Special Ziua Spaniei: Cele mai frumoase muzee. Picasso, Dali si a doua cea mai mare colectie privata din lume dupa British Royal Collection.
Spania gazduieste peste 1.500 de muzee, multe dintre ele renumite la nivel mondial. Patrimoniul national face din aceasta tara un paradis al iubitorilor de muzee – cu atat mai mult pentru picturile si sculpturile moderne, cat si pentru cladirile acestora, dintre care multe sunt uimitoare din punct de vedere arhitectural.
Singurul muzeu dedicat faimosului Pablo Picasso, deschis in timpul vietii artistului, prezinta o colectie impresionanta de 4,251 opere de arta si se afla amplasat in Barcelona.
Acesta a fost deschis publicului pe 9 martie 1963 si reprezinta una dintre cele mai extinse colectii permanente ale artistului din lume. Este o experienta unica, cu rolul de a evidentia relatia dintre Barcelona si pictor. Muzeul este cuprins in cinci palate medievale alaturate, construite initial intre secolele al XIII-lea si al XV-lea, in cartierul La Ribera, mai exact pe strada Montcada, candva prestigioasa printre nobilime.
Colectia permanenta incredibila dezvaluie cat de diversa a fost abordarea artistica a lui Picasso.
Vizitatorii pot vedea picturi, desene, statui, gravuri si chiar placi si ulcioare ceramice. De asemenea, primii ani de formare ai lui Picasso, inainte de „perioada sa albastra” din Paris, sunt deosebit de bine reprezentati. Cele mai importante lucrari ale colectiei includ doua dintre primele sale lucrari majore, „Prima impartasanie” (1896) si „Stiinta si caritate” (1897).
Tot in Spania, mai exista un muzeu dedicat lui Pablo Ruiz Picasso, de data aceasta in Malaga, locul de nastere al artistului. Muzeul a fost deschis in octombrie 2003 in palatul Buenavista si expune 285 de lucrari.
Pablo Picasso s-a nascut pe 25 octombrie 1881, la Malaga, in sudul Spaniei. A fost al treilea copil al pictorului José Ruiz Blasco, care i-a remarcat talentul inca de la o varsta frageda.
A fost admis de la varsta de 16 ani la prestigioasa scoala de arta Academia Regala San Fernando din Madrid, la care a renuntat rapid, iar 3 ani mai tarziu a expus pentru prima data la Els Quatre Gats din Barcelona. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii sale de adult in Franta si este considerat unul dintre cei mai influenti artisti ai secolului al XX-lea, fiind co-inventatorul colajului si cubismului.
Cariera sa a fost marcata de mai multe perioade, precum cele din timpul petrecut la Paris, „perioada albastra”, caracterizata de picturi triste, in tonuri albastre reci si „perioada roz” in culori mai deschise si senine. A urmat apoi „perioada cu influente africane” (1907-1909), inspirata de lucrarile lui Cézanne.
„Domnisoarele din Avignon”, pictura din anul 1907 semnata Picasso, reprezinta inceputul curentului cubism.
Picasso impreuna cu Georges Braque au pus bazele cubismului, prin care locurile, figurile erau transformate in forme geometrice elementare.
O alta faimoasa opera de arta semnata Picasso este „Guernica”, realizata in 1937, o interpretare dramatica a bombardarii orasului Guernica de catre fortele aeriene germane si italiene in timpul Razboiului Civil Spaniol. Aceasta lucrare marcheaza inceputul implicarii artistului in politica.
O mare parte din opera lui Picasso de la sfarsitul anilor 1910 si inceputul anilor 1920 este intr-un stil neoclasic, iar lucrarile sale de la mijlocul anilor 1920 au adesea caracteristici ale suprarealismului.
Muzeul de arta contemporana Guggenheim din Bilbao este gazduit intr-o cladire spectaculoasa, proiectata de arhitectul Frank Gehry si a fost inaugurat in octombrie 1997 de catre Regele Juan Carlos I al Spaniei.
Realizat in stil deconstructivist, muzeul Guggenheim Bilbao are 32.500 de metri patrati si a fost conceput pentru a relansa cultura orasului basc. A devenit faimos la nivel mondial, iar printre lucrarile permanente care pot fi admirate se numara operele artistului David Hockney, dar si instalatia incredibila din opt piese a lui Richard Serra, intitulata „The Matter of Time”. In fata muzeului este amplasata lucrarea „Puppy” a artistului Jeff Koons.
