Ziua Brancusi: evenimente la MNAR, Ateneul Roman, Galateca, dar si la ICR-urile din lume
Ziua Nationala „Constantin Brancusi” este marcata anul acesta, la 146 de ani de la nasterea marelui sculptor, prin proiectii, concerte, expozitii, lansare de album si conferinte sustinute de specialisti, in tara si in strainatate, la reprezentatele Institutului Cultural Roman.
La Ateneul Roman va avea loc un concert dedicat prieteniei dintre Constantin Brancusi si James Joyce. S-au intalnit prima data in 1929 cand Joyce i-a cerut lui Brancusi sa ii faca „un portret mai straniu, mai potrivit mie”.
Prietenia dintre sculptorul Constantin Brancusi si scriitorul James Joyce va fi celebrata la Bucuresti printr-un concert extraordinar, care va avea loc pe scena Ateneului Roman pe 19 februarie, de la ora 19:00.
„Concertul prieteniei dintre Constantin Brancusi si James Joyce”, pus in scena de pianista Ana Silvestru ii va avea ca invitati pe Paul Handschke – solo cellist la Orchestra Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Banica – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti si clarinetistul Emil Visinescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.
„Acest concert este un omagiu adus muzicalitatii remarcabile a lui Constantin Brancusi, precum si unor teme importante ale creatiei celor doi mari artisti: exilul, patria lasata in urma, dar care le-a ramas aproape, in suflet, tragedia razboiului, fluiditatea si evolutia infinita a operei de arta”, a declarat Ana Silvestru, cea care a gandit evenimentul.
Cu prilejul Zilei Nationale Constantin Brancusi, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a pregatit un program dedicat, in zilele de 18, 19 si 20 februarie, sub genericul „Un weekend cu Brancusi”.
Aniversarea sa va fi celebrata vineri, 18 februarie ,de la ora 19, la Sala Auditorium printr-un concert de muzica traditionala romaneasca sustinut de Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de matase. Acesta va fi precedat de aforismele marelui sculptor in lectura actorului Richard Bovnoczki, urmate, in aceeasi interpretare, de aprecierile lui Ion Minulescu, Marcel Iancu si Paul Morand publicate in revistele de avangarda „Contimporanul” si „Integral” din anii 1925-1927.
Sambata si duminica, muzeul ofera ghidaje gratuite in Sala Constantin Brancusi din Galeria Nationala.
MNAR lanseaza cu aceasta ocazie si turul virtual al acestui spatiu care prezinta lucrarile lui Constantin Brancusi. Acesta este realizat in parteneriat cu echipa Into Virtual Reality si va fi pus la dispozitia publicului de sambata, 19 februarie 2022, pe site-ul MNAR.
Participarea la tururile ghidate se va face in baza biletului de intrare la Galeria Nationala si in limita a 15 persoane per ghidaj. Pret bilet intrare 20 lei, ghidaj gratuit.
Pe platforma Cinepub, se pot urmari online gratuit doua filme despre Constantin Brancusi, un omagiu adus sculptorului de catre Cornel Mihalache despre activitatea marelui artist, si “Constantin Brancusi. Coloana sau Lectia despre infinit” in regia lui Laurentiu Damian.
Filmele sunt disponibile pe platforma Cinepub, fiind documentare de arta care urmaresc momente din viata lui Constantin Brancusi. Detalii aici.
La Galateca, sculptorul Daniel Radulescu prezinta lucrarile pe care le-a realizat la Expo Dubai si care au avut ca tema maiestria lui Constantin Brancusi.
Expozitia se intituleaza “All for unity” si reuneste desene selectionate din peste 1000 de lucrari create de artisti, oficialitati si vizitatori din cadrul workshopului international creat de Daniel Radulescu la Expo 2020, in Pavilionul Romaniei. Detalii aici.
„Brancusi around the world” este prezentat in acest weekend la Londra si New York.
Filmul „Constantin Brancusi: The Essence of Things” va fi prezentat sambata, de la ora locala 10.00 (12.00 ora Romaniei), pe retelele de socializare ale ICR Londra. Calatoria despre cautarea esentei lui Brancusi de la Tate Modern din Londra este o redescoperire a emblematicului artist prin ochii lui Matthew Gale, Senior Curator at Large, curatorul expozitiei Tate din 2004.
Sambata, reprezentanta ICR New York va difuza online pe retelele sale de socializare si pe cele ale partenerilor un material video despre influenta universala exercitata de marele artist roman. Explorarea este realizata in compania lui Matthew Kirsch, curator pentru programe de cercetare in cadrul Noguchi Museum, care ne provoaca sa il redescoperim pe Brancusi prin prisma influentei sale asupra altui creator celebru, Isamu Noguchi.
La Ambasada Romaniei de la Berlin are loc proiectul „Compozitori in atelierul lui Constantin Brancusi” – un concert clasic, insotit de o expozitie multimedia, care va fi organizat de Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin luni, 21 februarie, de la ora 19.00.
Evenimentul infatiseaza personalitatea marelui sculptor in aspectele sale mai putin cunoscute publicului larg, pe de o parte, relatia pe care marele sculptor a avut-o cu trei compozitori importanti ai secolului al XX-lea: Erik Satie, Darius Milhaud si Marcel Mihalovici, dar si expozitia multimedia „Constantin Brancusi – sculptorul cosmogoniei moderne”.