Skip to content

Mari voci feminine ale lumii, pe scena Festivalului Enescu: Asmik Grigorian, Jennifer Holloway, Sarah Aristidou, Elsa Dreisig, Sonya Yoncheva si Magdalena Kožená.

Editia din acest an a Festivalului International George Enescu va aduce pe scena unele dintre cele mai apreciate soprane si mezzosoprane ale momentului: de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kožená, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou, pana la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sørensen, Ruxandra Donose, Judit Kutasi sau Ramona Zaharia. 

Concertele vor avea loc in perioada 24 august – 21 septembrie 2025, la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Auditorium a MNAR, MINA – Museum of Immersive New Art si Teatrul Odeon, iar programele cuprind atat lucrari celebre din literatura simfonica cat si creatii contemporane.

Soprana Asmik Grigorian va fi prezenta pe scena Ateneului Roman duminica, 31 august 2025, de la ora 22:30.

Va sustine un recital cu lucrari de Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, George Enescu si Maurice Ravel, fiind acompaniata de pianistul Lukas Geniušas. 

Asmik Grigorian s-a remarcat dupa succesul rasunator in rolul titular din Madama Butterfly la Opera Regala Suedeza. Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale este Salome, din opera omonima de Richard Strauss, pe care l-a interpretat la Festivalul de la Salzburg, moment descris de Financial Times drept „o interpretare de referinta, care le eclipseaza pe toate cele de pana acum”. Portofoliul sau include si interpretari memorabile in roluri precum Rusalka la Opera Regala, Jenufa la Opera de Stat din Viena si Tatiana din „Evgheni Onegin” pe scena La Scala. 

Activitatea sa discografica cuprinde albume lansate la Alpha Classics, printre care Dissonance – un omagiu adus romantelor lui Rahmaninov – si inregistrari ale unor capodopere de sostakovici si Strauss. 

Sonya Yoncheva este una dintre cele mai apreciate soprane ale generatiei sale.

Sonya Yoncheva va sustine un concert in cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu, fiind acompaniata de Orchestra Nationala Radio – duminica, 21 septembrie 2025, de la ora 16:30, in ultima zi a festivalului.  

Nascuta in Plovdiv, Bulgaria, a studiat pian si canto la Conservatorul din Geneva, iar ulterior a castigat competitii prestigioase, inclusiv Operalia (2010), si a primit distinctii importante, printre care Officière de l’Ordre des Arts et des Lettres (2024) din partea guvernului francez. 

Sonya Yoncheva a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv la Metropolitan Opera, Royal Opera House, Teatro alla Scala, Opera de Stat Bavareza, Opera de Stat din Viena si Opéra de Paris, iar repertoriul sau include opere baroce, dar si lucrari de Bellini, Cherubini, Giordano, Mascagni, Puccini, Ceaikovski si Verdi. 

Soprana Kristine Opolais va interpreta rolul principal din opera in concert Lady Macbeth din Mtensk op. 29 de Dmitri Sostakovici duminica, 14 septembrie 2025, de la ora 19:00.

Concertul va avea loc la Sala Palatului, alaturi de Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Giancarlo Guerrero. Alaturi de Kristine Opolais vor evolua si basul Andreas Bauer Kanabas (in rolul Boris Izmailov), tenorul Vincent Wolfsteiner (Zinoviy Izmailov), tenorul Pavel Černoch (Serghei) si mezzosopranele Maria Barakova (Sonietka) si Michelle Trainor (Aksinia). 

Kristine Opolais a evoluat pe marile scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat Bavareza, Royal Opera House, si a colaborat cu renumiti dirijori internationali: Daniel Barenboim, Sir Antonio Pappano si Sir Simon Rattle.

Mezzosoprana Magdalena Kožená va urca pe scena Salii Palatului sambata, 30 august 2025, de la ora 19:30, alaturi de Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia. 

Artista va interpreta, sub bagheta dirijorului Daniel Harding, Cantecele populare de Luciano Berio, iar programul serii va fi intregit de lucrarea simfonica Marea L. 109 de Claude Debussy si Sinfonia de Luciano Berio, cu participarea ansamblului vocal britanic London Voices.  

