Skip to content

Vincent Lindon este Presedintele Juriului de la Cannes 2022. Alaturi de el vor fi Ashgar Farhadi, Rebecca Hall, Deepika Padukone, Noomi Rapace, Jeff Nichols, Joachiem Trier si Ladj Ly.

Vincent Lindon a fost anuntat drept Presedintele Juriului de la Cannes 2022, a 75-a editie a celui mai prestigios eveniment cinematografic european. Actorul de origine franceza care a castigat trofeul pentru Cel mai bun actor la editia din 2015 va avea alaturi alti 8 membri ai juriului pentru a alege castigatorul premiului Palme d’Or care va fi anuntat pe 28 mai in cadrul unei ceremonii televizate.

Ultimul cineast francez care a prezidat juriul de la Cannes a fost Isabelle Huppert in anul 2009. In istoria festivalului a devenit o traditie ca vedetele cinematografiei franceze sa detina acest rol la fiecare cativa ani. In 1987 a fost Yves Montand, in 1993 a fost Gérard Depardieu iar in 1997 a fost Isabelle Adjani.

Alaturi de Lindon, din juriu vor mai face parte actrita, scenarista si regizoarea britanica Rebecca Hall, actrita indiana Deepika Padukone, actrita suedeza Noomi Rapace, regizorul iranian Asghar Farhadi care a castigat Marele Premiu la editia de anul trecut cu „A Hero”, regizorul american Jeff Nichols, regizorul francez Ladj Ly si regizorul si scenaristul norvegian Joachim Trier.

Alaturi de ei va fi si regizoarea si actrita italiana Jasmine Trinca al carei film de debut „Marcel” va fi lansat in premiera in cadrul sectiunii „Proiectii speciale” de la Cannes.

Despre onoarea de a prezida juriul de la Cannes 2022, Vincent Lindon a declarat ca „este o sursa de mandrie sa mi se incredinteze acest rol, mai ales in mijlocul evenimentelor tumultuoase care se intampla in lume, este o sarcina splendida dar grea. Alaturi juriul meu vom incerca sa avem cea mai mare grija posibila de filmele viitorului, toate poarta aceeasi speranta secreta de mai mult curaj, loialitate si libertate. (…) Cultura ajuta sufletul uman sa se inalte si sa spere la ziua de maine.”

Lindon a facut parte si din distributia castigatorului Palme d’Or de anul trecut – „Titane” in regia Juliei Ducournau.

Selectia Oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2022 o veti gasi mai jos.

Lindon a fost o prezenta constanta in selectia filmelor de la Cannes, incepand din 1987 a avut 9 filme prezentate in cadrul festivalului, culminand cu trofeul pentru Cel mai bun actor pentru „La Loi du Marché” din 2015. 

Cu un portofoliu de peste 70 de filme, Lindon a avut o cariera cu numeroase transformari si roluri diverse prin care si-a dovedit versatilitatea si abilitatea de a se transforma intr-un om de afaceri in „Ma Petite Entreprise”, un instructor de inot in „Welcome”, un zidar in „Mademoisele Chambon”, un prim ministru in „Pater”, un reporter-vedeta in „L’Apparition”, un umanitar in „Les Chevaliers Blancs”, un sculptor in „Rodin” sau un delegat de sindicat in „En Guerre”. Printre regizorii colaboratori preferati se numara Claire Denis, Claude Lelouch, Benoit Jacquot, Pierre Jolivet si Stéphane Brizé.

Recent, Lindon a primit numeroase premii si nominalizari importante in State Unite cu rolul din „Titane”. In plus, anul trecut a avut 3 filme in marile festivaluri de film europene: „Un autre monde” de Stéphane Brizé la Venetia, „Enquête sur un scandale d’état” de Thierry de Peretti la San Sebastian si „Avec amour et acharnement” de Claire Denis la Berlin.

Avand cetatenie britanica si americana, Rebecca Hall a debutat ca regizor in 2021 la Festivalul Sundance cu „Passing”, un lungmetraj pe care l-a scris si produs deopotriva.

