Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 30 octombrie – 1 noiembrie: teatru online cu Serban Pavlu, Les Films de Cannes a Bucarest si concerte de jazz.

Sfarsitul de octombrie si noile masuri impuse de autoritati au redus semnificativ activitatea artistica si culturala in spatiile publice, o parte dintre evenimente desfasurandu-se acum online.

Urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Pasionatii de film pot alege selectia Festivalului de Film Les Films de Cannes a Bucharest sau proiectii cu specific de Halloween la cinema drive-in.

In curtea Carturesti Verona, in fiecare zi de la ora 19.00 si gratuit, Les Films de Cannes a Bucharest prezinta astazi “Sweet Bean”, de Naomi Kawase, distins cu trofeul Un Certain Regard la Cannes 2015.

Este un film despre o reteta secreta a unor prajituri traditionale japoneze umplute cu o pasta dulce de fasole rosie numita„AN”. Reteta apartine lui Tokue, o femeie de 70 de ani, care il convinge pe Sentaro, proprietarul unei mici patiserii care vinde „dorayakis”, s-o angajeze, locul devenind extrem de popular pentru aceste prajituri. 

Sambata, publicul poate viziona “MALMKROG”, de Cristi Puiu, film care a primit premiul pentru regie Encounters la Berlin 2020.

Filmul “Malmkrog” este cel de-al saselea lung metraj al regizorului Cristi Puiu este si cel mai provocator proiect al sau: o ecranizare de epoca, cu un scenariu adaptat dupa „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov, filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Malancrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei si memoriei ” – asa cum l-a descries regizorul Cristi Puiu –, „Malmkrog” este construit in jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc in limba franceza, doar cateva replici fiind in germana, rusa si maghiara. Decorul si costumele redau atmosfera inceputului de secol XX din Transilvania.

Duminica, festivalul se incheie cu “Another Round”, de Thomas Vinterberg, film aflat in selectia oficiala a Cannes 2020. Filmul spune povestea a patru prieteni, toti profesori la liceu, care decid sa puna in practica teoria unui psiholog norvegian conform careia oamenii s-ar fi nascut cu un deficit de alcool in sange si un consum moderat ne deschide mintile, ne face mai creativi si mai relaxati.

De asemenea, Les Films de Cannes a Bucharest este disponibil si online, pe Orange TV Go – ONLINE.

In cadrul festivalului, Naomi Kawase va sustine un masterclass online sambata, 31 octombrie, incepand cu ora 17:00.

Regizoarea japoneza va vorbi despre creatia sa pornind de la cele trei titluri prezentate in cadrul festivalului: “Still the Water”, “Sweet Bean” si “True Mothers”. Inscrierile pentru masterclass pot fi facute pe www.filmedefestival.ro in sectiunea evenimentului, pana pe 31 octombrie.

Naomi Kawase s-a remarcat la Cannes in 1997 cand a devenit cea mai tanara regizoare distinsa cu Premiul Camera d’Or pentru filmul sau “Suzaku”. A primit in 2007 Grand Prix pentru “The Mourning Forest” si s-a intors in competitia oficiala a festivalului cu “Hanezu” in 2011 si “Still the Water” in 2014.

La Event Park Snagov, cinematograful cu drive-in, weekend-ul este dedicat filmelor de Halloween.

Astazi se proiecteaza “IT Chapter Two” in regia lui Andy Muschietti, cu Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Skarsgård, Bill Hader, dupa un text a lui Stephen King si Gary Dauberman. 

Un film care a redefinit si depasit genul horror, „It” a devenit parte din cultura filmelor de groaza cu cele mai mari incasari din toate timpurile. 

“Trick’r Treat”este un film despre noaptea Halloween, in regia lui Dougherty, cand mortii se ridica din morminte si creaturi de neinimaginat bantuie libere. Locuitorii unui mic oras afla pe propria piele ca traditiile nu trebuie uitate si ca ritualurile care apara oamenii de spirite ar fi bine sa fie indeplinite in fiecare an.

Evenimentele incep la ora 19.00, iar biletele se pot procura in avans de aici.

La o distanta de mai putin de o ora, pasionatii de film au weekend special in cinematografele Cinema City din Ploiesti, cu o selectie de filme dedicate Halloween-ului, atat horror, dar si animatii pentru toata familia.

Sambata si duminica, pentru programul de filme, pretul unui bilet este de 15 lei per film. Pasionatii genului se pot bucura in premiera de „Clubul Tinerelor Vrajitoare”, sequel-ul renumitului film „The Craft” din 1996, dar si de unele dintre cele mai urmarite filme horror ale anilor trecuti – „A Quiet Place”, „Pet Sematary”, „Countdown”, „Us”, dar si „The Adams Family”, o animatie pentru toată familia.

The Craft: Legacy | Clubul tinerelor vrăjitoare” aduce pe marele ecran, la timp pentru Halloween, povestea unui grup eclectic de adolescente liceene care au inclinatii catre ocultism. Cand o noua colega ajunge in scoala lor si decid sa o primeasca in grup, au surpriza sa descopere ca, impreuna, puterilor lor supranaturale sunt desavarsite.

