Ziua Italiei. (video) Plimbari virtuale gratuite prin Italia care sa ne duca cu gandul la vacante. Coloseumul, orasul Pompeii, Vaticanul sunt printre destinatiile propuse
Poate nu aveti in plan o vacanta in Italia anul acesta, dar e bine sa stiti ca mai multe modalitati de vizitare a tarii sunt disponibile online.
Astfel, mai multe tururi virtuale sunt disponibile publicului la calitate video exceptionala, cu informatii care sa completeze cunostintele despre istoria Italiei.
Coloseumul, una dintre vestigiile antice care trebuie vazuta macar o data in viata
Situat in Roma, Colosseumul este un cadou oferit de Imparatul Vespasian locuitorilor Romei. Colosseum-ul este una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, fiind un monument vizitat de milioane de turisti anual si care este recunoscut pentru multitudinea de mituri si legende.
In vremurile vechi, amfiteatrul era utilizat ca arena pentru gladiatori si pentru alte evenimente publice sau spectacole de teatru si diverse expeditii de vanatoare. In vremea crestinismului, acest monument a fost considerat un simbol pagan si in aceasta perioada au inceput sa apara cele mai mituri despre celebrul monument, majoritatea fiind raspandite de crestini, care il considerau loc al pierzaniei si al lacomiei.
Dealul Palatin, una dintre cele sapte coline ale capitalei Italiei si locul nasterii orasului Roma, este transformat intr-o calatorie online
Dealul Palatin este asociat cu legenda fondarii orasului, fiind situat strategic la 50 de metri deasupra raului Tibru, langa Insula Tiberina. In timpul Imperiului, palatele (cuvantul “palat” provine de la “Palatin”) au fost construite de catre imparatii si familiile aristocratice ale Romei.
Politicieni precum Agripa, marele patron de arta sau Cicero au avut case pe dealul Palatin. Augustus, care s-a nascut aici, a marit conacul tatalui sau si sub Augustus si succesorii sai s-a ridicat o serie de palate, temple si cladiri publice, care au atins in perioada lui Domitian forma pe care o vedem in ramasitele lor de azi.
In secolul 16 familii bogate, printre care Ronconi, Mattei, Spada, Magnani si Barberini au amenajat gradini pe deal, iar Cardinalul Alessandro Farnese a angajat arhitecti de renume pentru a-i oferi dealului forma sa finala. Palatin a inceput sa atraga interes arheologic in secolul 18. Numele multor cladiri de pe deal erau cunoscute din operele scriitorilor romani, dar unele cladiri de importanta majora nu au putut fi localizate sau gasite nici in zilele noastre.
O plimbare prin Vatican, cu oprire in Basilica Sf. Petru, la resedinta permantenta a Papei, ofera mai multe detalii despre viata monarhala catolica, dar si despre istoria uneia dintre cele mai vechi institutii religioase
Unul dintre cele mai cunoscute state din lume, Vaticanul, loc de pelerinaj pentru catolicii din toata lumea si nu numai, atrage anual milioane de vizitatori din toate colturile lumii. Denumit si Cetatea Sfantului Scaun, Vaticanul este resedinta oficiala a Papei, si este considerat sediul catolicismului mondial din secolul al XIV-lea, cand a primit si denumirea de Cetatea Sfantului Scaun.
Basilica Sf. Petru este o structura arhitecturala colosala ridicata peste mormantul Sfantului Petru, dupa o constructie care a durat 120 de ani de munca. In interior, Basilica este o adevarata galerie de arta: baldachinul de 29 de metri al lui Bernini, care se gaseste pe altarul papal, Pieta lui Michelangelo, a doua capodopera a marelui artist, dupa Statuia lui David de la Florenta si Capela Sixtina, care prezinta interpretarea lui Michelangelo a povestii din Cartea Genezei, prima carte a Vechiului Testament.
Ruinele orasului Pompeii, una dintre cele mai spectaculoase vestigii ramase din vremea romanilor, construieste inca punti de legatura intre antichitate si prezent
De curand, dupa mai bine de 60 de ani de restaurari, orasul antic Pompeii si-a deschis portile pentru cateva dintre cele mai bine pastrate locuinte romane. Pe langa picturile murale vechi de aproape 2.000 de ani, la fel de interesante sunt si mesajele lasate pe pereti de cei care si-au pierdut viata in eruptia vulcanului Vezuviu, in anul 79 dupa Hristos.