Ce puteti face in weekend-ul 29-31 ianuarie: vernisaj Andrei Gomart, redeschiderea cinema Elvire Popesco, un film-tribut adus lui Janis Joplin si evenimente pentru copii.
Ultimul weekend din ianuarie a adus o veste buna: masurile in Bucuresti s-au mai relaxat datorita scaderii numarului de infectii cu noul coronavirus, fiind deschise interioarele atat pentru institutii culturale, cat si pentru restaurante.
urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Festivalul One World, prin proiectul KineDok, ofera publicului pe 31 ianuarie proiectia gratuita a documentarului “Palat pentru popor” (Boris Missirkov si Georgi Bogdanov, Bulgaria / Germania / Romania, 2018) organizata in pereche cu o discutie despre 5 cladiri-cheie din: Moscova, Berlin, Belgrad, Sofia si Bucuresti, construite in perioada comunista ca simboluri ale fostei puteri.
Prin acest proiect, KineDok lanseaza un exercitiu de revizitare imaginara a trecutului prin prisma documentarului “Palat pentru popor”, ce spune povestile a cinci dintre cele mai cunoscute cladiri ale fostului bloc socialist european. Palatul National al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din Bucuresti, Palatul Federatiei din Belgrad si Palatul Republicii din Berlin sunt proiecte arhitectonice unice, construite cu mult curaj, pentru a le reaminti oamenilor de existenta unei puteri absolute si a unui viitor luminos.
Cinema Elvire Popesco isi reia activitatea de vineri. Catherine Deneuve, Juliette Binoche si Vlad Ivanov in distributia filmelor proiectate.
In Bucuresti doar Cinema Elvira Popescu si Happy Cinema si-au anuntat reluarea programului in aceasta perioada, cinematografele din mall-uri avand nevoie de o stabilitate mai mare, de predictabilitate si premiere noi, nenegociate inca de distributorii mari, pentru a fi eficienti la o redeschidere care implica un numar foarte mare de personal.
Programul Elvire Popesco incepe cu avanpremiera filmului La Vérité in regia lui Hirokazu Kore-Eda, cu Catherine Deneuve, Juliette Binoche si Ethan Hawke. Proiectia va fi onorata de prezenta Ambasadoarei Frantei in România, doamna Laurence Auer, care va adresa un mesaj de bun venit spectatorilor inaintea proiectiei.
La Happy Cinema, in acest weekend ruleaza in premiera desenul animat “Scoob!”, dublat in limba romana si „The Way Back”, cu Ben Affleck, Michaela Watkins, Abraham D. Juste, Hayes MacArthur.
Scoob! este prima aventura animata de lunga durata a lui Scooby-Doo, care dezvaluie modul in care el si cel mai bun prieten al sau, Shaggy, au devenit doi dintre cei mai iubiti demascatori de rau facatori din lume.
Drama “The Way Back” spune povestea lui Jack Cunningham (BenAffleck), un baschetbalist fenomen in campionatul scolar cu viitor destul de promitator. Cu toate acestea, brusc, el s-a retras din lumea sportiva. La ani buni de la acele evenimente, Jack este alcoolic iar pretul platit pentru acest viciu a fost unul scump: atat casnicia lui cat si speranta unei vieti mai bune s-au naruit. Insa atunci cand primeste oferta de a antrena echipa de baschet a colegiului unde se consacrase, el se va vedea in fata unei provocari uriase.
In acest weekend, din cele peste 200 de filme de pe platforma TIFF Unlimited, cinefilii pot urmari patru povesti construite in jurul unor femei, de la Janis Joplin, cu vocea ei unica, fermecatoarea Julie Delpy, la o fermiera din Islanda care pune cizma in prag sau o matusa care se pierde in Paris.
Figura emblematica a unei intregi generatii, personalitate tragica si neinteleasa, Janis Joplin a captivat milioane de ascultatori si a deschis drumuri neumblate, desi s-a stins timpuriu, in 1970, la doar 27 de ani. Un portret fascinant compus din imagini de arhiva, inregistrari audio si interviuri semnat de regizoarea nominalizata la Oscar Amy Berg (Deliver Us from Evil, West of Memphis) este disponibil pe TIFF Unlimited – Janis: Little Girl Blue.
Teatrul de Arta Bucuresti s-a redeschis pentru public, iar in acest weekend sunt doua spectacole: “Fata din curcubeu” si “Fata din casa vagon”.
“Fata din curcubeu” va avea loc sambata, 30 ianuarie, la ora 19:15, si o are ca personaj principal pe actrita Marcela Motoc, care a interpretat aceasta piesa in limba franceza in 2013 la Paris, la Teatrul de l’Orme. Reprezentatia este un spectacol-viata care bucura si zdruncina deopotriva, cu decor minimalist si doar cateva obiecte de recuzita, in regia Liei Bugnar.
Duminică, 31 ianuarie, tot de la ora 19:15, va avea loc piesa de teatru “Fata din casa vagon” dupa un roman scris de Ana Maria Sandu. Spectacolul este o intoarcere in timp in Romania anilor 70 – 80 si povesteste cu nostalgie despre viata de familie a acelei epoci. Intamplari din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duiosie, candoare si umor.
Biletele costa 50 de lei si se vand in limita a 30% din capacitatea salii si sunt disponibile aici.
Pentru cei mici, Teatrul EXCELSIOR are noi productii in stagiunea online: Vrajitorul tie tot, Dictionarul Urban de Teatru, Improvizatie.
Excelsior, teatrul specializat in productii pentru copii si adolescenti, lanseaza o noua stagiune online cu proiecte educative in care, sub rama unui spectacol amuzant de teatru, cei mici sunt provocati sa se intalneasca cu informatii noi care le sunt de ajutor la scoala sau le dezvolta aptitudinile de invatare si increderea in sine.
Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.
Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.
Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.
Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA.
Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.
Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020.
Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.
O instalatie interactiva de citit din mers este propunerea One Night Gallery in acest weekend.
O instalatie semnata One Night Gallery care imbina cultura si tehnologia va fi disponibila la Galeria 1001 Arte de pe Calea Victoriei 91-93. Proiectul consta in expunerea unei interfate urbane si interactive spre lumea scrisa, prin care transpun trecatorii in cititori prin prezentarea unei multitudini de autori si pasaje din cartile scrise de acestia. Timp de o saptamana, citatele vor fi expuse si pe ecranele din 10 statii de metrou.
Conceptul #cemaicitim pleaca de la ideea ca ne putem inspira reciproc sa citim mai mult, prin puterea exemplului si prin sentimentul de apartenenta la o comunitate. Mai multe detalii despre proiect, aici.
Expozitia “Harti, fabule si basme” cu lucrarile copiilor participanti la atelierele din cadrul Muzeului de Arta Recenta este disponibila in cadrul Goethe Institut.
Continand peste 30 de lucrari abstracte si figurative realizate in acrilic pe carton, de copii, care au participat la atelierele de creatie organizate la MARe/Muzeul de Arta Recenta in duminicile din 17 si 24 ianuarie, expozitia este extinsa audio si cuprinde o instalatie sonora prin care este redata narativ ambianta spatiilor expozitionale si vocile copiilor de la atelierele de creatie. Mai multe detalii aici.
Pentru pasionatii de arta, 7 expozitii sunt deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.
In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.
Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00. Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.