Skip to content

Vaticanul lanseaza o versiune generata de inteligenta artificiala a Bazilicii Sfantul Petru. Proiectul foloseste 400.000 de imagini detaliate si va permite vizite virtuale in a doua cea mai vizitata atractie culturala din lume.

Vaticanul si Microsoft au creat o versiune digitala a Bazilicii Sfantul Petru generata de inteligenta artificiala pentru a permite vizite virtuale si a documenta in detaliu posibilele probleme de conservare pe care le-ar putea avea celebrul monument, considerat centru al catolicismului.

Pe o perioada de trei saptamani, au fost folosite drone, camere si lasere de ultima generatie pentru a realiza peste 400 000 de imagini detaliate. Acestea au procesate pentru a crea o replica digitala exacta a exteriorului si interiorului bazilicii.

Proiectul, prezentat ieri intr-o conferinta de presa desfasurata la Vatican, este revolutionar pentru o institutie bazata pe traditie si dogme extrem de stricte. 

Imaginile au fost realizate intr-o perioada in care bazilica nu era vizitata de oameni si are mai multe scopuri, inclusiv sa ajute Sfantul Scaun sa gestioneze fluxul de vizitatori. In perioada post-pandemica, Roma si Vaticanul s-au confruntat cu un numar coplesitor de turisti, in ultima vreme se discuta implementarea unor solutii pentru a limita accesul vizitatorilor in zona sau pentru a introduce taxe speciale, menite sa ii descurajeze pe acestia.

Proiectul, numit La Basilica di San Pietro, a fost dezvoltat de Microsoft si Vatican, in colaborare cu Iconem, un start-up francez specializat in conservarea digitala. Va fi lansat inaintea Jubileului Vaticanului din 2025, cand se asteapta ca peste 30 de milioane de pelerini sa treaca prin Poarta Sfanta a bazilicii, pe langa cei 50.000 care o viziteaza intr-o zi obisnuita.

Replica digitala — care include toate mozaicurile, frescele si sculpturile bazilicii — va fi pusa la dispozitie online dar si la fata locului, alaturi de doua noi exponate menite sa le ofere vizitatorilor o experienta interactiva.

Tehnologia bazata pe inteligenta artificiala  a creat, de fapt, un model computerizat 3D ultraprecis care simuleaza un obiect din lumea fizica.

„Este literalmente unul dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic si mai sofisticate proiecte de acest gen care au fost realizate vreodata. Pe masura ce tehnologii precum AI ne propulseaza in viitor, acestea pot juca, de asemenea, un rol important in conservarea trecutului nostru”, a declarat presedintele Microsoft, Brad Smith, la o conferinta de presa la Vatican.

La randul sau, Papa Francisc i s-a adresat lui Smith si echipelor de dezvoltare a proiectului in cadrul unei audiente de luni: “Toata lumea, intr-adevar toata lumea ar trebui sa se simta binevenita in aceasta casa minunata. (…) Utilizarea corecta si constructiva a potentialului inteligentei artificiale, care este cu siguranta util, dar poate fi ambivalent, depinde de noi.”

Cele doua declaratii confirma doua dintre scopurile proiectului: sa creeze o biserica catolica mult mai accesibila pentru toata lumea, inclusiv pentru tineri, si sa demonstreze ca inteligenta artificiala poate fi folosita si pentru lucruri cu efect pozitiv. In plus, stampila de aprobare a Papei asupra tehnologiei bazata pe inteligenta artificiala — pe care a blamat-o in trecut —, ii ajuta pe Microsoft si pe alti magnati din zona IT sa castige credibilitate si finantari pe viitor.

Poate cel mai impresionant aspect al proiectului este faptul ca analiza datelor le permite expertilor conservatori sa identifice fisuri si crapaturi invizibile pentru ochiul uman, furnizand informatii esentiale pentru lucrarile de restaurare de care ar putea avea nevoie bazilica, picturile sau sculpturile care o decoreaza. In plus, inteligenta artificiala a fost capabila sa dezvaluie placi de mozaic ascunse sau pierdute anterior si sa descopere un tavan ornamentat.

Nu este singurul monument care beneficiaza de dezvaluirile pe care le poate facilita tehnologia AI.

Intr-un interviu acordat SkyNews, Dr. Noha Saleeb, profesor asociat in tehnologii creative la Universitatea Middlesex, a declarat: „Algoritmii AI, aplicati la datele continue ale senzorilor colectate de tehnologiile Digital Twin, pot identifica daune in structuri si materiale care nu sunt vizibile cu ochiul liber. De asemenea, poate prezice zone specifice de deteriorare viitoare, facand calcule si identificand modele in datele disponibile.”

Dr. Saleeb a oferit si un exemplu important in acest sens: reconstructia Catedralei Notre-Dame din Paris — dupa incendiul din 2019 — a fost posibila datorita unor modele digitale 3D realizate cu o tehnologie similara. 

„Daca nu ar fi fost pentru replica digitala, nu ar fi putut sa o restaureze”, a spus Dr. Saleeb despre Notre-Dame.

Bazilica Sf. Petru este una dintre cele mai emblematice si importante biserici din lume, avand un rol esential atat religios, cat si arhitectural. 

Constructia sa a inceput in 1506, sub pontificatul Papei Iulius al II-lea, si a fost finalizata in 1626, dupa mai bine de un secol de lucrari. 

A fost proiectata de o serie de arhitecti renumiti, printre care Bramante, Michelangelo si Bernini, iar maiestria si inovatiile lor au transformat-o intr-o capodopera a Renasterii, fiind decorata cu opere de Michelangelo si Rafael.

Bazilica nu este cea mai mare biserica din lume, dar se remarca prin dimensiuni impresionante: lungimea sa este de 187 de metri, iar cupola, care domina cerul Romei, are o inaltime de 136 de metri. 

Este, de asemenea, un loc de pelerinaj central pentru credinciosii catolici, fiind considerata locul de inmormantare al Sfantului Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli si primul papa al Bisericii Catolice.

Anual, Vaticanul are aproximativ 7 milioane de vizitatori, in 2023 s-a plasat pe locul al doilea in clasamentulor celor mai vizitate obiective culturale din lume, dupa Muzeul Luvru din Paris.

Citește în continuare