Magdalena Kožená a studiat canto si pianul la Conservatorul din Brno si la Academia de Arte din Bratislava. A lucrat cu dirijori de renume, printre care Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras si Sir Roger Norrington.

De-a lungul carierei, a aprofundat interpretarea muzicii istorice prin colaborari cu ansambluri de instrumente de epoca, cum ar fi Venice Baroque Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico si Le Concert d’Astrée si a cantat ca solista cu Filarmonicile din Berlin, Viena si Cehia, Chamber Orchestra of Europe, dar si cu orchestrele din Cleveland, Philadelphia si cu Royal Concertgebouw.

Julia Lezhneva, soprana specializata in muzica baroca, va sustine un recital sambata, 20 septembrie 2025, de la ora 22:30, pe scena Ateneului Roman, in cadrul Seriei de Concerte de la Miezul Noptii. 

Artista va fi acompaniata de Luca Pianca la lauta, iar programul serii, prezentat sub titlul The Golden Age, va cuprinde arii, madrigale si cantece pentru lauta si voce, scrise de compozitorii italieni Giulio Caccini, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi si Giovanni Paisiello.

Cariera sa a luat amploare in 2010, cand a impresionat la Classical Brit Awards din Londra. De atunci, a cantat alaturi de orchestre si dirijori renumiti, debutand cu succes la Berliner Philharmoniker, Musikverein Viena si La Scala din Milano.

A participat la festivaluri de prestigiu, precum Salzburg Festival si Lucerne Festival, fiind invitata frecvent de Gewandhausorchester Leipzig si Orchestra Radiodifuziunii Bavareze. in opera, a interpretat roluri din Alcina, Agrippina, Don Giovanni si Nunta lui Figaro.

Sarah Aristidou va fi prezenta pe scena Festivalului International George Enescu marti, 2 septembrie 2025, de la ora 17:00.

Va canta impreuna cu ansamblul Les Siècles si va interpreta, sub bagheta dirijorului Franck Ollu, Improvizatii I si II pe versuri de Stéphane Mallarmé de Pierre Boulez si Trei poeme pe versuri de Stéphane Mallarmé (aranjament de Heinz Holliger) de Claude Debussy. 

Programul aniversar mai cuprinde si Pavana pentru o infanta defuncta M. 19 de Maurice Ravel si Suita nr. 1 in do major pentru orchestra op. 9 de George Enescu. 

Soprana franceza Sarah Aristidou a impresionat publicul in rolul Venus/Gepopo in productiile “Le Grand Macabre” de Ligeti, marcand debuturi la Opera de Stat din Viena si Opera de Stat Bavareza. A interpretat rolul Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Opera din Frankfurt si Semperoper din Dresda.

Considerata una dintre cele mai talentate actrite lirice, soprana Jennifer Holloway va interpreta rolul Salomeea din opera in concert Salomè op. 54 de Richard Strauss.

Va canta alaturi de Orchestra Simfonica WDR din Köln, sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru, luni, 1 septembrie 2025, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Din distributia operei mai fac parte: baritonul Iain Paterson (in rolul Ioan), mezzosoprana Tanja Ariane Baumgartner (Herodiada), tenorii Gerhard Siegel (Irod) si Oleksiy Palchykov (Narraboth).

A debutat in rolul Salomeea la Dutch National Opera si Opera de Stat din Viena in 2021-22, interpretand si rolurile Chrysothemis (Elektra) si Elisabeth (Tannhäuser) la Opera de Stat din Hamburg si a colaborat cu Palazzetto Bru Zane pentru redescoperirea operei Hulda de César Franck. 

Holloway si-a inceput cariera ca mezzosoprana lirica si “trouser roles” la Metropolitan Opera, English National Opera, Glyndebourne Festival si Santa Fe Opera. A colaborat cu dirijori renumiti, printre care Gustavo Dudamel si Leonard Slatkin. Absolventa a Manhattan School of Music, s-a format in programe de tineret la Opera Theatre of St. Louis, Santa Fe Opera si Pittsburgh Opera, consolidandu-si reputatia ca una dintre cele mai talentate actrite lirice.

Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului International George Enescu se pot achizitiona atat online, din platforma eventim.ro, cat si in format fizic, din reteaua de hypermarketuri Carrefour si din lanturile de librarii Carturesti si Humanitas.

Citește în continuare