Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 17-19 decembrie: premiera TNB, premiera „Alice in tara minunilor” la Teatrul de Opereta si Musical, spectacolul „Spargatorul de nuci”, concerte si targuri de Craciun si expozitii in oras

Desi numarul de imbolnaviri a scazut, restrictiile sunt in continuare in vigoare, asadar va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Unul dintre cele mai frumoase spectacole de Craciun din toate timpurile este baletul „Spargatorul de Nuci”, care se afla in programul Operei Nationale Bucuresti.

Celebrul balet se joaca pe scena Operei Nationale pe 18, 23 si 29 decembrie, dupa adaptarea regizorala a lui Oleg Danovski Jr. Detalii despre spectacol, aici.

Pe 17 decembrie 2021, de la ora 19:00, Corul Național de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si Programul National Cantus Mundi invita publicul la Spectacolul Extraordinar „Pe drumul Craciunului”, care se va desfasura la Opera Nationala Bucuresti.

Spectacolul ii va avea ca invitați speciali pe doi dintre cei mai talentați actori romani, care vor intregi acest proiect cu o serie remarcabila de elemente literare. De peste jumatate de secol, sunetul sarbatorii Nasterii Domnului este similar pentru romani cu cel al Madrigalului, iar concertele sale de Craciun reprezinta una dintre cele mai longevive si consecvente tradiții culturale din Romania.

Celebrul ansamblu, dirijat de Anna Ungureanu, pregateste un spectacol fara precedent, printr-un concept artistic realizat in premiera, care va aduce laolalta sonoritatea unica a Corului Madrigal, arta teatrala, o scenografie impresionanta si o imbinare excepționala a vocilor madrigalesti cu cele ale celor peste 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi. Detalii despre program si bilete, aici.

TNB prezinta un spectacol-concert avandu-l la pupitru pe Emy Dragoi, considerat cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, pe 19 decembrie.

Alaturi de acesta, vor aparea pe scena Grand Orchestra- o orchestra ce aduna laolalta instrumentisti de valoare – 20 violonisti, pian, percutie, bas, chitara etc, Alls’choir – un cor format din solisti ai Operei Romane din Bucuresti, dar si Magic Violin.

De asemenea, alaturi de cei peste 50 de muzicieni, vor evolua in cadrul spectacolului, Maestrul Horațiu Malaele, invitatul de onoare al acestui spectacol magic, Medeea Marinescu – intr-o ipostaza mai putin cunoscuta, aceea de interpreta a muzicii gospel.

Repertoriul ales – ce reuneste unele dintre cele mai valoroase creatii muzicale dedicate Craciunului: White Christmas, Merry Christmas, Let it Snow, Santa Claus…., Christmas Lights, The Christmas Song, etc, diversitatea ritmurilor – de la jazz la gospel, de la piese care au facut istorie la improvizatii si virtuozitate. Bilete  aici.

Bucuria, caldura si speranta sunt atributele unui Craciun Magic petrecut la Teatrul Godot pe 19 decembrie.

10 voci impresionante si autentice isi dau mana pentru a-ti oferi o seara memorabila.

Actrita Antoaneta Cojocaru si echipa formata din artisti, actori si solisti de opera aduc publicului cele mai frumoase colinde romanesti si internationale, precum si de povesti rare de Craciun. Detalii aici.

TNB prezinta ultima premiera din an: „Noaptea lui Helver”, cu Amalia Ciolan si Andrei Hutuleac.

„Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului si profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), are premiera pe 19 decembrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier, iar spectacolele in avanpremiera se joaca pe 17 si 18 decembrie.

Regia spectacolului este semnata de Matei Lucaci-Grünberg, un tanar artist cu spectacole de succes montate in teatrul independent si cu o serie de scurtmetraje selectate in numeroase festivaluri de film, un palmares bogat ce include si premii pentru regie si dramaturgie.

Tot in acest weekend are loc si premiera spectacolului „Alice in Tara Minunilor”, cu participarea elevilor liceului de coregrafie Floria Capsali, la Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian.

Teatrul de Opereta Ion Dacian din Bucuresti va avea pe 18 decembrie 2021 premiera spectacolului „Alice in Tara Minunilor”, avand la baza povestea scrisa de Lewis Carroll in 1865. Echipa formata din Iolanda Petrescu, Damiano Bisozzi si Diego Mecchi au creat un spectacol dinamic, unde evolueaza si elevii liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti.

In rolurile principale danseaza Andreea Barzescu (Alice), Sabina Ionita (Iepurele alb), Marian Chirazi (Palarierul), Vlad Tentu (Iepurele de Martie) si  Eugenia Stoian (Regina).

Daca inca nu ati cumparat toate cadourile de Craciun, recomandarile Urban.ro – le puteti rasfoi aici – va recomandam sa va petreceti o dupa-amiaza in spiritul Craciunului la unul dintre targurile de Craciune deschise in Bucuresti in luna decembrie.

Aproape toate targurile pot fi vizitate in conditii de siguranta si pe langa vin fiert, turta dulce si alte bunatati, includ produse realizate de afaceri locale, deseori afaceri mici care merita sprijinul romanilor. Ganditi-va la o astfel de alegere a unui cadou ca la o serie de fapte bune: veti darui un cadou unicat si veti contribui la dezvoltarea antreprenorilor locali care utilizeaza, majoritar, produse organice, realizate 100% in Romania.

In perioada 26 noiembrie – 26 decembrie 2021, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, Primaria Municipiului Bucuresti deschide Bucharest Christmas Market, eveniment care isi propune sa readuca spiritul sarbatorilor de iarna in inima orasului.