Ca actrita Reebecca Hall are peste 30 de filme la activ printre care se numara „Vicky Cristina Barcelona” de Woody Allen, „Christine” Antonio Campos „Frost/Nixon” de Ron Howard, „The Prestige” de Christopher Nolan si „Starter For 10” al lui Tom Vaughan, dar si „Professor Marston & The Wonder Women” al Angelei Robinson; „Cadoul” de Joel Edgerton, „O promisiune” de Patrice Leconte „Lay the Favorite” de Stephen Frears, „Orasul” lui Ben Affleck si „Please Give” de Nicole Holofcener.

In televiziune, Hall a jucat in „Tales from the Loop” al lui Mark Romanek, „Sfarsitul paradei” al Susannei White si „The Camomile Lawn” de la Peter Hall.

Actrita de origine indiana Deepika Padukone este o vedeta uriasa in tara ei fiind cunoscuta ca producatoare, filantropa si antreprenoare.

Cu peste 30 de lungmetraje la credite, Deepika Padukone si-a facut debutul in Hollywood cu „xXx: The Return of Xander Cage” alaturi de Vin Diesel. Este directoarea Ka Productions, compania de productie din spatele lui filmelor „Chhapaak” si „‘83”, precum si al viitorului film „The Intern”. In portofoliul ei se mai afla si filme precum „Gehraiyaan”, „Padmaavat” si „Piku” care a fost apreciat de critici in mai multe festivaluri importante.

In 2015, Padukone a infiintat Fundatia Live Love Laugh, ale carei programe si initiative urmaresc sa destigmatizeze bolile mintale si sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta sanatatii mintale. In 2018, revista Time a numit-o una dintre cei mai influenti 100 de oameni din lume.

De origina suedeza, Noomi Rapace s-a remarcat in 2009 in rolul lui Lisbeth Salander in adaptarile cinematografice ale romanelor Millennium: „The Girl with the Dragon Tattoo”, „The Girl who Played with Fire” si „The Girl who Kicked the Hornet’s Nest”.

Rapace a facut peste 20 de filme si emisiuni de televiziune, lucrand pentru regizori celebri precum Guy Ritchie in „Sherlock Holmes: A Game of Shadows” (2011), Ridley Scott in „Prometheus” (2012) si Brian De Palma in „Passion” (2013). In 2021, a jucat in Lamb de Valdimar Jóhannsson, selectat la categoria „Un Certain Regard”.

Alte proiecte recente de film includ filmul lui Goran Stolevski, „You Won’t Be Alone”. In ultimele luni a lucrat la noul serial Constellation al lui Peter Harness pentru Apple TV+ si in primul sezon al serialului Django care s-a filmat in intregime in Romania.

 

Jasmine Trinca a debutat in 2001 cand a fost aleasa de Nanni Moretti sa o interpreteze pe Irene in „The Son’s Room”, castigatorul trofeului Palme d’Or.

In 2003, Trinca, de origine italiana, a revenit la Cannes cu distributia filmului „The Best of Youth” de Marco Tullio Giordana, care a castigat premiul „Un Certain Regard”. In anii urmatori, a participat la Cannes in competitia oficiala cu „Caimanul” de Nanni Moretti, „Casa tolerantei” de Bertrand Bonello, „Povestea sotiei mele” de Ildikó Enyedi si in sectiunea Un Certain Regard cu „Mierea” (2013) si „Euphoria” (2018) de Valeria Golino si „Castellitto” al lui Sergio Fortunata care i-a adus Premiul Juriului pentru cea mai buna interpretare in 2017.

Numeroasele sale premii includ trofeul Marcello Mastroianni la Festivalul International de Film de la Venetia in 2009, doua premii David di Donatello si cinci Nastri d’Argento. In 2020, a regizat scurtmetrajul BMM – Being My Mom, urmat in 2022 de debutul ei in lungmetraj, „Marcel!” care va fi prezentat la Cannes luna viitoare.

De origine iraniana, Asghar Farhadi si-a facut debutul regizoral cu „Dance in the Dust” (2003), urmat de „Beautiful City” (2004) si „About Elly (2009) care a castigat Ursul de Argint pentru „Cel mai bun regizor” la Berlin.

Dupa „About Elly”, s-a bucurat de succes cu „A Separation” (2011) care a fost apreciat de critici, a primit numeroase premii, printre care si Premiul Oscar pentru Cel mai bun film strain, Farhadi devenind primul regizor iranian care a castigat vreodata un Oscar.

