Skip to content

Peste 50 de filme de vazut si evenimente la care puteti participa sambata de Ziua Cinematografelor. Cinema City reduce biletele la 8 lei pentru filme precum „Elvis”, „Top Gun: Maverick”, „Trenul asasinilor” sau „Animalute furioase: Legenda lui Hank”.

In Romania va fi celebrata pentru prima data Ziua Cinematografelor. Va avea loc sambata, pe 10 septembrie 2022, la initiativa Asociatiei Operatorilor de Cinema in parteneriat cu Ministerul Culturii.

Un astfel de eveniment este mai mult decat necesar deoarece industria cinematografica a avut si are in continuare pierderi ca urmare a perioadei pandemice. Dupa redeschiderea cinematografelor si ridicarea restrictiilor, publicul nu a revenit in salile de cinema asa cum era de asteptat iar o mare parte din salile mici in care se proiecteaza constant filme in Romania (inafara de salile din mall-uri) se afla in pericol de disparitie.

Ziua Cinematografelor va fi un omagiu adus artei cinematografice, va fi marcat prin zeci de evenimente organizate atat de institutiile din subordinea Ministerului Culturii dar si de operatorii independenti de cinema care au pregatit oferte speciale pentru spectactori. Vor avea loc de la proiectii cinematografice ale unor filme memorabile, la workshop-uri, ateliere si discutii tematice si concursuri de desen inspirate din animatie.

In cadrul conferintei de presa in care a fost anuntat acest proiect, au fost dezvaluite si cateva cifre care arata starea cinematografiei romanesti.

Au fost cu 37% mai putine lansari de filme in aceasta vara decat in aceeasi perioada din 2019 iar publicul a revenit la cinema cu entuziasm, vanzarile de bilete fiind aproape la acelasi nivel cu vara anului 2019. Insa majoritatea biletelor vandute sunt pentru filmele de tip blockbuster precum „Top Gun” sau „Spider-Man”, in detrimentul productiilor independendente, in special cele romanesti.

Desi Romania are o industrie locala subdezvoltata comparativ cu alte tari europene si cu rezultatele extraordinare ale regizorilor romani la competitiile internationale, „in ultimii cinci ani, intre 2017 si 2021, salile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce este foarte mult pentru noi, tinand cont de faptul ca un buget mediu al unui film este in jur de patru milioane de lei.”, a declarat Anca Mitran, director al Centrului National al Cinematografiei.

Trebuie mentionat ca desi proiectul este organizat de Ministerul Culturii, nu exista subventii sau fonduri pentru institutiile implicate sau operatorii culturali care vor avea reduceri substantiale si gratuitati pentru evenimentele de pe 10 septembrie. In schimb, reprezentantii ministerului au indemnat toate lanturile de cinematografe sa se alature proiectului.

Cea mai buna oferta vine din partea lantului Cinema City care a stabilit un pret de pornire de 8 lei pentru fiecare bilet la filmele 2D care vor fi in programul de sambata.

La Cinema City, preturile vor porni de la 8 lei pentru filmele 2D, in timp ce filmele in IMAX, 4DX, 3D sau la VIP au preturi speciale.

Printre filmele de top care pot fi vizionate in format 2D se numara „3000 de ani de dorinta”, „Acolo unde canta racii”, „Animalute furioase: Legenda lui Hank”, „Dirijorul tacerilor”, „Bestia”, „Dragon Ball Super: Super Hero”, „Dupa ce am gasit fericirea”, „Elfii cofetari”, „Elvis”, „Gasca animalutelor”, „Invitatie in iad”, „Maigret, NU!”, „Orfana. Ingerul mortii”, „Telefonul negru” sau „Top Gun: Maverick”, „Trenul asasinilor”.

Programul complet il veti gasi aici, cinematografele se afla in AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza si Park Lake.

La Happy Cinema in Liberty Center, biletele vor fi de asemenea 8 lei iar programul include filme precum „3000 de ani de dorinta”, „Acolo unde canta racii”, „Animalute furioase: Legenda lui Hank”, „Dirijorul tacerilor”, „Bestia”, „Dragon Ball Super: Super Hero”, „Dupa ce am gasit fericirea”, „Elfii cofetari”, „Invitatie in iad”, „Telefonul negru” sau „Trenul asasinilor”.

Celelalte cinematografe din sistemele multiplex sau cineplexx din Bucuresti nu au anuntat momentan reduceri sau oferte speciale pentru 10 septembrie.

La Teatrul National Bucuresti, vor avea loc proiectii dedicate studentilor, lui Ion Caramitru dar si „Dog poop girl” regizat de Andrei Hutuleac.

Ziua Cinematografelor va debuta la TNB incepand cu orele 18:00 unde in Sala Mica vor fi proiectate scurtmetraje studentesti selectionate in cadrul Festivalului „Serban lonescu” desfasurat in iulie 2O22, in localitatea 2 Mai. Mai multe detalii vor fi publicate in Calendarul de pe site-ul www.tnb.ro.