La deschiderea din 1997 a fost prezentata expozitia „Muzeele Guggenheim si arta acestui secol”, care continea 300 de piese de arta din secolul XX, de la cubism la arta new media. Cele mai multe proveneau din colectia permanenta Guggenheim, dar muzeul a achizitionat si picturi de Willem de Kooning, Mark Rothko si Clyfford Still.
In general, aceasta emblema a arhitecturii moderne gazduieste expozitii de arta temporare tematice. In 2005, Olivier Berggruen si Ingrid Pfeiffer au organizat o retrospectiva a lui Yves Klein, iar in anul 2012, expozitia lui David Hockney a atras peste 290.000 de vizitatori. Cadre cu acest muzeu pot fi vazute in videoclipul „Sweetheart” al cantaretei Mariah Carey.
Muzeul Dalí din Figueres, Girona, este amplasat in orasul natal al pictorului si gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului.
Inaugurat in 1974, vizitatorii pot vedea peste 1500 de picturi, dar si arta holografica, bijuterii proiectate de acesta, iluzii optice, stereografii si instalatii de arta realizate chiar de Dalí. Nu sunt de ratat lucrarile Self-Portrait with l’Humanité (1923), Port Alguer (1924), Leda Atómica (1949) si The Swallow’s Tail (1983), ultima pictura in ulei a artistului, ca parte finala a unei serii bazate pe teoria catastrofelor matematice a lui René Thom.
Cladirea excentrica este in sine un obiect suprarealist, ca un labirint. Toate camerele au ferestre de diferite forme si marimi care incadreaza peisajul de referinta constant in opera lui Dalí: Golful Portlligat. In interiorul muzeului teatral vizitatorilor pot surprinde calatoria artistica a lui Salvador Dalí printr-un spectru larg de lucrari, de la primele sale experiente artistice, suprarealismul, misticismul nuclear si pasiunea sa pentru stiinta, indrumandu-i catre cele din ultima parte a vietii sale.
In afara de lucrarile lui Salvador Dalí, exista opere de arta ale artistilor El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Gerard Dou si Bouguereau. Vizitarea muzeului este o experienta aproape halucinanta, care se poate realiza intr-o excursie de o zi din Barcelona, fiind o experienta de arta esentiala pentru o vacanta petrecuta in Spania.
Salvador Dalí (1 mai 1904 – 23 ianuarie 1989) a fost un artist suprarealist spaniol renumit pentru priceperea sa tehnica, desenul precis si imaginile izbitoare si bizare din lucrarile sale.
A studiat artele plastice la Madrid si a fost influentat de impresionism si de maestrii Renasterii. Acesta a fost atras de suprarealism inca de la sfarsitul anilor 1920.
In 1931 s-a desfasurat prima sa expozitie individuala la Galerie Pierre Colle din Paris, unde si-a expus cea mai cunoscuta lucrare a sa, „Persistenta memoriei”, finalizata in august 1931 si considerata una dintre cele mai faimoase picturi suprarealiste.
Dalí a fost un artist controversat, opera sa include lucrari de pictura, arta grafica, film, sculptura, design si fotografie.
De asemenea, a scris fictiune, poezie, autobiografie, eseuri si critici. Temele majore abordate includ visele, subconstientul, sexualitatea, religia, stiinta, cat si relatiile sale personale cele mai apropiate.
Pe 14 decembrie 1936, revista Time i-a dedicat coperta, cu fotografii realizate de Man Ray. In acelasi an, artistul a participat la expozitia „Fantastic Art Dada Surrealism” desfasurata la MOMA din New York. Tot aici, dar trei ani mai tarziu, Metropolitan Opera House a pus in scena prima reprezentatie a baletului „Bacchanale”, cu libret, costume si decoruri de Salvador Dalí si coregrafie de Léonide Massine.
In 1945, a plecat la Hollywood pentru a lucra cu Alfred Hitchcock la filmul „Spellbound”, ale carui secvente onirice au fost create de Dalí.
S-a stins din viata in Figueres pe 23 ianuarie 1989. Viata si opera sa au avut o influenta importanta asupra altor artisti contemporani precum Jeff Koons si Damien Hirst. Pe langa Muzeul Dalí din Figueres, exista un altul dedicat operelor sale – Muzeul Salvador Dalí din Sankt Petersburg, Florida.
Infiintat in 1819, Muzeul Prado din Madrid este supranumit regele muzeelor din Spania.
Proiectat in 1785 de arhitectul Juan de Villanueva la ordinul regelui Carol al III-lea, muzeul a fost deschis publicului in urma cu 200 de ani de catre regele Ferdinand al VII-lea, atat cu scopul evidentierii bogatiei extinse a familiei regale, cat si ca mod de a-si pastra bunurile artistice.