“A Quiet Place (2018) | Fara zgomot!”este povestea unei familii cu doi copii care duce o existenta izolata, in liniste deplina, de teama ca o amenintare nevazuta care ataca la cel mai mic sunet ii va nimici. In aceste conditii, tatal (John Krasinski), mama (Emily Blunt), fiica (Millicent Simmonds) si fiul (Noah Jupe) incearca sa supravietuiasca la ferma familiei, ceea ce se dovedeste a fi o provocare mult mai complicata decat s-ar fi asteptat.

“Pet Sematary (2019) | Cimitirul animalelor” este un film a carui actiune se bazeaza pe Louis Creed, sotia lui, Rachel, si cei doi copii, Gage si Ellie, care se muta intr-un orasel linistit unde descopera un cimitir de animale aflat in imediata apropiere a noii lor case. Dupa moartea tragica a pisicii familiei, care este lovita de un camion, Louis decide sa ingroape animalul in misteriosul cimitir de animale. Locul acela, insa, nu este ceea ce pare, iar familia Creed va primi o lectie groaznica.

“Countdown (2019) | O aplicatie de cosmar” este un film despre o aplicatie de telefon care arata cand va muri persoana care o acceseaza. Cand o asistenta medicala descarca aplicatia, afla ca mai are de trait 3 zile. Cu ceasul ticaind si cu o creatura malefica pe urmele ei, trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si salva viata inainte de expirarea timpului.

“Us (2019) | Noi” o are in distributie pe Lupita Nyong’o, castigatoare a premiului Oscar, care joaca rolul lui Adelaide Wilson, o femeie care se intoarce la casa de vacanta unde si-a petrecut copilaria, impreuna cu sotul ei, Gabe (Winston Duke), si cu cei doi copii ai lor. Intr-o seara, membrii familiei Wilson observa patru siluete care se tin de mana si refuza sa plece de pe aleea de la intrarea in casa lor. Spre oroarea lor, descopera ca cele patru siluete sunt dubluri ale lor, doppelgangeri care au venit peste ei cu un scop precis.

“The Addams Family (2019) | Familia Addams”este un film pentru intreaga familie care prezinta cea mai bizara familie din cartier, clanul Addams. Amuzanta, extravaganta, de-a dreptul iconica, familia Addams redefineste ce inseamna sa fii un bun vecin. O aventura cu accente de comedie spune povestea membrilor familiei, ale caror vieti incep sa fie serios afectate odata ce sunt pusi fata in fata cu sireata gazda a unui reality-show, in vreme ce se pregatesc de o mare reuniune in stilul caracteristic clanului Addams pentru a sarbatori un eveniment major.

Cum salile de teatru sunt inchise, o parte dintre spectacole s-au mutat online. “Moroi” in regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Radu Stanca din Sibiu este disponibil online, la fel si “Pe intuneric” cu Serban Pavlu si Alexandru Conovaru, precum si o selectie a spectacolelor de la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov. De asemenea, Stefan Iancu a montat in propria casa “Talk Radio”, dupa Eric Bogosian.

Sambata, 31 octombrie, pe Scena Digitala a Teatrului Radu Stanca din Sibiu, va fi disponibil spectacolul “Moroi” in regia lui Alexandru Dabija, dupa texte scrise de Catalin Stefanescu si Ada Milea. Spectacolul se transmite pe platforma iabilet.ro si este disponibil doar sambata, in intervalul orar 19.00 – 24.00. Biletele se pot cumpara de aici.

Cu elemente din film si din teatru, Microteatrul online este o experienta de divertisment creata de catre Teatrul Avangardia special pentru mediul online.”Nu stii cu adevarat ce este frica pana cand nu s-au stins toate luminile”, este descrierea spectacolului “Pe intuneric”.Piesa a fost premiata in cadrul Festivalului de Microteatru Píndoles, Barcelona 2015, iar din distributie fac parte Camelia Pintilie, Serban Pavlu, Alex Conovaru si Andrei Mateiuin regia lui Ricard Reguant. Biletele se pot achizitiona de aici.

Pe canalul de YouTubeTeatrului Sica Alexandrescu din Brasov, publicul poate urmari o parte dintre spectacolele puse in scena la acest teatru. “Livada de visini”, “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “Sluga la doi stapani” sunt spectacolele disponibile gratuit pentru vizionare.

Stefan Iancu a montat acasa “Talk Radio”, de Eric Bogosian, un text a fost publicat in 1987 (cand a fost nominalizatla Premiul Pulitzer, apoi ecranizat in 1988 de Oliver Stone cu Bogosian care juca rolul lui Barry) iar in 2007, dramaturgul a adaptat-o pentru Broadway.

Radio” prezinta talk-show-ul lui Barry Champlain, un jurnalist care, prin subiectele propuse ascultatorilor, de la politici nationale la stiri de tip tabloid, creste semnificativ ratingul. De multe ori, ascultatorii ii raspund, creand simpatii si antipatii. 

