Skip to content

Wynton Marsalis sustine 4 concerte saptamana aceasta in Romania, la Timisoara si la Ateneul Roman din Bucuresti. Este cel mai premiat trompetist contemporan, cu 9 premii Grammy in palmares si un trofeu Pulitzer.

La doi ani de la primul concert in Romania, Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formata din 15 dintre cei mai buni instrumentisti ai momentului, vor sustine patru spectacole saptamana aceasta in tara noastra.

Primele doua concerte vor avea loc la Timisoara pe 23 si 24 iunie 2023 unde s-au vandut peste 500 de bilete in cateva ore. Iar ultimele doua vor fi la Bucuresti, in cadrul Athenaeum Summer Festival 2023 pe 25 si 26 iunie.

In timp ce spectacolele de la Bucuresti vor avea loc la Ateneul Roman si vor fi sustinute in versiunea „clasica” a lui Marsalis — va fi insotit de celebra Jazz at Lincoln Center Orchestra —, la Timisoara veti putea asculta o versiune neobisnuita a artistului: va canta atat cu  Jazz at Lincoln Center Orchestra (24 iunie) dar si cu Orchestra simfonica a Filarmonicii Banatul Timisoara (23 iunie).

Trei din cele patru concerte au program surpriza care urmeaza sa fie anuntat de catre solist, direct pe scena, in ziua showului.

In cazul concertelor de la Timisoara, acestea se desfasoara intr-un moment simbolic pentru orasul de pe Bega, fiind vorba de bogatul program cultural din cadrul proiectului Timisoara – Capitala Culturala Europeana 2023. 

Artistul a mai incantat publicul timisorean in urma cu doi ani in cadrul festivalului JazzTM 2021. Pentru fanii de la Bucuresti, Marsalis a mai bucurat de cateva ori publicul din capitala in ultimii doi ani, cel mai recent la finalul anului trecut.

Concertele de la Timisoara, realizate in colaborare cu Filarmonica Banatul Timisoara, vor avea loc la Sala Capitol. Pentru spectacolul de pe 23 iunie, Marsalis va fi acompaniat atat de Orchestra simfonica a Filarmonicii Banatul Timisoara, Jazz at Lincoln Center Orchestra, dar si de  violonista Nicola Benedetti. 

Pe 24 iunie, evenimentul va fi dirijat de maestrul Cristian Macelaru, castigator in anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai buna interpretare instrumentala solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrari de Wynton Marsalis, inregistrat alaturi de Orchestra Simfonica din Philadelphia, avand-o ca solista pe violonista Nicola Benedetti. In program sunt incluse „The Jungle” si Concertul pentru vioara si orchestra.

Biletele pentru concertele de la Timisoara se gasesc pe site-ul filarmonicii, la casierie si pe myticket.ro. Pentru showurile de la Bucuresti, va puteti achizitiona bilete aici pentru prima seara si aici pentru a doua seara.

Ansamblul condus de Wynton Marsalis este unul remarcabil de versatil, interpreteaza un repertoriu vast, de la compozitii originale si lucrari comandate de Jazz at Lincoln Center, pana la capodopere ale lui Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman si Charles Mingus.

Wynton Marsalis este recunocut la nivel international ca muzician, compozitor, director de orchestra si promotor al culturii americane. Este primul artist de jazz care a interpretat si compus in toata gama, de la radacinile sale din New Orleans, pana la jazz-ul modern.

Creand si interpretand cele mai diverse genuri, muzica pentru cvartete, dar si pentru orchestre, pentru step, dar si pentru balet, Wynton Marsalis a reusit sa extinda vocabularul jazz-ului. Creativitatea lui Wynton Marsalis a fost celebrata peste tot in lume. Printre altele, a castigat Edison Award in Olanda, este membru de onoare al Conservatorului Academiei Regale Britanice de Muzica si Cavaler al Legiunii de Onoare. 

Wynton Marsalis este manager si director artistic la Jazz at Lincoln Center. Nascut in New Orleans, in 1961, Wynton Marsalis si-a inceput pregatirea clasica la trompeta la varsta de 12 ani. A intrat la Julliard School la 17 ani, apoi s-a alaturat lui Art Blakey and The Jazz Messengers. De la debutul sau din 1982, ca lider de trupa, a inregistrat peste 70 de albume de muzica clasica si jazz, obtinand 9 premii Grammy si 33 de nominalizari.

In 1983, a devenit primul si singurul artist care a castigat premiul Grammy atat pentru muzica jazz cat si pentru muzica clasica, in acelasi an. In 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru oratoriul sau Blood on the Fields.

Wynton Marsalis are o frumoasa prietenie cu dirijorul roman Cristian Macelaru, care a inceput cu inregistrarea Concertului pentru vioara cu Nicola Benedetti si ulterior cu Blues Symphony, alaturi de Philadelphia Orchestra. Acestia s-au cunoscut in Philadelphia si au ramas prieteni inca de atunci.

„Cred ca sunt singurul dirijor care a avut bucuria si placerea sa dirijeze cam tot ce a compus Wynston, mai sunt vreo doua sau trei piese pe care nu le-am dirijat inca”, mai spune Cristian Macelaru.

Wynton Marsalis isi aminteste dedicarea cu care Cristian Macelaru a lucrat compozitia sa: „la acel concert de vioara pe care l-am sustinut cu Cristi am stat o noapte intreaga si el m-a ajutat sa imi imbunatatesc compozitia ca sa fiu sigur ca va putea fi interpretata usor. Am vazut ca se preocupa foarte mult si de aspectul acesta si unde gaseste o sugestie, o imbunatatire, imi spune imediat, mi-a spus si de posibilitatea unui QR code pe care le folosesc alti compozitiori si care ar putea sa fie util. De cand l-am cunoscut, m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Stiu ca este foarte curios si ii place intotdeauna sa dirijeze noi piese muzicale si sa studieze partituri. Curiozitatea este ceea ce il caracterizeaza.”

Mai jos puteti citi declaratiile lui Marsalis din urma cu doi ani, cand a venit prima data la Bucuresti.

Citește în continuare