Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” (JLCO), pentru prima data in Romania: „In vremuri de schimbare, intrebarea care se pune este – cine e dispus sa se sacrifice? Iar raspunsul e foarte personal pentru fiecare. Unii sunt dispusi sa-si dea viata, altii banii, altii isi pot oferi timpul si cunostintele ca sa educe”
Wynton Marsalis si ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” incep astazi o serie de concerte in premiera pentru Romania, la cea de-a XXI-a editie a intalnirilor JTI- o editie speciala, intr-un turneu muzical, la Bucuresti si la Sibiu, ca apoi sa mearga la Timisoara, la editia de anul acesta a JazzTM.
Sub indrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” interpreteaza un repertoriu vast, inclusiv compozitii si aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus si multi altii.
urban.ro a participat la conferinta de presa dedicata evenimentelor de jazz, unde Wynton Marsalis a povestit despre turneul european din care face parte, dar si despre prietenia cu dirijorul roman Cristian Macelaru.
Primul concert din serie va fi la Sala Palatului, pe scena unde au urcat cu ani in urma si alti jazzmen importanti, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie, dar si orchestra lui Duke Ellington, care a fost chiar recent in Romania.
„In programul concertului din 1 iulie vom avea si compozitii ale lui Duke Ellington. O parte din muzicienii nostri au fost membri ai orchestrei cu care canta Duke Ellington in anii ’60. I-am chemat sa cante cu noi mai mult in gluma, nu credeam ca vor accepta. Eu aveam 20 de ani, iar ei aveau deja o varsta si o experienta. In timp, ne-am format propriul stil, bazat pe inovatie, dar si pe traditie”, a spus Wynton Marsalis.
Intrebat despre publicul din Europa de Est, Wynton a reamintit ca „Jazzul s-a nascut in timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp si de istorie. Jazzul e o muzica foarte buna pentru vremurile de incercare. Am concertat in Polonia in 1983, apoi in tara care se numea atunci Cehoslovacia si in Germania de Est. Am descoperit o varietate de sentimente si o cultura foarte bogata. Publicul din Europa de Est este unul entuziast”.
Al doilea concert al turneului va fi unul de jazz simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. „Concertul de jazz simfonic este singurul de acest tip din turneu si se datoreaza colaborarii cu Cristian Macelaru. Eu nu am studiat compozitie simfonica. A fost ca un hobby. Mi-a placut sa invat de unul singur. Iar Cristi m-a ajutat. Eu si Cristi avem multe in comun, dincolo de nationalitate.”, a spus Wynton Marsalis.
„Vrem sa recream acea legatura care s-a creat la New York in acel moment si acum cand cantam in Romania, in locul de origine a lui Cristi. Vrem sa recream legatura si pentru ca spatiul in care interpretam este foarte important prin prisma conectivitatii care se creeaza. Am reusit o prima interpretare de succes alaturi de tineri si vrem sa vedem acest lucru. Cred ca si pe viitor proiectele acestea vor continua sa fie interpretare cu mare succes sub conducerea lui Cristi. E important sa punem accentul si sa tinem si la istorie si la traditii, la fel cum am promovat traditia lui Duke Ellington, acum vrem sa continuam sa promovam traditia JLCO”, a mai adaugat Marsalis despre interpretarea „The Jungle”.
Despre piesa ‘The Jungle’, Cristian Macelaru isi aminteste ca „este o piesa pe care am ascultat-o prima data interpretata de Filarmonica din New York si m-am indragostit imediat de ea. Este o reprezentare a orasului New York si fiecare dintre cele sase parti arata un aspect inedit al orasului. Wynton aduce cu el o istorie intreaga a muzicii de jazz. Fiecare fraza muzicala se refera la o persoana, la un sentiment. El incurajeaza muzicienii sa caute sensuri in afara partiturii, pentru ca muzica lui are o latura emotionala foarte puternica”.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a interpretat in ianuarie 2019, la Rose Theatre din New York, sub bagheta lui Cristian Macelaru, alaturi de JLCO, lucrarea simfonica‘The Jungle’, compusa initial pentru New York Philharmonic Orchestra.