Faimos la nivel international, la Muzeul Prado se gasesc cele mai mari colectii de lucrari ale spaniolilor Diego Velázquez si Francisco Goya, precum si ale lui Hieronymus Bosch, favoritul Regelui Filip al II-lea al Spaniei. In timp ce „Colectia Regala” ramane o parte esentiala a muzeului, catalogul include in prezent 20.000 de opere de arta din secolul al XII-lea pana in secolul al XX-lea, dintre care sunt expuse aproximativ 1300. Pot fi admirate lucrarile artistilor El Greco, Titian, Rafael sau Peter Paul Rubens. De asemenea, pot fi vazute opere de arta semnate de Melozzo da Forlì, Botticelli, Caravaggio, Albrecht Dürer, Rembrandt, Veronese si multi altii. Printre highlight-urile colectiilor se numara lucrarea „Las Meninas” de Diego Velázquez.
Muzeul de Arta Moderna Regina Sofia face parte din Triunghiul de aur al artei din Madrid impreuna cu Muzeul Prado si Muzeul Thyssen-Bornemisza.
Situat intr-un spital renovat din secolul al XVIII-lea, muzeul este dedicat artei moderne si contemporane, fiind o oprire esentiala pentru cei interesati de lucrari care reflecta dezvoltarea politica si sociala a Spaniei din secolul trecut. Muzeul Sofía adaposteste o colectie imensa de peste 22.000 de lucrari, de la multi dintre cei mai recunoscuti artisti din secolul XX din Spania, inclusiv Salvador Dali, Marc Chagall si Joan Miró.
Celebra capodopera Guernica de Pablo Picasso, expusa la Prado dupa revenirea acestuia in Spania, a fost mutata la Muzeul de Arta Moderna Regina Sofia, unde a fost gasit un spatiu expozitional mai potrivit pentru panza imensa.
De asemenea, muzeul gazduieste si lucrari semnate de pictori precum Juan Gris, Julio González, Antoni Tàpies, Pablo Gargallo, Pablo Serrano, Luis Gordillo sau José Gutiérrez Solana, dar si expozitii internationale care il fac unul dintre cele mai mari muzee de arta moderna si contemporana din lume. Aici exista chiar si o superba biblioteca de cercetare deschisa publicului.
Cu peste 1.600 de picturi, Muzeul Thyssen-Bornemisza a fost odata a doua cea mai mare colectie privata din lume dupa British Royal Collection.
Caravaggio, Rubens, Sargent, Monet, Van Gogh, Gauguin, Kirchner, Mondrian sau Klee, acestea sunt doar cateva dintre marile nume ale caror opere le puteti vedea in muzeu. Vasta colectie a muzeului este rezultatul pasiunii regretatului baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza pentru achizitionarea de lucrari de arta pentru a le adauga la colectia pe care o mostenise de la tatal sau, baronul Heinrich.
Baronul Heinrich a inceput sa colectioneze arta in anii 1920 si a adunat pe parcursul vietii sale un total de 525 de tablouri.
Situat langa Prado, muzeul gazduieste operele de arta a familiei Thyssen-Bornemisza colectionate timp de sapte decenii. Printre capodoperele care pot fi admirate aici amintim Venus and Cupid (cca 1606-1611) de Peter Paul Rubens, Les Vessenots in Auvers (1890) de Vincent van Gogh, Swaying Dancer (1877-1879) semnata de Edgar Degas sau Seated Man (1905-1906) de Paul Cézanne.
Parterul muzeului cuprinde o colectie ampla de lucrari de avangarda din secolul al XX-lea, care prezinta expresionismul, suprarealismul, abstractul si arta pop prin opere de Picasso, Kandinsky, Dali sau Chagall.
Muzeul gazduieste si o colectie rafinata de portrete din secolul al XV-lea, inclusiv lucrarea „Giovanna Tornabuoni” pictata de italianul Ghirlandaio in 1488.
Muzeul National de Arta Catalana din centrul Barcelonei cuprinde una dintre cele mai ample colectii de arta romanica din lume.
Incepand cu anul 1934, Palatul National gazduieste Muzeul National de Arta din Catalonia (MNAC). Merita vizitat cel putin pentru cladirea inspirata de Renasterea spaniola, dar mai ales pentru descoperirea istoriei si culturii acestei regiuni.
Acest muzeu este renumit pentru colectia sa de picturi bisericesti romanice si pentru arta si designul catalan de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, fiind unul dintre cele mai importante muzee din Spania. Contine cea mai variata colectie de fresce romanice si sculpturi devotionale din lume. Colectia muzeului cuprinde si lucrari de arta moderna, gotica si baroca.