fi arestati, cei doi activisti, Jai Halai (23 de ani) si Monday-Malachi Rosenfeld (21 de ani), au turnat vopsea rosie pe podeaua galeriei in timp ce o a treia persoana ii filma. Ulterior, actiunea lor a fost publicata prin intermediul paginii Youth Demand de pe X (Twitter) si Instagram care este administrata de studenti britanici.

Este una dintre numeroasele actiuni de vandalism intreprinse in ultimii doi ani. Cele mai mari capodopere de arta au fost atacate de activisti pentru a atrage atentia guvernelor si presei catre cauze pe care le considera importante.

Muzeul a confirmat ca in urma actiunii nu au fost provocate daune asupra operelor de arta. Situatia a fost mentinuta sub control.

In videoclipul postat, se poate observa cum unul dintre agentii de securitate a smuls imediat fotografia de pe sticla de protectie. Ulterior cei doi tineri au fost trasi de brate si haine de catre paznici pentru a-i indeparta de pictura. In cele din urma a intervenit si politia. 

In timp ce este arestat, Halai vorbeste in fata camerei si declara ca „Guvernul britanic este complice la genocid. Copiii mor in Gaza. Ei sunt operati fara anestezic. Femeile nasc fara nicio atentie medicala. Guvernul nostru este complice. 87% din public sustine un embargo asupra armelor in Israel, dar guvernul continua sa furnizeze arme.”

Dupa incident, camera in care se afla pictura de Picasso a fost inchisa timp de aproape 3 ore. Actiunea lor a avut loc la cateva saptamani dupa ce alti doi activisti au turnat supa peste pictura „Floarea-soarelui” a lui Vincent Van Gogh.

Halai si Rosenfeld sunt membri ai Youth Demand, un grup studentesc al organizatiei Just Stop Oil, care militeaza pentru oprirea schimbarilor climatice, organizand in ultimii ani mai multe proteste si actiuni in institutiile de arta din Europa. 

Tacticile lor se bazeaza pe folosirea celor mai celebre opere de arta pentru a atrage atentia asupra cauzelor lor. Printre actiunile recente se numara aruncarea unei sticle de supa pe „Mona Lisa”,  lipirea scalpului si a mainilor pe rama „Fetei cu cercel de perla” sau atacarea cu ciocane a unei picturi de Diego Velázquez. De cele mai multe ori actiunile lor nu provoaca daune de durata operelor in sine. 

Tot la National Gallery, la finalul lui septembrie doi activisti de la Just Stop Oil au fost condamnati in judecata pentru ca au aruncat in 2022 supa pe pictura „Floarea-soarelui” al lui Van Gogh si aproape au distrus-o. Potrivit instantei, au provocat daune de 12.000 de euro ramei aurii in valoare de 33.400 de euro. La cateva ore de la sentinta, alti trei tineri care fac parte din organizatie au aruncat supa peste aceeasi pictura si pe una expusa in apropiere.

In 2023, doi tineri au atacat pictura „The Toilet of Venus” — „Toaleta lui Venus” — realizata de Velázquez si expusa National Gallery. Au utilizat ciocane folosite in caz de urgenta pentru a sparge sticla care protejeaza panza. Lucrarea a mai fost vandalizata si aproape distrusa in 1914 cand o sufrageta a strapus-o cu un satar de carne de mai multe ori.

Puteti citi mai multe despre incident la articolul de mai jos. 

In articolele urmatoare puteti afla mai multe despre actiunile activistilor in muzeele de arta din Europa. 

Citește în continuare