Jazz live in Gradina Green Hours: Paolo Profeti & Sorin Romanescu – “Connections”  si Corina Sirghi si Taraful Jean Americanu

Sambata, 31 octombrie, incepand cu ora 16.00, Paolo Profeti– saxofoane si efxsi Sorin Romanescu– ghitara moog si efx, un duo extraordinar deja cunoscut iubitorilor de jazz, se reintalnesc pe scena Green Hours. Cei doi au deja doua albume impreuna: Paolo Profeti European Collective – “Waiting for Bucharest” si „Glide”.Concertul se va desfasura intr-un singur set – prelungit – de cca. 80 min, iar biletele sunt disponibile aici.

Duminica, 1 noiembrie, de la ora 14.00, Corina Sirghi, alaturi de taraful traditional, in totalitate acustic,  condus de acordeonistul Shaun Williams (aka Jean Americanu) feat. Marian Mirea (vioara), Marian Serban (tambal) si Cristian Mirea (contrabas) revin in gradina Green. Atmosfera saloanelor decadente si fermecatoare din Bucurestii anilor ’30, nebunia petrecerilor de “bloc-mahala” din anii ’90, cu un mix de romante pasionale, tangouri infioratoare, dansuri lautaresti inflacarate, toate vor fi pregatite pentru concertul din Green Hours. Biletele sunt disponibile aici

Din seria muzeelor si galeriilor, Arantxa Etcheverria Porumboiu expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero.

Dupa o perioada in care spatiul a fost ocupat cu proiectul DIPLOMA, Galeria Sector 1 revine la programul curatorial al anului 2020 cu expozitia „Frame” a artistilor Arantxa Etcheverria Porumboiu si Carlos Caballero, curatoriata de Domenico De Chirico.  

Expozitia „Frame” este deschisa pana pe 5 decembrie 2020 si prezinta un dialog intre Arantxa Etcheverria, artist vizual cunoscut pentru rolul de director artistic din filmul „La Gomera”, si Carlos Caballero, artistul cubanez care si-a creat propriul limbaj grafic.

Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expozitia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 si cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci.

Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale.

Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de  picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vanat si Natura moarta de Sava Hentia (1848 – 1904). 

La MNAC, Expozitia „OARECARI. 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi”, curatoriata de Calina Barzu, prezinta o selectie de imagini din reportajele sale si fotografii personale de vacanta sau de la nunti.

Artistul a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie surprind modul in care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala.

De asemenea, o data cu expozitia a fost lansata si plaforma www.ioanagapi.ro in care se vor regasi, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Expozitia poate fi vazuta in perioada 23 octombrie – 15 noiembrie la MNAC, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 18:00, doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID 19.

La Muzeul de Arta Recenta, duminica, 1 noiembrie, este disponibil un atelier pentru copii, “Forme in relief. Obiecte din carton”. Atelierul este adresat copiilor cu varsta intre 5-7 ani si 8-12 ani, pe doua grupe distincte, in care vor crea forme in relief, astfel incat sa inteleaga cum o forma se transforma in obiect. Participate costa 40 lei si informatii suplimentare sunt disponibile aici.

Pentru cei mici, Opera Comica pentru Copii organizeaza Observatorul OCC, in fiecare seara de  weekend, vineri, sambata si duminica, incepand cu ora 22.00.

Povestile despre misterele Galaxiilor si cum ne uitam prin telescop sunt oferite de Adina Soare, iar intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Copiii peste 5 ani si adultii sunt rugati sa poarte masca pe toata perioada evenimentului. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Gurmanzii urbani au cateva evenimente special create pentru weekend: brunch-uri la J’ai Bistrot in gradina si la Expirat pe terasa, dar si eveniment cu gogosi ai alte bunatati de la Zexe.

Brunch EGGsperience. este propunerea celor de la J’ai Bistrot pentru sambata, intre orele 11-15, unde chef invitat este Gabriel Gorgan, cu meniu axat pe oua: Shakshuka, ochiuri adormite, oua posate turcesti si scrambled eggs. Toate detaliile sunt disponibile aici.

Duminica, J’ai Bistrot ofera un gratar pregatit de Kovács Anðrás, cu mici, souvlaki si halloumi, astfel incat sa fie acoperite toate gusturile. Detaliile sunt disponibile aici. 

De la 12.00-16.00, sambata si duminica, la Expirat Halele Carol are loc “We will brunch you”. Meniul de brunch se prepara integral in cuptorul de lemne si cuprinde mac & cheese, omleta cu carnati, clatita cu mere coapte si cubulete de cartofi cu ciuperci, spanac tanar si usturoi. Detaliile sunt aici.

Zexe pregateste duminica un eveniment cu vin fiert si gogosi cu telemea de oaie si stafide, o specialitate a casei care aminteste de gusturile copilariei. Detaliile evenimentului sunt aici.

Caru’ cu Bere a intrat in atmosfera Halloween-ului, cu meniu pe baza de dovleac: „La Car, crema de dovleac, placinta de dovleac si dovleacul copt stau sunt la loc de cinste la sfarsitul lunii octombrie”.Meniul mai este disponibil doar pana duminica.

Citește în continuare