Vor fi urmate de o difuzare online, intre 14:00 si 18:00, pe canalul Youtube al TNB, a conferintei despre film din seria „CONFERINTELE TEATRULUI NATIONAL” din anul 2009: „Alex Leo Serban – De ce vedem filme”.

Va continua cu  proiectia filmului „Dog poop girl” regizat de Andrei Hutuleac – despre care puteti afla mai jos din podcastul Urban.ro dedicat filmului – care va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri la care si-au anuntat prezenta Andrei Hutuleac, Andreea Gramosteanu, Amalia Ciolan si Tudor Istodor. Filmul va fi proiectat, in functie de vreme, la Amfiteatrul in aer liber sau la Sala Mica incepand cu orele 21:00.

Pe parcursul zilei, tot la TNB va avea loc si o proiectie speciala cu un film emblematic din filmografia lui lon Caramitru, la comemorarea a unui an de la moartea sa.

Debutul regizoral al lui Andrei Hutuleac, #Dog Poop Girl este inspirat de primul caz de online shaming din istoria internetului.

“Am inceput sa scriu scenariul in 2017, dupa ce am citit o carte care se numeste „Umilirea publica in epoca internetului” de Jon Ronson. Lectura mi-a reactivat o anxietate imensa pe care o simteam in legatura cu aceasta aparenta democratizare a opiniei pe care o propune internetul. Ideea ca oricine poate sa spuna orice despre oricine, fara sa contextualizeze neaparat. Si ca asta poate, uneori, sa distruga viata cuiva. Filmul este deci o manifestare a acelei anxietati pe care am resimitit-o, atât la lectura cartii, cât si la scrierea scenariului. Am exorcizat aceasta anxietate abordând povestea ca pe o satira sociala tragicomica. Am imbracat monstrul de sub pat intr-o rochita ca sa-mi fie mai putin frica de el.”

In cadrul Festivalului International de Film de la Moscova,  #Dog Poop Girl a primit premiul pentru Cel mai bun film, iar protagonista lui, Andreea Gramosteanu, premiul pentru Cea mai buna actrita. La cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, filmul a fost distins cu premiul pentru debut.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile si in baza unei rezervari prealabile la adresa: promovaretnb [at] gmail.com.

La Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va fi lansat filmul documentar Focul viu – partea I, ce prezinta oieritul in Bucovina, dar si traditiile legate de anul agro-pastoral. Sunt prezentate si elemente din patrimoniul mobil al Muzeului Satului (Coliba mutatoare, strunga de oi, stana, buciumul, recipiente pentru pastrarea laptelui).

La Muzeul National „George Enescu”, la sediile de la Sinaia si Tescani, se va proiecta filmul „Enescu –  la raspantie de vremi”, in regia lui Nicolae Margineanu (1996). Pe site si pe pagina de facebook a institutiei se va distribui linkul filmului „Muzica ranilor de razboi”.

In acelasi timp, tot online va fi organizat un concurs de desen adresat copiilor cu varsta intre 7 si 14 ani, care va fi finalizat in data de 10 septembrie cu publicarea pe conturile de social media ale muzeului a celor mai reusite lucrari. Copiii pot alege sa realizeze un afis pentru filmul preferat (creioane colorate, tempera, ulei, acuarela, tehnica mixta) sau sa realizeze o serie de 3 imagini orizontale intr-o succesiune .

La Muzeul National al Taranului Roman, de la ora 13:00 la Cinema Muzeul Taranului se va organiza un atelier educativ pentru liceeni, despre realizarea filmelor de animatie, urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu Valentin Urziceanu. De la 14:00 se va proiecta filmul Merge si-asa (cu bilete cu tarif redus de 75%). Animatia, cu o durata de 78 de minute, in regia lui Valentin Urziceanu, este o satira despre film, muzica si viata.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ziua Cinematografelor va fi sarbatorita pe 9 septembrie printr-o proiectie a filmului „Restul e tacere”, in prezenta regizorului Nae Caranfil.

Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” va distribui sambata pe retelele sociale scurtmetrajul documentar „Cantecele Renasterii”/„The Renaissance Songs” (1969, RO), in regia lui Mirel Iliesiu care a obtinut premiul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes.

 Opera Nationala Bucuresti organizeaza, pentru a marca aceasta zi, Gala Uniunii Cineastilor din Romania – UCIN. Orchestra ONB, condusa de maestrul Daniel Jinga, va interpreta in cadrul evenimentului muzica de film din productii romanesti sau apartinand cinematografiei universale.

Tot in aceeasi zi se desfasoara si  Bucharest International Dance Film Festival, editia a VIII-a care invita publicul la Centrul National al Dansului Bucuresti intre orele 10:00 si 14:00.

Seara, intre 18:30-19:45, la Cinema Muzeul Taranului va fi proiectat al treilea calup competitional al festivalului in timp ce la Cinema Elvire Popesco, sambata, intre 20:30-21:45 vor fi proiectate scurtmetraje care reimagineaza noi forme de miscare. Programul detaliat se gaseste pe site-ul BIDFF.

Citește în continuare