Vreti sa aveti o viata mai sanatoasa? Mergeti pe bicicleta, sunt mai multe beneficii decat credeti.
Ciclismul este un exercitiu sanatos, cu impact redus, de care se pot bucura oameni de toate varstele, de la copii pana la adulti. Este distractiv, ieftin și bun pentru mediu, in plus este o cale sigura catre o viata mai sanatoasa. Se estimeaza ca un miliard de oameni merg cu bicicleta în fiecare zi – pentru transport, recreere si sport. Sunteti printre ei?
Daca nu sunteti convinsi, am sa va prezint cateva beneficii.
Sanatate imbunatatita daca mergem cu bicicleta
Mersul pe bicicleta este in principiu o activitate aeroba, ceea ce inseamna ca inima, vasele de sange si plamanii devin mai rezistenti, ceea ce va va imbunatati starea fizica generala.
Alte beneficii ale mersului cu bicicleta ar putea fi: imbunatatirea functiei cardiovasculare, bresterea fortei si flexibilitatii musculare, imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, scaderea nivelului de stres, imbunatatirea posturii si coordonarii, intarirea oaselor, reducerea nivelului de grasime, prevenirea sau combaterea bolilor, cresterea apetitului sexual, reducerea anxietatii si a factorilor care ar putea declansa depresia
Protejam mediul daca alegem bicicleta ca mijloc de transport.
Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 in UE. Dintre acestea 72% provin din transportul rutier.
România se află pe la jumătatea clasamentului, mai exact pe locul 14, cu un nivel al emisiilor care a atins anul trecut 121,3 gr/km, în creștere de la 118,8 gr/km în 2017.
Asadar, daca alegem sa mergem cu bicicleta vom da o mana de ajutor
De asemenea un alt beneficiu pentru mediu ar fi ca bicicleta ocupa mai putin spatiu. Pe un singur loc de parcare pentru o masina ar incapea 12 biciclete, care pe scara unui oras poate fi o tona de bunuri imobiliare transformate in alte utilizari decat parcari. De fapt orasele subventioneaza adesea costurile parcarilor, astfel incat banii contribuabilor sunt folositi pentru aceste spatii.
O bicicleta aduce o economie de pana 3000 de lei lunar, daca renuntati la masina si duceti o viata sanatoasa
Mersul pe bicicleta este si o modalitate de a pastra mai mult din banii castigati. Detinerea unei biciclete este mult mai ieftina decat detinerea unei masini din cauza costurilor de parcare, asigurare, combustibil și intretinere.
Daca in medie consumam cu masina 10 litri de combustibil, costul total lunar ar fi de 1710 ron. Cu aceasta suma iti poti cumpara o bicicleta decenta de oras si astfel in tot restul anului nu o sa mai aveti grija cheltuielilor de alimentare.
Alte beneficii economice daca folosesti bicicleta:
· Parcarea bicicletei este gratuita, insa 8 ore pe zi cu masina va va costa intre 8 lei si 80 lei in functie de locul unde o veti parca.
· Asigurarea RCA a unui autovehicul costa in medie 300lei, daca alegi sa faci si o asigurare full CASCO povestea se schimba
· Ajungeti mult mai repede unde aveti nevoie – timpul este inestimabil, asa ca daca va doriti sa mergeti la cat mai multe intalniri pe zi, alegerea cea mai potrivita este tot bicicleta.
- Un abonament la sală costă în jur de 200 de lei pe luna sau mai bine de 2 700 de lei pe an, unde mai pui ca nici nu ai timp si chef sa mergi in fiecare zi acolo
- Daca nu aveti o bicicleta puteti inchiria una si este mult mai ieftina decat daca ati inchiria o masina – Costul de inchiriere a unei biciclete este in jur de 40 lei pe zi
Bicicleta iti poate aduce noi prieteni si te ajuta sa-ti redescoperi orasul
Pentru multi dintre noi viata inseamna sa ne gasim fericirea, echilibrul dar si sa avem cat mai multi prieteni langa noi. Mersul pe bicicleta este o modalitate excelenta de a-ti face prieteni noi, de a forma legaturi si amintiri profunde care durează o viata.
Circuland cu bicicleta prin oras va veti redescoperi orasul, il veti vedea cu alti ochi din alt unghi, din alta perspectiva.
Mersul pe bicicleta va poate invata si cate ceva despre comunitatea sau orasul in care traiti descoperind rute noi.
In planul de infrastructura al Bucurestiului sunt 4 trasee :
Traseu 1: Ramura 2: Bdul. Constantin Prezan – sos. Kiseleff – Piata Presei Libere; Lungime7,70 km.
Traseul 2: Piata Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Sos. Mihai Bravu. – traseu de 8, 60 km.
Traseul 3: Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independentei – Bd. Natiunile Unite (Pod Grozăvesti). Lungime 5.50 km
Traseul 4: Bd. Libertatii – Piata Constitutiei – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul National. – lungime 6.19 km
Vestea buna este ca primaria Bucurestiului are planuri mari in ceea ce priveste infrastructura pentru traseele de bicicleta si acest lucru face ca acest tip de transport sa devina mai sigur.
Traseul meu preferat este Casa Poporului- Calea Victoriei – Bulevardul Kiselef- Parcul Herastrau, dar mai sunt si alte trasee care fac ca plimbarea cu bicicleta sa va duca in timp, in Bucurestiul de alta data. Adevarul este ca pana sa merg cu bicicleta prin oras nu remarcasem unele cladiri atat de interesante arhitectural. Fotografiile din articol sunt chiar cu mine, poate ne vedem pe trasee.
De unde inchiriezi o bicicleta in Bucuresti? Vezi AICI de unde poti inchiria si cat costa.