Skip to content

Cum asociem vinul cu branzeturile: 10 recomandari de la Razvan Avram, expert Unvinpezi.ro

 

Se spune ca vinul si branza sunt ca un cuplu perfect, completandu-se intr-un dans al gusturilor. De la branzeturile moi si cremoase pana la cele tari si maturate, alegerea corecta a vinului poate evidentia sau echilibra aromele branzei.

Fie ca sunteti cunoscatori pasionati sau doar incepatori in lumea vinului si a branzeturilor, de World Cheese Day, eveniment care se sarbatoreste in fiecare an pe 27 martie, expertul Unvinpezi.ro Razvan Avram va recomanda 10 vinuri savuroase, care sa insoteasca diverse tipuri de branzeturi.

Chardonnay sau Sauvignon Blanc pentru branza Brie

Brie este o branza cu o consistenta mai moale, untoasa, intr-o culoare deschisa, cu o usoara tenta de gri sub o crusta de culoare alba, de mucegai. Branza Brie este produsa din lapte de vaca si este denumita astfel dupa regiunea franceza din care provine.

O alegere de vin inspirata pentru Brie este Vigneron Chardonnay Bio 2022 de la Domeniile Franco-Romane, un vin savuros si intens, cu  arome de citrice, dar si de fructe exotice.Un alt vin la fel de potrivit este Sauvignon Blanc Premium 2022 de la Villa Vinea, un vin cu corp plin si note de soc, ardei gras si vanilie.

Spumant sau Pinot Noir pentru branza Camembert

Alaturi de bagheta de paine, branza Camembert este considerata un simbol al patrimoniului gastronomic al Frantei. O branza cu o pasta semi-moale si o crusta de mucegai, Camembert este preparata din lapte de vaca, are un gust usor picant, cu tente de nuci.

In ceea ce priveste asocierea vin-branza Camembert, puteti miza pe Spumant Metoda Traditionala 2021 de la Familia Darabont, un cupaj alb din Chardonnay, Riesling de Rhin si Feteasca Regala sau pe Jelna Pinot Noir 2022 de la Crama Jelna, un vin foarte tanar, cu o amprenta rustica si arome principale de fruct rosu zemos.

Vinuri rosii pentru branza Gouda

Branza Gouda este o branza de origine olandeza, produsa din lapte de vaca. Acum una dintre cele mai populare branzeturi din lume, Gouda a fost numita dupa orasul cu acelasi nume din Olanda, acolo unde, in trecut, se afla o piata in care era permisa comercializarea branzeturilor.

Pentru o astfel de branza semi-tare, cu note lemnoase si condimentate, incercati Arhon Cabernet Franc 2017 de la Domeniul Dragasi, un vin cu arome de fructe negre, ciocolata, ardei rosu si tutun sau Terre de Sannes 2020, un cupaj rosu de Syrah si Grenache, cu note de fructe rosii bine coapte si condimente.

Malbec sau Cabernet Sauvignon pentru branza Manchego

Manchego este o branza extra maturata, grasa, obtinuta in regiunea La Mancha din Spania, din lapte de oaie din rasa Manchega. Cu o consistenta ferma si compacta, branza Manchego are un gust intens, usor sarat.

Acest tip de branza merge foarte bine cu Trumpeter Malbec 2022 de la Rutini Wines, un Malbec carnos si condimentat, care evolueaza in registrul fructelor negre supracoapte. O alegere la fel de inspirata este si Cantea 2017 de la 1000 de Chipuri, un Cabernet Sauvignon corpolent cu arome de mure, coacaze negre si ceva note vegetal ierboase.

Riesling sau Syrah pentru branza Parmigiano Reggiano

O branza tare, maturata, obtinuta din lapte de vaca, Parmigiano Reggiano dateaza inca din Evul Mediu, fiind produsa pe atunci la manastirile din Parma, Reggio Emilia. Astazi, branza cu gust picant, sarat, cu note de cimbru, fructe, caramel si nuci este obtinuta dupa aproximativ aceeasi reteta.

Pentru a-i simti pe de-a-ntregul savoarea, asociati branza Parmigiano Reggiano cu Riesling Dry Blue Slate 2022, un vin alb sec, elegant si fructat sau cu Bacanta Syrah Barrique 2018 de la Crama Girboiu, un Syrah cu arome de fructe negre, piper si eucalipt.

Puteti gasi toate aceste vinuri pe Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din Romania.

Pe Unvinpezi.ro gasiti zilnic un vin exceptional, evaluat de experti, la cel mai mic pret din online-ul romanesc, in stoc limitat. Este singurul magazin online de vinuri din Romania care vinde in exclusivitate vinuri alese de o echipa de 15 experti, unii dintre ei castigatori la Campionatul mondial de degustari in orb, editia 2023.

Citește în continuare