Warm bodies/Iubitul meu e zombi
Suntem in plina invazie de zombie, cand mortii vii au patruns si-n lumea serialelor (The walking Dead) si-n animatii, asa ca e cam greu sa vii cu ceva original.
Warm bodies nu este chiar primul film romantic cu zombie, ci a mai existat un exemplar pe nume FIDO, un zombie care a reusit sa cucereasca inima unei casnice care l-a salvat de mania oamenilor. Asta nu inseamana ca filmul nu are o poveste originala care aduce un suflu nou in lumea obosita a mortilor vii.
Iubitul meu e zombi ne propune o poveste de tipul Romeo si Julieta din care nu lipsesc nici scena cu balconul, nici parintii (ok, doar unul) care se opun relatiei, si nici indiciile legate de numele lor (fata e Julie iar zombiul este R).
Filmul este o adaptare a unui roman cu acelasi nume scris de Isaac Marion iar de regie se ocupa Jonathan Levine cel care a mai regizat un horror pe nume All the boys love Mandy Lane dar si drama 50/50 cu Joseph Gordon-Levitt in rol principal.
In rolul principal in avem pe R (interpretat de Nicholas Hoult), care este destul de rational pentru un zombie si care primeste totodata rolul de povestitor inca din primele minute ale filmului.
R este un zombie mai special, care este mort pe dinafara dar viu pe dinauntru. Actiunea se petrece imediat dupa o epidemie care a facut mii de victime si a impartit lumea in trei: cei vii, mortii vii si o specie mai rea de zombie numita Oscioare. Dupa ce isi potoleste foamea infruptandu-se din creierii unui adolescent, R pune ochii pe prietena acestuia, frumoasa Julie (Terese Palmer), de care se indragosteste nebuneste. Iubirea pentru ea il schimba si il face sa se comporte cat mai uman. El refuza sa mai manance oameni ba chiar o apara de cei asemenea lui. Incet dar sigur, R. devine din ce in ce mai uman, dand astfel nastere sperantei ca exista o vindecare pentru toti cei afectati de epidemie. Iar remediul nu este un medicament sofisticat, ci iubirea.
Filmul contine scene haioase, dialoguri inteligente si o coloana sonora foarte bine aleasa. Interesanta si gaselnita prin care, atunci cand un zombie mananca creierul unui om, poate retrai timp de cateva secunde viata acestuia si felul in care R se foloseste de acest lucru pentru a afla informatii despre relatia dintre Julie si iubitul ei pe care el tocmai l-a omorat.
Scenariul pune mai mult accentul pe momentele romantice decat pe cele horror, asa ca iubitorii de scene „tari” vor fi dezamagiti. La fel si cei care se asteapta la o parodie de tipul Shaun of the dead. Warm bodies parodiaza cateva clisee horror dar nu asta e scopul final.
Nicholas Hoult, pustiul care i-a dat lectii de viata lui Hugh Grant in About a boy (2002) si care l-a cucerit pe Colin Firth in A single man, s-a descurcat bine si in rolul de zombi care nu este capabil sa rosteasca niciun cuvant clar (cu toata ca monolgul sau interior este cat se poate de coerent) ci doar sa articuleze sau sa gesticuleze. Interpretarea Teresei Palmer te duce cumva cu gandul spre Kristen Stewart dar are totusi mai mult farmec iar chimia dintre ea si R este mai evidenta decat cea dintre Bella si Edward. John Malkovich aduce un plus filmului iar Rob Corddry, Dave Franco sau Analeigh Tipton completeaza potrivit distributia.
Sunt convinsa ca filmul o sa prinda bine la publicul tanar, dar nici adultii nu cred ca se vor plictisi.
Pe net circulau inca de anul trecut niste tutoriale despre cum sa-ti “zombifici” iubitul:
Daca va plac comediile horror, avem aici 13 exemplare mortale.