„Ei au ramas foarte impresionati in urma concertului din New York de nivelul orchestrei si de aptitudinile celor din orchestra,” mentioneaza Cristian Macelaru.
Despre prietenia si colaborarea lui Cristian Macelaru cu celebrul jazzman, acesta poveste: „Profunzimea lumii artistice sta si in puterea colaborarii. Am colaborat cand am cantat in casa lor, la New York, iar acum vin ei aici. E important pentru mine personal, dar si pentru mine ca roman. Pentru ca au ocazia sa cunoasca profunzimea culturala a Romaniei”.
„Am invatat de la Wynton ca totul in muzica e personal. E o experienta personala pe care o daruim cuiva. Ca sa fii artist, trebuie sa fii o persoana care daruieste ceea ce are tuturor celorlati. Wynton face asta de-o viata, iar noi primim ceea ne ofera”, dirijorul Cristian Macelaru.
Prietenia lui Cristian Macelaru cu Wynton Marsalis a inceput cu inregistrarea Concertului pentru vioara cu Nicola Benedettisi ulterior cu Blues Symphony, alaturi de Philadelphia Orchestra, pe care publicul o poate deja achizitiona de luna trecuta. Acestia s-au cunoscut in Philadelphia si au ramas prieteni inca de atunci.
„Cred ca sunt singurul dirijor care a avut bucuria si placerea sa dirijeze cam tot ce a compus Wynston, mai sunt vreo doua sau trei piese pe care nu le-am dirijat inca”, mai spune Cristian Macelaru.
Wynton Marsalis isi aminteste dedicarea cu care Cristian Macelaru a lucrat compozitia sa: „la acel concert de vioara pe care l-am sustinut cu Cristi am stat o noapte intreaga si el m-a ajutat sa imi imbunatatesc compozitia ca sa fiu sigur ca va putea fi interpretata usor. Am vazut ca se preocupa foarte mult si de aspectul acesta si unde gaseste o sugestie, o imbunatatire, imi spune imediat, mi-a spus si de posibilitatea unui QR code pe care le folosesc alti compozitiori si care ar putea sa fie util. De cand l-am cunoscut, m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Stiu ca este foarte curios si ii place intotdeauna sa dirijeze noi piese muzicale si sa studieze partituri. Curiozitatea este ceea ce il caracterizeaza.”
Cel de al treilea concert, de jazz, va avea loc pe 3 iulie, ora 21:00, in Piata Mare din Sibiu, in cadrul Zilelor muzicale romano-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodata o avanpremiera la Festivalul International de Teatru de la Sibiu.
Intrebat despre experienta cantatului in aer liber, intr-o piata, cum o sa fie cazul la Sibiu si la Timisoara, Wynton Marsalis a povestit ca „Am cantat de multe ori in piete, de exemplu intr-o piata din Mexico. Suntem flamanzi sa cantam, ne bucuram foarte mult sa cantam inaer liber”.
„In vremuri de schimbare, intrebarea care se pune este – cine e dispus sa se sacrifice? Iar raspunsul e foarte personal pentru fiecare. Unii sunt dispusi sa-si dea viata, altii banii, altii isi pot oferi timpul si cunostintele ca sa educe”, a mai spus Wynton Marsalis, referindu-se la contextul actual, nu doar pandemic, ci si politic, inclusiv cel din SUA.
Despre perioada pandemica, Wynton Marsalis a povestit ca „Nu a fost usor pe durata pandemiei. Am facut tot ceea ce a fost nevoie ca sa supravietuim. Formatia noastra este insa ca o familie. In orice familie sunt si disfunctionalitati, dar ceea ce ne leaga e iubirea. Am reusit sa-i pastram pe toti oamenii nostri langa noi. Am participat la evenimente educationale, am organizat spectacole online, interviuri. Nu ne-am oprit niciodata. Veniturile noastre au scazut foarte mult, dar ne-am sustinut unii pe altii. Toti cei implicati, la toate nivelurile, ne-au sustinut. Aceasta perioada a fost de iluminare si de smerenie. Pentru ca e foarte dificil sa ceri ajutor in permanenta de la atat de multi oameni”.