Cele 4 viori ale lui George Enescu, impreuna in turneu national in luna noiembrie la Bucuresti, Iasi, Galati, Deva, Bistrita si Brasov.
In premiera in Romania Romaniei, toate cele patru viori care i-au apartinut violonistului si compozitorului George Enescu, se vor afla impreuna pe aceeasi scena intr-un turneu national. Evenimentele se desfasoara pe parcursul lunii noiembrie si include cele patru viori cu valori inestimabile din patrimoniul Muzeului National ”George Enescu” din Bucuresti.
Cei patru violonisti care vor canta la instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care canta din 2008, realizand pana acum nu mai putin de 12 turnee nationale pentru promovarea acesteia din anul 2012 pana in prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea, Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Raducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930 si Mircea Dumitrescu pe o vioara Frères Pierre si Hippolyte Silvestre din 1835.
Alaturi de cei patru violonisti, pe scena va fi si pianistul Horia Mihail, alaturi de care violonistul Gabriel Croitoru a inceput in anul 2012 Turneul National ”Vioara lui Enescu”.
Cu o istorie de mai bine de un deceniu, turneul va avea loc in noiembrie 2024 in mai multe orase din tara, precum Iasi, Bucuresti, Galati, Deva, Bistrita, Brasov, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de sunetele si emotiile pe care aceste instrumente le-au purtat de-a lungul timpului. In decembrie, turneul ii va incanta pe romanii din diaspora.
Istoria calatoriilor viorii lui Enescu, din 2012 pana in prezent, toate realizate impreuna cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversa: vioara lui Enescu a ajuns in camine culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, in sali de sport din licee in care veneau copii curiosi sa vada si sa auda cum suna o vioara celebra acolo unde ei alearga la ora de educatie fizica, in orase mari si mici ale tarii, dar si la Sala Radio din Bucuresti sau in marile sali de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.
Programul muzical al turneului din acest include compozitii si aranjamente de Fritz Kreisler, Grigoras Dinicu, Pablo de Sarasate, Charles Dancla si, bineinteles, George Enescu.
Turneul se va desfasura dupa urmatorul program:
12 noiembrie – Iasi, Palatul Culturii
14 noiembrie – Galati, Teatrul National de Opera si Opereta “Nae Leonard”, in Festivalul International Leonard – editia a 20-a
18 noiembrie – Bucuresti, Ateneul Roman
27 noiembrie – Brasov, Sala Patria
28 noiembrie – Deva, Sala Pro Arte
29 noiembrie – Bistrita, Sinagoga
4 decembrie – Bologna, Hotel I Portici
Detalii gasiti pe www.vioaraluienescu.ro.
Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru a castigat in 2008 dreptul de a canta pe o vioara construita in anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri.
Vioara Guarnieri dateaza din 1731 si poarta semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu). A fost cumparata de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist roman preferand instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparat in 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus de Spiru Haret.
Sustinerea statului roman a venit imediat dupa ce artistul debutase Suite simfonica „Poema Romana” la Paris si revenise la Bucuresti unde a urcat pentru prima data in calitate de dirijor pe scena Ateneului Roman.
Dupa concert, s-a organizat o colecta in vederea cumpararii unei viori de marca. S-au strans 9000 de franci la care tatal artistului a mai adaugat inca 10.000. Au cumparat un Stradivarius de la Stuttgart pe care l-a inlocuit mai apoi cu un Guarneri fabricat in 1736.