Bradul care va fi amplasat in Piata Universitatii are o inaltime de 15 metri, este reutilizabil, durabil si ecologic, creat din lemn si impodobit cu ornamente sculptate. Programul va fi completat de muzica ambientala si momente speciale dedicate sarbatorii Craciunului.

Mezanin Market are ultimul targ de Craciun in acest weekend  la Palatul Universul.

Vizitatorii sunt asteptati intr-o atmosfera relaxata, cu oameni pasionati si cafea de la Beans&Dots, in cartierul creativ, langa Cismigiu. 

Arcub pregateste pentru luna decembrie targul de Craciun al creativilor din Bucuresti, Urban Christmas Market si expozitia-unicat „O lume a jocurilor” care vor avea loc la Hanul Gabroveni.

Targul de Craciun de la Arcub Gabroveni a fost gandit ca o platforma de promovare a activitatii sectorului creativ din Bucuresti si in special a creatorilor, producatorilor sau vanzatorilor de obiecte de design, obiecte decorative (mic mobilier, corpuri de iluminat, obiecte din ceramica/sticla, ilustratii, sculpturi, tablouri), bijuterii, decoratiuni, viniluri, carti, albume, produse de papetarie, produse alimentare artizanale, cosmetice naturale, articole vestimentare, accesorii si articole pentru copii. 

In Cartierul Creativ va avea loc si „Targ de Cartier Creative Christimas gift hunting”, un targ intins pe mai multe adrese.

Peste 40 de organizatii creative si designeri, reuniti intr-o selectie semnata de Room 21 alaturi de cadourile de Craciun de la The Owl Cocktail House semnate de Creative Gifting, un colectiv creativ format din MUD, Atelier Tron si Sandra Berghianu, de o selectie de carti semnata de Black Button Books, vin si mancare gourmet de la Cote Wines si Bacania Cote, dulceata artizanala, 100% naturala, produsa si ambalata in Romania semnata JamSessions, dar si de propunerile de sezon ale unora dintre cele mai apreciate branduri de design locale: De ceramica (by Madalina Teler), Adelina Petcan, Maria Paltin, Designforkidz si Giometria.

Centrul Educational Exploratorium deschide Targul „Fabrica de Jucarii” in perioada 27 noiembrie – 26 decembrie.

Platoul din fata Centrului Educational Exploratorium (Bulevardul Decebal nr.11) isi propune sa devina locul de joaca preferat al copiilor pentru aceasta iarna. Partenerii de joaca vor fi ursii, pinguiniii, renii, elfii lui Mos Craciun si toate jocurile care reamintesc de atmosfera sarbatorilor de iarna.

Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” se organizeaza un concurs de impodobit brazi.

In incinta muzeului sunt peste 20 de brazi ce asteapta sa fie impodobiti cu decoratiuni aduse de cei care vor sa participe la concurs. Acesta se va desfasura in perioada 22 noiembrie – 19 decembrie 2021. Detalii aici.

„Fading Borders”, proiectul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia va fi expus in Bucuresti intre 10 decembrie si 13 februarie.

Pe 21 noiembrie s-a incheiat cea de-a saptesprezecea editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura – la Biennale di Venezia. Romania a fost prezenta cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus intre 10 decembrie si 13 februarie in cladirea Tandem din Bucuresti.

Tema lansata de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a saptesprezecea editie a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trai impreuna?“),iar echipa Romaniei a ales sa abordeze relatia dintre fenomenul migratiei, arhitectura si oras.

Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de romani traiesc in afara tarii. Numai in cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de romani, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuand sa fie cea de-a doua cauza principala de reducere a populatiei tarii.

Muzeul National de Arta deschide 5 expozitii noi. 4 dintre acestea ii sunt dedicate lui Theodor Pallady pentru a celebra 150 de ani de nasterea artistului iar una il omagiaza pe Neagoe Basarab, ctitor al Manastirii de la Curtea de Arges.

Intre 1 decembrie 2021 si 3 aprilie 2022, sub genericul „Pallady 150”, la Muzeul National de Arta din Bucuresti veti putea vizita 4 expozitii dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romani. 

La sediul central al MNAR din fostul Palat Regal va avea loc expozitia „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie si reprezentarea corpului feminin. 

La Rezidenta BRD Scena9 este deschisa expozitia „kimæra” care celebreaza 51 de ani de activitate ai grupului de arta experimentala kinema ikon din Arad.

Expozitia „kimæra” va putea fi vizitata intre 26 noiembrie 2021 si 23 ianuarie 2022, veti putea vedea si interactiona cu lucrari create de gH, Bogdanator, Alex Halka – interfonic.ro si reVoltaire.

kimæra este o metainstalatie interactiva care combina old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentata, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligenta artificiala si cu un automaton imblanit care leviteaza invaluit in miros de zahar ars. Fiecare dintre lucrari este insotita de un cod QR pe care il puteti scana si va transpune proiectii spectaculoase care schimba mediul inconjurator.

Pana pe 27 martie 2022, la MARe/Muzeul de Arta Recenta puteti vizita expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021”.

Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile). 

Zilele trecute, Galeria Mobius a deschis expozitia solo a artistei Lea Rasovszky al carui curator este Stefania Dobrescu. 

Intitulata „Flowers growing out of my chest”, expozitia poate fi vizitata pana pe 22 ianuarie 2022 si prezinta o serie de lucrari noi prin care artista exploreaza dinamismul muzicii asupra relatiei dintre minte si corp, o energie care permite indivizilor sa se conecteze si sa impartaseasca aceeasi vibratie.

Citește în continuare