Al saselea film al lui Farhadi, „The Past”, selectat in competitie la Festivalul de la Cannes, i-a adus Premiul pentru cea mai buna actrita pentru Bérénice Bejo (2013). Intors in Iran, Farhadi a facut „The Salesman”, premiat pentru cel mai bun scenariu si cel mai bun actor pentru Shahab Hosseini la Cannes (2016). Filmul a adus si al doilea Oscar pentru Iran la categoria :Cel mai bun film strain”.

Cel mai recent lungmetraj al lui Farhadi, „A Hero” a fost lansat in competitia de la Cannes de anul trecut si a fost distins cu Marele Trofeu al Juriului. Prezenta lui in juriu e si un semnal prin care oamenii influenti din cinematografia europeana isi arata sustinerea fara de regizor, dupa ce acesta a fost acuzat ca a plagiat subiectul din „A Hero”, iar criticii de specialitate, precum si cei care inteleg contextul politic al tarii sale natale, au sustinut ca acuzatia e o inscenare a regimului de la Teheran.

Regizorul, scenaristul, actorul si producatorul Ladj Ly s-a remarcat cu scurtmetrajul „Les Misérables” si documentarul „À voix haute: La Force de la parole”, care i-au adus numeroase selectii la festivaluri si nominalizari la premiile César pentru cel mai bun scurtmetraj si cel mai bun documentar in 2018.

In anul urmator, Ladj Ly si-a adaptat scurtmetrajul „Les Misérables” intr-un lungmetraj, care a fost selectat in Competitie la Festivalul de la Cannes 2019 si a castigat Premiul Juriului. A fost un veritabil succes de box-office in Franta, a castigat Premiul César pentru cel mai bun film, precum si César du Public in 2020. A fost, de asemenea, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film international.

Ladj Ly lucreaza in prezent la scenariul celui de-al doilea lungmetraj si se va intoarce ca scenarist pentru „Athena”, urmatorul film al lui Romain Gavras pentru care este i co-producator si pentru „Le Jeune” de Kim Chapiron. Ly este, de asemenea, fondatorul scolii de film Kourtrajmé (Montfermeil, Marsilia, Dakar, Madrid).

Regizorul si scriitorul american de film, Jeff Nichols, si-a inceput cariera cu „Shotgun Stories”, o drama lansata in premiera la Festivalul International de Film de la Berlin in 2007.

Al doilea lungmetraj al lui Nichols, „Take Shelter”, a fost un thriller psihologic care a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance din 2011 si a castigat marele premiu la Semaine de la Critiques de la Cannes. Ulterior, Nichols a scris si regizat „Mud”, cu Matthew McConaughey, care a fost selectat in Competitie la Festivalul de la Cannes in 2012.

In 2016, a prezentat „Special Midnight” la Festivalul International de Film de la Berlin. In acelasi an, a regizat drama biografica „Loving”, prezentata si in Competitie la Cannes in 2016. Filmul i-a adus lui Joel Edgerton o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor si lui Ruth Negga o nominalizare la Globul de Aur si la Oscar pentru cea mai buna actrita.

Inca de la primele sale lungmetraje, regizorul si scenaristul norvegian Joachim Trier s-a bucurat de apreciere internationala si numeroase premii la marile festivaluri europene si americane.

Printre cele mai cunoscute filme ale lui Trier se numara „Oslo, 31 august” (2011) care a avut premiera la Festivalul de la Cannes in cadrul sectiunii Un Certain Regard, „Louder Than Bombs” (2015), selectat in Competitia Oficiala, „Thelma” (2017) si „The Worst Person in the World” (2021). Toate au fost scrise impreuna cu Eskil Vogt si au castigat premii la festivaluri precum Sundance, Toronto, Karlovy Vary, Göteborg, Milano si Istanbul.

Cel mai recent lungmetraj al sau, „Cea mai proasta persoana din lume”, a avut premiera in Competitia Oficiala de la Cannes 2021, unde actrita principala Renate Reinsve a fost laureata cu Premiul pentru cea mai buna actrita. Filmul a fost ulterior nominalizat la doua premii Oscar (cel mai bun scenariu original si cel mai bun lungmetraj international), precum si la BAFTA pentru cea mai buna actrita si cel mai bun film international.

 

 

Citește în continuare